Hocam biz bahsettiğiniz kovanı bilmiyorduk, ilk geldiğinde arılığa bunlar ne diye sorana tabut diyorduk oradan kalma ![]()
Zaten warreleri daha çok sever olduk ;). Bir de arkada cam var ya yatıp kovanın arkasına arıyı seyretmek pek keyifli oluyor ![]()
Hocam biz bahsettiğiniz kovanı bilmiyorduk, ilk geldiğinde arılığa bunlar ne diye sorana tabut diyorduk oradan kalma ![]()
Zaten warreleri daha çok sever olduk ;). Bir de arkada cam var ya yatıp kovanın arkasına arıyı seyretmek pek keyifli oluyor ![]()
Ne gibi sıkıntılar yarattı sizin için paylaşırsanız seviniriz.
Phil Chandler’ın planına göre http://www.biobees.com/ yapmıştık ( daha doğrusu marangoz öğle yaptığını söylüyor
)
O planda alt taraf komple telle açık ve suni oğul almak için arka iki yanda da delikleri var ve en önemlisi çok büyük, bizim bölgemizde arı içini ısıtamadı diye düşünüyoruz. Bu tabiiki ilk deneme, uygun besleme de yapılamadı.
Warre kovanların http://warre.biobees.com/ hacim,besleme vs açısından bizim bölgemize daha uygun olabileceğini düşünüyoruz. Ancak David Heaf yada Emile Warre’ nin kendisi gibi tamamen üstten çıtalı değilde,
Gilles Denis’ in yarım çerçeve http://warre.biobees.com/denis.htm ya da Roger Delon’ unki gibi Metal destekl çerçeve http://warre.biobees.com/delon.htm kullanabiliriz
AR-GE çalışmaları devam ediyor
Niyeyse
![]()
Bakayım ben de bu yıl bir tane “Dadant Blat” tipi bir kovan yaptım. Çerçeve derinliği 30 cm olarak yan tahtalarını genişlettim ve içine arı koydum iş denemeye kaldı. Aslında bu tip kovanlar bal sezonu kısa olan bölgeler içindir. ??? ;D
Kadir Bey Öncelikle Kenya tipi kovanın tabanında sadece elek var ve kovan bizim bölgemize ( soğuk ) havalara uygun değil gibi
tabanını ahşapla kapattığınız zaman bu defa giriş deliklerini değiştirmek gerekiyor. Bizim yaptığımız hatalardan biride marangoza İnternetten indirmiş olduğumuz projeye sadık kalmasını istemiştik. Üzerinde biraz çalışılmış olsa idik belki sonuçları farklı olabilirdi. Kapağı çok uzun ahşap çalıştığı için çaplık oluşturuyor. Kovanda çerçeve yok. Sadece düz bir çıta veya çıta üzerine 1cm lik temel petek montaj ediliyor Petek kontrolü yaparken aldığınız şekilde düz olarak yukarıya kaldırmanız gerekiyor. Baharda ve Sonbaharda besleme yapmak zor velhasıl ben bu kovanı hiç sevmedim.
Sorunun soğuktan kaynaklandığını sanmıyorum, Phil Chandler İngiltere’de, oranın iklimi buradan çok daha soğuk ayrıca İsveç, Kanada gibi ülkelerde bu kovanları yıllardır kullananlar var.
Yaptığımız kovanlar 120 cm uzunluğundaydı, bölme tahtaları var ama hacim içindeki arıya göre çok büyük geldi, bu yıl bir daha deneriz bakalım ama biz warre dediğimiz dikine genişleyen üstten çıtalı karakovanları ( Vertical Top-Bar Hive) bu amaca daha uygun olduğunu düşünüyoruz ![]()
kışın altını açık mı bıraktınız acaba?
Evet açıktı ![]()
bu kovanın üst katlarını koyarken birbiri içine geçmeli şekildemi konuluyor planlarında onu göremedim. yoksa dümdüz şekildemi koyuyoruz ?
Kamilsaim bey merhaba
bu kovanın üst katlarını koyarken birbiri içine geçmeli şekildemi konuluyor planlarında onu göremedim. yoksa dümdüz şekildemi koyuyoruz ?
Bu kovanlarda kat koyma tekniği farklı
Gözlem penceresinden petek örme işlemini tamamladığını gördüğümüz koloniye kat üste değil alt kata konuluyor ![]()
Katlarda pervaz veya geçme türü hiç bir malzeme yok.
Kamilsaim bey merhaba
Bu kovanlarda kat koyma tekniği farklı
Gözlem penceresinden petek örme işlemini tamamladığını gördüğümüz koloniye kat üste değil alt kata konuluyor
Katlarda pervaz veya geçme türü hiç bir malzeme yok.
peki hocam öylece koyduğumuzda rüzgara ne kadar dayanır ?
Kamil bey aşırı rüzgara maruz kalırsa bir ihtilmal devrilebilir.
Ancak bu güne kadar bizim devrilen bir kovanımız olmadı.
Tabii bulunduğumuz yerde direk rüzgara maruz kalmıyoruz.
Şunu da belirtmekte fayda var
Arılar katları propolisle yapıştırıyor.
Katı ayırırken el demiri kullanmak zorunda kalıyoruz.
Rüzgardan devrilmez.
Benimki şu anda 2 katlı.
Yakında 3. katı atacağım.
Ancak ana arı kaybı ve ana arı değişimi için geçen 20 güne yakın bir süre çok etkili oluyor, daha yeni atak yaptı tekrar…
Kafaya koydum yaptiracaktim ama bence seneyi beklemem lazim bu sene isi iyice ogrenip. Hele ki elde az arim varken
Merhaba. Warre kovanlarda anlamadığım bir şey var: Çerçevesiz çıtalarla çalışıldığı halde arılar neden peteği duvarlara yapıştırmıyor? Normalde L. L. Langstroth, böyle bir sorunla karşılaştığı için kullanım haklarını aldığı kovanında çerçeveli çıta kullandı diye biliyorum.