VARROA ZARARLISINA KARŞI ENTEGRE YÖNETİM

VARROA ZARARLISINA KARŞI ENTEGRE YÖNETİM
http://scientificbeekeeping.com web sitesinden tercüme edilmiştir.
Tercüme eden: Hakan BOZKURT

Popomun Varroa tarafından tekmelenmesinden bıktım. Akarın üssünü ele geçirmedeki ilk adım, dayanıksız arıların sentetik kimyasallarla korunma kalkanı altına alınmasını durdurmaktı. Sağda solda koloniler çökerken, bu karar bana pahalıya mal oldu. Ancak, akarlara karşı seçilen dayanıklı kraliçelerin genetiği sayesinde, kolonilerim artık yıllardır olduğundan daha iyi görünüyor ve her kovan tekrar sağlıklı arılarla doldu.

Varroa akarı üreme biyolojisi hakkında harika bir web sayfası için http://www.ars.usda.gov/services/docs.htm?docid=2744&page=14 adresine bakın.

Akar toleransına giriş
Arıcı bir arkadaş, geçen gün bana, “Neden bu kadar araştırmacı bize hala varroa tedavisini bulamadılar?” diye sordu, “Ben de - Marla Spivak bize ne olduğunu anlattı:” Sadece kimyasal yardımla hayatta kalabilen arılar. ”Hepimiz akarların her yeni kimyasal maddeye karşı nasıl direnç geliştirdiğini gördük; Seçici ayıklamanın etkisini göstermesine izin verirsek, arılar akarlara karşı direnç geliştirmek için aynısını yapacaklardır.

Şey, ha! Bunu anlayana kadar ne gerekiyor? İşte bilimsel topluluğun açmazı: “Gümüş Mermi” aramaktan bıkmışlar. Birkaç yeni kimyasal geliyor, ancak arı bilimcileri genel olarak arıcılık pratiğinin ötesine geçmemiz gerektiğini söylüyor. Yılda bir kaç kez etkisiz hale gelinceye kadar kovanlarımıza akar bombası atmak yerine, bizden sadece ara sıra yardım alarak, akar kıçı tekmeleyen arıların etrafında toplanmış akıllı arıcılık uygulamaya başlayın.

Doğal konağı Apis cerana (Asya bal arısı)'da varroa küçük bir zararlıdır. Cerana, akar aleyhine birtakım savunmalar geliştirmiştir - temizlik davranışları, istilacının işçi yavrularla beraber gözden çıkarılması ve akarları erkek gözlerine hapsetme.

Bu savunmalar, akarların kolonide arılarla bir arada bulunmasına izin verir, ancak düşük seviyelerde. Bu beklenen bir gelişmiş konakçı / parazit ilişkisidir. Avrupa bal arısı Apis mellifera, ilk kez varroa istilasına maruz kaldığında bu tür özellikleri nadiren gösterdi, ancak bugünlerde istilaya uğramış yavruları çiğneme ve daha sık tımar etme davranışlarını görüyoruz.

Varroa’nın Avrupa bal arısına sıçramasından sonra insan müdahalesi olmasaydı, kolonilerin büyük çoğunluğu ölmüş olacaktı, ancak yeterince büyük bir popülasyona ve yeterli genetik çeşitliliğe sahip olarak, hayatta kalanların sayısı çok azdı. Arılığın bir kısmını veya tamamını yeniden doldurduk. Bu süreç, şiddetli istilacı akar suşlarına karşı insan desteği olmadan arıları seçici direnç ile teşvik etmiş olacaktı.

https://1.bp.blogspot.com/-7AdFkYL1PV4/XP_uaCkMb9I/AAAAAAAAFXY/B_EvoBsOndA8L8UOMxeAqFgq3qp7hS_ZwCLcBGAs/s1600/ipm2-1.jpg

Resimdeki koloni, Varroa ve Deforme Kanat virüsü birlikteliğinden dolayı çöküşün eşiğinde olan bir kolonidir. Daire içine alınmış akarı ve deforme kanatlı arılara dikkat edin.

Bununla birlikte, bu sürecin olumsuz tarafı, tarımın acı çekmesi ve arıcıların işsiz kalmalarıydı. Başlangıçta varroa saldırısından kurtulmuş olan kolonilerin sadece yüzdelik bir kısmı ile (akar ilk vuruşta - yaklaşık 250 koloniden 6 adedi dışında hepsini kaybettim). Bu yüzden umutsuzca, akarlara karşı büyük oranda kimyasal mücadele içeren, sert bir savaşa başladık. Bu strateji ilk başta tamamen işe yaradı, ancak sonradan farkettik ki, biz sadece zayıf arıları devam ettiriyorduk ve istemeden yanlışlıkla yüksek düzeyde hastalık yapıcı “süperakarlar” için bir üreme programı yürütüyorduk.

Kendi haline bırakılan yabani balarısı popülasyonları da büyük ölçüde yok oldu. Ancak, arılıklarımızda akarlara duyarlı erkek arı popülasyonlarını bırakıp, kovanlarımızı bir veya iki yıl içinde akar istilasına uğrayarak çökecek olan sürülerle doldurup, akarlara karşı direnç geliştirme çabalarını istemeden engelledik.

Bununla birlikte, hayatta kalmaya başlayan yabani balarısı popülasyonları görüyoruz. Bu iyi bir noktaya getiriyor: Eğer akarlara dirençli arıların genetik çözümünün bir parçası değilseniz, o zaman sorunun bir parçasısınız. Erkeklerinin veya işçilerin hayatta kalmalarını akarisit uygulamalarına borçlu olan bir koloniden anaların çıkmasına her izin verdiğinizde, doğal evrim sürecini akarlara karşı dayanıklı arılara karşı engelliyorsunuz!

Akarlara dayanıklı arıların kullanılması
Peki, ne yapmalı?
Birincisi, bir yetiştiriciden / üreticiden satın alarak veya kendi seçiminizi yapma ve yükseltme zorunluluğunu üstlenerek (aşağıda ele alınmıştır) akarlara karşı dayanıklı ana arıları çoğaltın. (Akar “ direnci”, akarlarla aktif mücadeleyi ifade eder; akar “toleransı” viral direnç veya diğer tolerans mekanizmalarını içerir. Basitlik için, genellikle “akar direnci” terimini kullanacağım.)

İşin garibi, büyük ana arı üreticileriyle konuştuğumda, akar direnci alıcıların istediği ana şey değilmiş! (Aynı şey yıllar önce Steve Taber’in trakea akarlarına karşı dirençli bir hat geliştirmesiyle oldu). Çoğu yetiştirici yine de akar dirençlileri seçmektedir ki istemeden de olsa, müşteri talebine cevap vereceklerdir. Bu yüzden üreticiler size satış sözünü vermekte tereddüt ediyorlar (ve bunu yapanlar sizi hayal kırıklığına uğratabilir!).

Ayrıca, birçok arıcı, maalesef, akarlara karşı dirençli oldukları söylenen ilk nesil nesiller ile ilgili olumsuz deneyimler yaşamıştır. Örneğin, John Harbo ilk kez SMR (akar üremesinin baskılanması) ana arıları ürettiğinde, üreticiler kullanmaya niyetli olmadıklarını açıkça belirtti. Uyarısına rağmen, bazı arıcılar (kendim dahil) onları kullandılar ve sahadaki performanslarından dolayı hayal kırıklığına uğradılar. SMR anaların hiçbir hatası olmadan, bazı arıcılar “sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer” zihniyetindedir ve tekrar “dirençli” stoğu denemek için tereddütlüdür.

Ticari arıcılardan birinin dediği gibi, riske girmemek için bir başka neden de: Akarları kovan içinde ilaçlı çubuklarla iyi kontrol ederken, akarlara karşı dayanıklı arılar satın alarak neden 2,5 kg bal verimini feda etmeliyim? tarımsal kimyasal?

Amaç şudur: bedava yemek yoktur, yani arıların elleri doludur(akarla mücadele) - ve onlara yeni bir iş verirseniz, başka yerlerden (bal) kesmeleri gerekir. Steve Shepard (2006) tarafından yapılan bir incelemede, akar direncine karşı bal üretimindeki bu değişimin yaşandığı düşünülmektedir.

Bununla birlikte, kolonide akar hasarı ve akarisit kalıntıları nedeniyle oluşan stres, kolonide üretimde davranışsal direncin gösterdiğinden daha pahalıya mal olabilir. Spline ve Reuter (2001), akarlara karşı dirençli koloniler ile Starline hibrit arılarıyla elde edilen verimleri inceledikten sonra, “hijyenik davranış için yetiştirilen koloniler, belirgin bir formda olma maliyetine maruz kalmamakta ve aynı zamanda, hijyenik davranış için üretilmeyen ticari stoklardan daha iyi bir performans sergilemektedir. … ” Biri, yalnızca en güçlü ve en verimli kolonilerden üretim yaparsa, üretim eksikliğinin bir hata olduğu görünmüyor.

Akar toleransı için üretim
Burada ana arıların nasıl seçileceğini açıklamayacağım. Ama zaten nasıl olduğunu biliyorsanız, akar toleransı seçmen için bazı önerilerde bulunayım.

Temel olarak, hangi kolonilerin varroaları yardımsız temizlediğini belirlemek ve sadece onlardan üretmek istiyorsunuz. John Harbo ve Jeff Harris, varroadan çökmüş olan arı kovanlarından “kurtulan” anaları topladılar ve onlardan yetiştirerek akarlara karşı en fazla direnç gösterenleri seçtiler. Varroa ile mücadeledeki etki tarzlarının yanlış yorumlanmasından dolayı, onları SMR olarak nitelendirdiler, fakat şimdi onlara VSH (varroaya duyarlı hijyen) arıları diyorlar. Bana göre VSH davranışı, mevcut akarlara karşı dayanıklı arı stoklarının sergilediği özelliklerden biri. Hijyenik arıların ek bir avantajı, Amerikan Yavru Çürüklüğü ve kireç hastalığı gibi diğer yavru hastalıklarını kendi başlarına temizlemeleridir!

Varroaya Hassas Hijyen (VSH)
VSH arıları, varroa ile savaşmak için basit bir taktiğe sahiptir - akarlar üremeye çalıştıklarında, bulaşık larvaları gözlerden çıkarırlar (Şekil 1). Bu davranışı ilk gördüğümde, eylemde VSH davranışına tanık olduğumu anlayana kadar yeni bir arı hastalığım olduğunu düşündüm! Bunu, beyaz veya mor gözlü pupa gözlerinin açıldığını ve sık sık yendiğini, içindeki sağlıklı beyaz pupaları gözleyerek görebilirsiniz.
Dee Lusby, bu davranışı yıllardır rapor ediyor: www.beesource.com/pov/lusby/lusbyjun.1997.htm .

Bu davranış genellikle doğurgan akarı öldürmez, fakat kesinlikle çoğalmasını önler! “Ama pupaları yemek koloniyi zayıflatmıyor mu?” Diye sorabilirsiniz. Cevap: Olabilir, ancak yavruların çıkarılmasının maliyeti akar seviyeleri düşük kaldığı sürece önemsizdir. VSH hakkında daha fazla bilgi için,
bkz. www.glenn-apiaries.com/vsh.html .

https://1.bp.blogspot.com/-gS2Vj4X0BS4/XP__fWSxJ3I/AAAAAAAAFXk/VrxpKTY1KHooIay6fEREkw4i0u1OjHuhgCLcBGAs/s1600/ipm2-2.jpg

Glenn Arıcılık’tan esmer bir VSH damızlık ana arı (sarı analar da mevcuttur). Fotoğraf Glenn Arıcılık.

https://1.bp.blogspot.com/-lVdg9qdDCN8/XQAC6T7h-6I/AAAAAAAAFXw/8DNItb0Yq445PKAhYRdGDMWTv92XyhTOwCLcBGAs/s1600/ipm2-3.jpg

Varroaya hassas hijyenin (VSH) gösterimi. İşçiler, akarların üremelerini engellemek için hücreleri açarlar. Arıcı, çıplak beyaz ve mor gözlü yavru yüzlerini görecektir. Pupa bu süreçte çiğnenebilir veya olmayabilir.

https://1.bp.blogspot.com/-A98-evVpdlU/XQAD9xDZ2rI/AAAAAAAAFYA/4AJ2f6i9IKA6b7TruyiI9KeDxQcflZlggCLcBGAs/s1600/ipm2-4.jpg

https://1.bp.blogspot.com/-yFLY6SdZiHs/XQAD9l9RgFI/AAAAAAAAFX8/6J78nY8UHZknvo9lm7BKo4bZ7ZUUmDdqgCLcBGAs/s1600/ipm2-5.jpg

Güçlü VSH eylemi. Arıların mor gözlü pupaları üzerindeki kapakları çıkaracağını, ancak pupayı tam olarak çıkaramayabileceğini unutmayın. Ortanın sağındaki kadranda bir arı bir pupa çiğniyor.

Güzel haberler. Tom Glenn, VSH yetiştiricilerinin yerlerinin haritasını yaptı. Bu genleri yavaş yavaş ABD arı popülasyonuna dahil ediyoruz!

Benim kişisel deneyimlerime göre, satın aldığım ilk safkan VSH ana arıların kolonilerini canlı tutmak zordu ve işçiler de onların yerini almak istedi. F1 melezler daha iyiydi, fakat akarlara karşı tamamen dirençli değillerdi.

Ancak iki yıl önce Tom Glenn’den suni olarak tohumlanmış bir Minnesota Hygienic x VSH kraliçesi sipariş ettim (www.glenn-apiaries.com); gördüğüm en iyi kraliçe! Ona “Rüya Kraliçem” diyorum. Bireysel ebeveynlerin bu belirli melezi büyülü bir kombinasyondu. İki buçuk yıldan beri ilaçlı hiçbir tedavi görmedi ve akarlar yok sayılır. Bu ananın kızları, gördüğüm en sağlıklı, en güçlü, en iyi bal üreticileriydi ve geçen yılın yağmurla dolu badem tozlaşma mevsiminin sonunda, diğer tüm kolonileri geride bıraktı. Rüya Kraliçesi kolonileri balla dolu ve mutluydu, diğerleri ise açlıktan ölmek üzereydi. Söylemeye gerek yok, ondan bir sürü kız üretiyorum! Bunun gibi arı stokları endüstrimizin geleceğidir; Bütün kolonilerim onunki gibi davranırsa, yine Varroa’dan önceki “Eski Güzel Günler” de arıcılık yapmak gibi olur!

https://1.bp.blogspot.com/-yh233sX6O1E/XQAG2I-OGWI/AAAAAAAAFYM/xZMlFTQpU_w2oRIFDc_mXSpK84ZLSYWGQCLcBGAs/s1600/ipm2-7.jpg

Benim “Rüya Kraliçem” - belki de sahip olduğum en iyi kraliçe neredeyse üç tam yıl sürdü (nihayet bu makaleyi yazdıktan sonra değiştirildi). Akar seviyeleri tedavi gerek olmadan ihmal edilebilir düzeyde kaldı, ancak koloni (ve kızlarının kolonileri) tüm operasyonumda en üretken olanıydı. Bunun gibi bir koloni edinme deneyimi bana gelecekteki başarılı arıcılık için anahtar olduğunu gösteriyor!

Şüphecileri duyabiliyorum. Doğru, ama biyolojik kontrolün güzelliğini kaçırıyorsunuz: kimyasallarla arılar akarlara karşı gelişemez; akarlara karşı dirençli arılar, onunla birlikte adım adım gelişerek varroaları durdurmaya devam edebilmelidir. Örneğin, VSH, arıların akarla savaşabileceği harika bir özelliktir, ancak tek değildir. Arıların ellerinde daha fazla numara var …

Diğer potansiyel varroa direnç / tolerans mekanizmaları

İşte arıların genetik araç kutusunda bulunabilecek muhtemel bazı gözlenen potansiyel varroa savaş araçları:

1. Diğer hijyenle ilgili davranışlar (Dr. Marla Spivak bunları inceliyor). Apis cerana, VSH’de o kadar etkili ki Varroa jacobsoni, Avrupa bal arısının işçi yavrularına aktarılsa bile, genel olarak işçi yavrularında üremeye çalışmaz. (Boot ve ark. 2004).

2. Bakım davranışları — katılan birkaç gen olabilir:
a. Akarları uzaklaştırmak için daha iyi otomatik bakım davranışı - özellikle ızgaralı tabanlarda faydalı,
b. Allogrooming (birbirlerine bakım yapan arkadaş işçi arılar) davranışları
c. Temizlik davranışına ihtiyacı olduğunun sinyalini vermek veya iletmek,
d. Çenelerde akarların ezilmesi - Apis cerana ve Afrika arıları bunu zaten yapıyor.

3. Çeşitli virüslere karşı direnç ve daha iyi bağışıklık sistemi. Arıların akar popülasyonunu kontrol altında tutmaları çok önemlidir, ancak genellikle koloni çökmesine neden olan akarlar değildir - akar beslenmesi sırasında bulaştırılan viral enfeksiyonlardır (özellikle deforme kanat virüsü).

Miaoqing ve diğ. (2005), “varroa ile parazitlenmesi, bal arılarının bağışıklığını baskılayarak kalıcı, gizli viral enfeksiyonların aktivasyonuna yol açar.” Şaşırtıcı bir şekilde, Bal Arısı Genom Projesi (Evans 2006), sineklere kıyasla bal arılarının birçok bağışıklık genlerinin sadece üçte birine sahip olduklarını buldu. Çeşitli virüslere ve diğer hastalıklara karşı doğal olarak dirençli olan arıları taramalıyız.

4. Hücrelerin kapatılması sonrası süre: Varroa, işçi arı yavrularına iyi bir şekilde adapte olamamıştır - yumurtlanan ikinci dişi yumurtaların sadece % 38’i ve yumurtlanan üçüncülerin sadece % 13’ü olgunluğa ulaşabilir.

Teorik olarak, işçinin gelişim süresi bir gün kısa olsaydı, hiçbir üçüncü dişi akar olgunlaşamayacaktı; eğer iki gün kısa olsaydı, çok az sayıda ikinci dişi akar olgunlaşamayacaktı .

Afrika bal arısı tarafından kullanılan muhtemel bir mekanizma olarak belirtilmesine rağmen, bu henüz deneyle kanıtlanmamıştır.

5. Minimal erkek arı üretimi, çoğu akar üreme başarısını erkek arı gözlerinde gerçekleştirdiği için.

6. Biyokimyasal — akarlar, arılardan emerek sindirmeden yumurtalarına aktardıkları bazı arı proteinlerini doğrudan kullanırlar (Tewarson ve Engles 1982). Arılar, akarlara zararlı proteinleri geliştirebilir; veya arı, varroa’nın üreme veya metabolizması için ihtiyaç duyduğu temel proteinleri değiştirebilir.

7. Akar üremesini veya beslenmesini başlatan arı larvaları veya pupa feromonları / uçuculardaki değişiklikler (Avustralya’daki Denis Anderson, Yves Leconte ve Peter Teal bunun üzerinde çalışıyor). Akarın yumurtlamaya başlaması için pupaların feromonal sinyalini “okuması” gerekir. Bizim sorunumuz akar - Varroanın Kore haplotipi - erkek arıların aksine işçi arı feromonlarına cevap olarak işçi arı gözlerine yumurtlayabilmiştir. Bu sinyali vermeyen arıları üretebiliriz ve böylece işçi arı kuluçkalarında akar üremesini baskılayabiliriz.

8. Spivak, daha az propolis kullanan arılar için yaptığımız ıslahın bize karşı geri tepebileceğini, çünkü propolisin arıların hastalıklara karşı ilk savunma hattı olabileceğini öne sürüyor.

9. Kalınlaştırılmış erkek arı gözleri kapakları, A. cerana’da olduğu gibi çok sayıda akara maruz kalmış erkek arı gözlerinde akarları hapsetmek için kapatılmaktadır.

10. Yukarıda belirtilen mekanizmalar sadece aklıma gelen mekanizmalardır. Büyük olasılıkla daha fazlası var - benim tahminim, sadece yüzeyseldir. Varroa direnci ile ilgili araştırmaların bibliyografyası şu adreste bulunabilir: www.glenn-apiaries.com/bibliog.html

11. Ayrıca güçlü yavru yetiştiriciliği, bal üretimi, sakinlik, normal trakea akarı ve diğer hastalıklara karşı direnç için üretmeye devam etmeliyiz.

12. Virüs içermeyen ana arı hatları. Virüsler ana arılarda gizli kalabilir ve yumurtalara bulaşabilir (Chen ve ark. 2006). Ayrıca, ana arıların yetiştirilme şekli önemli olabilir. Yeni epigenetik bilimi (Watters 2006), beslenme ve stres olaylarının sadece bireyi değil, aynı zamanda birkaç kuşak için yavrularının davranış ve hastalık direncini de etkilediğini keşfetti. Başka bir deyişle, eğer bir ana arı strese maruz kalırsa veya bir akar tarafından delinirse, yavrularına etkileri geçebilir.

Tabiat Ana, hangi kombinasyonların en verimli olduğunu belirlemek için deneme yanılma ve birçok nesil kullanır. “Mükemmel” çikolatalı kek için birçok tarif olduğu gibi, “mükemmel” arı için sayısız tarif olabilir. Ancak, kendilerini bu göreve adayan araştırmacıları ve yetiştiricilerin denemek için arı hatları alabilecekleri genetik bankaları koruyan Sue Cobey ve Tom Glenn gibi yetiştiricileri destekleyebiliriz.

Kolonideki çeşitlilik
Arı kolonisi davranışının ve hastalık direncinin önemli bir yönü, bir arı kolonisinin, hepsi aynı anadan olan, ancak farklı babalara sahip olan (ananın çoklu çiftleşmesine bağlı olarak) alt ailelerden oluşan, bir “arılar kolonisi” dir. ). Bir kolonide (kovanda), bal üretiminde çok iyi olan bir grup, VSH’de çok iyi olan başka bir grup ve petek yapımında üstün olan başka bir grup bulunabilir.

Birlikte, süperkızkardeşlerin herhangi bir alt ailesinden üstün işlevsel bir birim olarak topluca çalışırlar. Tarpy ve Seeley (2006) çoklu çiftleşmiş anaların başkanlık ettiği kolonilerin, anaları tek bir erkek tarafından döllenmiş olanlardan daha dirençli olduğunu bulmuşlardır. Bal arısı çiftleşme davranışı, her kolonide çok sayıda farklı babaya sahip işçilerin bulunmasını sağlamak için çoklu eşleşmelere yöneliktir. Bu doğal şemaya ıslah programlarımızda öykünmek isteyebiliriz.

Rüya Kraliçem ile şanslıydım, çünkü görünüşe göre birlikte “hepsine sahip olan” mükemmel bir süperkızkardeşler karışımı elde ettim; ancak bu, geleceğimizin Starline arısı gibi programlara geri dönebileceğini anlamamı sağladı. Witherell (1976), Dadant tarafından geliştirilen ünlü Starline ve Midnight ana arıların bakımını açıklar. Her biri, istisnai ve tahmin edilebilir üretim analarının “Yeteneklerini birleştirme” için özel olarak seçilen dört farklı hattın kendi aralarında eşleştirilmeleri ve melezleridir. İşbirliği yapan üreticiler Hat AxB’yi (Hat B erkeği tarafından tohumlanan Hat A anası), hatta yıllar boyunca Hat CxD’yi satın aldı. Bu şekilde, önceki yılların ana arıları, bu yılki CxD çiftleşmesinden üretilen bakire analarla çiftleşmek için A ve B soylarından genlere sahip erkekler kullanılırdı. Ertesi yıl, tersi geçerli olurdu.

Bir ana arı üreticisi (bir ana yetiştiricisinin aksine) bugün benzer bir şey yapabilir. Eğer bu yıl Minnesota Hygienic x VSH stokundan analar ürettiyse, aynı analardan gelecek sezon erkek arıları tedarik edebilir; Sadece bir örnek öneriyorum, Rus x New World Carniolan parentage (bu melezlerin ne yapacağı hakkında hiçbir fikrim yok). Eğer melez başarılı olursa, ertesi yıl ana arı üreticisi melezlemeyi tekrarlamak için başka bir Minnesota Hygienic x VSH alabilirdi.

Kendi arılarını yetiştirmek
Seçtiğiniz anayı satın alarak işleminizi varroa toleransına çevirebilir veya yerel olarak adapte olmuş kendi arılarınızdan başlayabilirsiniz (hayatta kalan yabani kolonilere özel dikkat göstererek).

Erickson ve diğ. nasıl yapılacağını anlatıyor: “Yerel Olarak Uyarlanmış arılardan Varroa Toleranslı Bal Arıları Üretimi:” www.beesource.com/pov/usda/varroatolerantbee.htm . İngiltere’de, Roger Dewurst, el derisini çekiştirerek arıcıyı ısıran arıları seçmiş ve sonraki nesillerde temizlenme davranışı ve akarlara verilen zararın arttığını tespit eder.( www.kilty.demon.co.uk/beekeeping/improvement.htm adresindeki fotoğraflara bakın).

https://1.bp.blogspot.com/-3872DKLHFJo/XQH7ekyE2AI/AAAAAAAAFYY/9YroAj7mzHI2fbVvonJIsNyC8hS8KfobwCLcBGAs/s1600/ipm2-12.jpg

Birçok arıcının, ana arı üretiminden gözü korkmaktadır. Ancak, bir kez denediğinizde, ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız! Burada son işlem kolonisinden bir ana arı yüzükleri çerçevesini çıkartıyorum.

Steve Taber ve John Kefuss gibi bazı yetiştiriciler, “Bond” yöntemini (yaşa veya öl) (Kefuss 2004) kullanarak acımasız olabilirler. Böylece en iyi kolonileriniz (hijyenik testi ile başlamanızı önerir) kimin hayatta kalacağını görmek için tedavi edilmeden teste tabii tutulur. Kaybedenler çöktükçe, kurtulanlara ilave akarlar bulaştırırlar. Buna “asit testi” diyebilirsiniz, ancak hayatta kalan tüm koloniler üretilmeye değer.

Şahsen ben bir Bond hayatta kalma alanı kurdum, ancak badem tozlaştırma fiyatlarının geçen yıl 150 dolar ettiğini görünce yaz sonunda hayatta kalan kolonilerin bir kısmına “hafif” bir akar mücadelesi yaptım (ama onları üreme havuzundan çıkardım). Bu da beni batılı ana arı üreticilerine hayatta kalma denemeleri konusunda güvenmememiz gerektiğinin farkına varmamı sağladı, çünkü geçimleri için tozlaştırma gelirine de güveniyorlar! Kovanların çökmesine izin verebilecek doğu arıcılarından üretme anaları aramaları ve ardından her baharda kış kayıplarını telafi etmeleri gerekebilir.

Makul bir uzlaşma bir dizi arıcı tarafından uygulanır: Yılda bir ya da iki kez arılara yardım ederler, örneğin; kışlatma kümesinde bir miktar oksalik asit ile. Böylece her baharda hayatta kalan koloniler yeni bir başlangıç ​​yaparlar, sonra en iyi şekilde ürerler.

Şahsen şimdi yaptığım, her Ağustos ayında tüm kolonilerimi yapışkan levhalarla test etmek. Çok düşük akar seviyesine sahip olanlar (koloninin kalabalık ve üretken olduğundan emin olmak için kontrol ettikten sonra), tedavi edilmeyen ve izlenen potansiyel yetiştiriciler olarak işaretlenir. Düşük seviyelere kadar inerlerse, Ocak ayı sonlarında badem için hazırlanırken tekrar kontrol edilirler. Yetiştirilmek için en iyileri ayrılır ve geri kalanlara bademde erkek arı doldurmaları için ekstra erkek arı petekleri konur, bu yüzden eve döndüklerinde iyi bir “erkek annesi” olurlar.

Akar ilacının yardımına ihtiyaç duyan tüm diğer kolonilerde ise, Şubat ve Mart aylarında erkek arı yavrularının tuzak çerçeveleriyle beraber çıkarılmaları sağlanır (böylece çiftleşmelere katkıda bulunamazlar) ve operasyonu güçlendirmek için anaları öldürülür. Genetik çeşitliliği korumak için her mevsim Tom Glenn’den ve başka yerlerden gelen, akarlara dirençli suni tohumlanmış analar ekliyorum, gelecek sezon erkek veya ana arı olarak hizmet edecekler (kendilerini ispatlarlarsa).

https://1.bp.blogspot.com/-WmtTFxDDteY/XQIEJvil9YI/AAAAAAAAFYk/AM8BZYfnI7YMherDl_6WAX6kZlGUwqxUwCLcBGAs/s1600/ipm2-13.jpg

Sadece düşük akar seviyelerini koruyan sağlıklı, üretken kolonilerden üretim yapılır.

Kendi operasyonunuzda, yalnızca üretken kolonilerden üretmenizi ve satın alınan erkek arı üretici analarla direnç alelleri eklemenizi öneririm. Kendi analarınızı büyütürseniz, operasyonunuzun genetiğini kaydırmanız en az üç yıl alacaktır.

https://1.bp.blogspot.com/-5cyE3ZDXSUA/XQIFRXd3A8I/AAAAAAAAFYw/ecga_2Nd7-U5oL1T-aK6GC0CqSy6s3MMQCLcBGAs/s1600/ipm2-14.jpg

Bu hücrelerdeki bakire ana arıların genleri önemlidir, ancak ortaya çıkan kolonilerin genetiğinin yarısı, ana arının çiftleştiği erkek arıdan gelecek.

Senin sıran
Bahar gelince, kolonileri yeniden toplamanın zamanı geldi. Varroaya karşı atılan ilk adım, akarlara dayanıklı analarla başlamaktır ( www.glenn-apiaries.com/queenproducers.html ). Eğer maceracıysanız ve kolonilerinizin çoğunun ölmesini dayanabiliyorsanız, sıfırdan başlayabilirsiniz. Bununla birlikte, mevcut akarlara toleranslı ticari stoklarla başlamak daha kolay ve hızlı olacaktır. Bir üreticiden akarlara toleranslı kraliçeleri talep etmek verticillium solgunluğuna dayanıklı domates bitkileri satın almak gibidir. Ana arı tedarikçinize, arılarını sağlıklı tutmak için kendi uygulamalarında hangi tedavileri kullandığını sorun. Ya da daha iyisi, arılarına varroa tedavisi yapmadan ne kadar süre geçtiğini sorun?

Ana arı alıcısı olarak, piyasayı değiştirme şansına sahipsiniz.Satın aldığınız analarda akar toleransı talep ederek, Kuzey Amerika’daki arı gen havuzunun genetik yapısını değiştirebilirsiniz!

UYARI: akarlara dirençli stokla çiftleştirmelerle akar sorunlarınızı ilk başta sona erdirmesi muhtemel değildir! İlgili başka faktörler var. Dirençli arılarınızın, çevrenizdeki çöken kolonilerden diğer yerel arıcılık operasyonlarına ve yabani bal arısı popülasyonunun akarlara dirençli genetiği oluşturana kadar akar saldırılarıyla uğraşmak zorunda kalacağınızi unutmayın. Belli bir zaman sonra, kolonilerin çoğunluğunun akarlara dayanıklı olduğu bir “uç nokta” ya erişeceğiz ve komşularımızın kimyasal ilaçlarla kodlanmış, çökmekte olan kolonilerinden serpinti toplamayacağız.

Ayrıca, satın aldığınız ana arıların bölgenize ve uygulamalarınıza iyi adapte olup olmadığına dair bir soru var - çeşitli dayanıklı stokların performans ve mevsimsel davranışları büyük ölçüde değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Rus ırkı hatlarının akarlarla başa çıkma yollarından biri, kışın küçük bir kümelenme yapmaktır. Badem tozlaştırması için şubat ayında büyük kadrolu koloniler istiyorsanız bu bir sorun olabilir. Bununla birlikte, her mevsimde en iyi performans gösterenler doğduğu sürece, akarlara dayanıklı arıların gezgin ticari işletmelerde iyi bir performans gösteremeyeceğini düşünmek için hiçbir neden yok.

Bir mucize beklemeyin! Ancak unutmayın, mutlaka varroaya % 100 dirençli arılara ihtiyacımız yok - akar tedavileri arasındaki süreyi uzatabilecek arılar bile değerlidir. Varroa, arılarımız için Pandora’nın kutusunda sorunlar başlattı - Beslenme, zayıf kışlama, virüs ve hastalıklardan kaynaklanan stres. Arıcıların akar seviyelerini düşük tutabilen arılara sahip olmaları, tüm bu sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olacaktır. Yine de bir süre için, arılarınıza savaşta yardımcı olmanız gerekecek. Akar seviyelerini izlemek ve akar kontrolü için yerinde yedekleme planlarına sahip olmak isteyeceksiniz.

Varroadan önce arıcılık yapan bizler, o zamanlar arıcılık yapmanın ne kadar kolay olduğunu hatırlıyoruz. Varroa’yla kendi başlarına mücadele eden arıları elde ettiğimizde, bu tür arıcılığa geri dönebileceğimize dair büyük bir inancım var!

Hocam teşekkürler. Makaleleriniz faydalı oluyor. Baya uzunmuş. Ben okurken yoruldum. Siz emek harcayıp tercüme etmişsiniz. Emeğinize sağlık.

Emeğiniz teşekkürler. Benimle birlikte Sadece iki kişi teşekkür etmiş, veya cevap zahmetine girmiş konuya ne kadar duyarlı olduğumuzu gösteriyor.

Teşekkürler… Ellerinize sağlık…
Benim birşey dikkatimi çekti… arilarimin yavru alanlarında üstü açık beyaz larvalar görüyorum…
İnşallah benim arılarda hijyen davranışı sergiliyorlardir.

Arkadaşlar, takdirleriniz için teşekkür ederim. Elden geldiğince bilgilendirici tercümelere devam edeceğim.

Hakan İnanç bey;
Avrupa ve Amerika’da yapılan araştırmalarda, bal arısını sonradan parazitleyen Varroa akarına karşı bal arılarında yavaş yavaş doğal bir direnç gelişmekte olduğunu tespit etmişler.
Özellikle doğada oğul kaçması sonucu oluşan yabani bal arılarında bu durum daha fazla görülüyormuş. Çünkü kimyasal ilaçla mücadele yardımı almayan bu arılar ya yok oluyor ya mevcutları çok azalıyor ya da varroaya karşı mücadele geliştiriyor.

Varroaya karşı mücadele eden arılarda başlıca iki temel savunma gelişiyor.
1- Parazitlenen larvaların hücre kapakları açılarak larva ölüyor veya öldürülüyor. Kapağı açılan yavru gözünde kuluçka sıcaklığı düştüğü için varroa yumurta ve larvaları da gelişemiyor ve ölüyor. Ölü larvanın bazen kısmen yenerek çıkarılması sonucu gözlerde baş kısmı olmayan yarım larvalar görülebiliyor. Bazen de tam boşaltma sağlandığı için kuluçka deseninde boşluklu bir yapı oluşuyor.

Eğer sizde böyle bir durum varsa, doğal yolla varroaya dirençli arılarınız gelişti demektir. Bu kovan üzerinde gözlemlerinizi arttırın, sıkı takip edin. VSH (varroya karşı hassas hijyenik) arılar çok değerlidir. Bu arılarınızı damızlığa ayırıp, ana arılar üretmeniz menfaatinize olacaktır.

2- Temizlik davranışı. İşçi arılar arasında oluşan bir davranıştır. Varroa parazitinden rahatsız olan bir işçi arı, temizlik ihtiyacını diğer arılara bildirir. Diğer arılar bu işçi arı üzerindeki varroayı ısırarak öldürürler. Bu davranışı gösteren arılarda günümüzde çok değerlidir. Farkedildiği anda damızlıkta değerlendirilmesi gerekir.

Peki temizlik davranışını nasıl anlayacağız?
Öncelikle taban dip tablasındaki çekmeceler temizlenerek yerine konur. Bir hafta sonra çekmeceye düşen varroalar büyütmeli bir mercek altında veya varsa mikroskop altında incelenir. Bütünlüğü bozulmuş varroa parazitleri incelenir. Genellikle dış kabuğu kırılmış, bir tarafı ezilmiş hatta ikiye bölünmüş varroaların görülmesi, varroaya karşı hassas hijyenin en büyük kanıtlarıdır.

Varrao çıkış yeri olan Güney Doğu Asyanın dışında Dünyada bazı bölgelerde de çok hasar yapamıyor.

Kıta olan Avustralya ya kontrol edilip varrao engeli koyulduğu için ve ilginç olan arı cinsinden dolayı Uruguay arılarında etkili olmuyormuş.

Sizin yazdığınız: “temizlik davranışını nasıl anlayacağız” bölümü dikkatimi çekti kimse böyle inceleyeceğini sanmıyorum, güzel olmuş.

Aşağıdaki resimde VSH özelliği kazanmış arıların ölü larvaları parça parça dışarı atması sırasında oluşan kovan önü görüntüsüdür.
Fakat erken ilkbahardaki sert soğuklarda, larva üşümesi sonucu oluşan ölümlerle karıştırılmamalıdır.
( Varroa ile bulaşık larvalar, VSH özellikli arılar tarafından öldürülür)

https://i.ytimg.com/vi/4cPy_q-8hVw/hqdefault.jpg

Aşağıdaki resimde de VSH arılarca ayakları ısırılarak kesilmiş, ayakları kopunca arılara tutunamayarak düşerek ölmüş varroa parazitleri görülmektedir. ( Normal ölmüş veya ilaçla öldürülmüş varrolarda böyle görüntü oluşmaz, parazitin vücudu tamdır) Resimde sol ve sağ üstte normal ölmüş varrolar görülmekte. Ortada ise orta kısımdan ısırılmış ve karın koruma kabuğu koparılmış varroa görülmekte.

https://www.beeculture.com/wp-content/uploads/2016/03/1Hunt.jpg

Aşağıdaki resimde ise parazitin hem ayakları koparılmış, hem de sırt kabuğunun bir kenarı veya tamamı ısırılarak öldürülmüş varroaların resimleri görülmekte.

https://journals.plos.org/plosone/article/figure/image?size=large&id=10.1371/journal.pone.0179329.g002

NOT: Resimlerin üstünde tıklayarak, daha büyütülmüş olarak görebilirsiniz.

Hakan Bey, Varroa konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İki ayrı zamanda, kendiliğinden dökülen varroaları inceledim varroaların bazı parçaları yok. Bizim kovanlarımızda da hijyen davranışı başlamış diyebilir miyiz?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191128/4a028d9b3ea7a724e8f877358e15f798.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191128/e59ab02277521cccca40b7b9380a9470.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191128/b2817343424024d97ebd04a527c40e23.jpg

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son fotoğraf cep telefonuyla büyütülerek çekildi. Tesadüfen fotoğraflarda varroa’nın kopan parçası da gözüküyor.

Arıların hijyen davranışı mı? gerçekten merak ediyorum.

Yorumunuzu bekliyorum.

makale müthiş

Merhaba, kusura bakmayın biraz geç oldu. Görüntüler sizin arılarda bir tımar davranışının olduğunu gösteriyor gibi. Ama emin olmak için bu davranışla beraber gelişen, varroa bulaşık larva gözlerinde yarısı yenmiş larvalar da görmeniz gerekli. Ama bu görüntünün bile olması umut verici olabilir ama gözlemlere devam edin. Çünkü bu aldatıcı olabilir. Dökülmüş varroaları toplayıp ısıran karıncalar veya predatör böcekler tarafından da yapılmış olabilir. Dediğim gibi tımar davranışı tek başına görülmez. Hijyenik davranışlar içinde bir davranış şeklidir. Diğer emareler var mı takip edin.

Teşekkür ederim. Dediğinizi yapmak biraz zahmetli ama deneyeceğim. Zaman zaman dökülen varroa’ları da takip edeceğim.

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

VSH li arılarınız olursa iyi bir gelir kapısı olur. Bence hiç ihmal etmeden sarılın bu işe.

Birde şöyle bir haber var;
Hadi inşallah diyelim…
https://www.google.com/amp/s/www.haberler.com/amp/ari-zararlisiyla-kurbaga-derisi-salgisindan-12808575-haberi/

Haber çok ilginç, nasıl böyle bir şey düşünüp te icat etmiş şaşırmamak elde değil. Başarılar dilerim.

Kurbaga derisi ve varroa
Kafa nasil çalışıyorsa.insallah gercek ve yararli bir ürün olur

Bu öğretmen arkadaş daha öncede arılar ve kulak çınlaması üzerine bir çalışma hazırlamıştı. Maşallah bayağı üretken bir arkadaşmış.

Organik arıcılık yapan birisi olarak,varroa zararlısından çok çektiğimi belirterek,bu makalenin paylaşımından emeği geçenlere çok teşekkür ederim.Organiğe uygun olduğu iddiasıyla denemediğimiz ilaç kalmadı.Oksalik ve formik asitlerin bile sahtesinden bahsedilir oldu.İnanınız ne yapacağımızı şaşırdık kaldık.

Önümüzdeki yıllarda varroa’ya gerçek çözümün sadece dirençli arılarla sağlanabildiğini göreceğiz.
Arının doğasında olmayan hiçbir şey aslında arıya uygun değil.
Formik asit, oksalik asitler de sonuçta organik denilse de arıyı dolaylı yönlerden olumsuz etkiliyor. Hepsi başlı başına stres kaynağı.
Arılara başka hangi yönlerden olumsuz etkisi olduğunu da tam olarak bilmiyoruz. Zamanla bunlar da ortaya çıkacaktır.
Yakında okuduğum bir makalede öncelikle arıların huysuzlaşmasına, saldırganlığını artırdığına dair sonuçlar yayınlandı.

Tabii dirençli arılar satın alarak bu durum ilerde çözülecek ama arıcıların yerel şartlarında özellikle doğal çiftleşme ortamında doğal dirençli arıların sürdürebilirliği de oldukça zor. Bu konuda yakında bir yazı paylaşacağım. Kısa ve özlü bilgiler olacak.