hava sıcaklığı 14-16 derece gibi olursa anaya bakabilirsiniz.
Sağlıksız kovan şartları yağmaya neden olur.
Giriş daraltmak yağmaya engel olmaz.
Mevcudun önemi yok, sağlıklıysa giriş komple açık olsa da yağmalatmaz.
1 çerçeve arı 7 çerçevelik arıyı yağma edebilir.
Arkadaşlar arılarımız hava sıcaklığının uygun olduğu ve yeterli bal akımının olduğu günlerde sabah besleme ile daha hızlı petek örüyor ve yavrulama daha fazla oluyor. Ama bal akımının az olduğu dönemlerde arının yeterli balı olsun olmasın arının bal arayışı içinde olduğu saatlerde yapılacak besleme yada kovan kontrolü sırasında yapılacak her hangi bir kokulandırma ( ballı peteklerin sırlarının herhangi bir sebeple açılması, kovan dışına petek parçası bırakılması yada yanlışlıkla bal damlatılması, kovan kapağının uzun süre açık tutulması vb. ) yapılması durumunda yağmacılık kaçınılmazdır. Akşam üzeri az miktarda ( 10 çerçeve bir kovan için 300 ml. gibi ) sık sık yapılacak beslemelerden elde edeceğimiz sonuç çok başarılı olmasa da daha uygun olur diye düşünüyorum.
bu mevsimde besleme olayı bitmiş olması lazım ancak bal alma umudu olmayan zayıf kovanı güçlenmesi için yapılır
Yapılacak bu akşam beslemesi sadece yavruları beslemeden öteye geçemez, bal ve polen akımı olmadığı müddetçe isterseniz her gün beşer litre şurup verin arılar ne petek örer ne de daha fazla yavrulama olur.
Ankarada bal gelmeye başladı bala çalışan kolonileri beslemek balda şeker karışma olasılığını artırır
Poşetle besleme yapmayı önlüyor
Zawi kullanıcı adlı üyemiz 8 Temmuz 2009’da arıcılığı bırakıp bal işine girdi.
Şimdi çok zengin.
“Arıcılığı bırakıp bal işine girmek.” ve sonrasında çok zengin olmak.
Öğreneceğimiz çok şey var demek ki…
Arılar bu kekiğe çok fazla konmaya başlayınca bilin ki yağmacılık zamanı gelmiştir. Fazla bal ve polen değeri olmayan bu çiçeğe muhtaç kalmışlar ve nerede bal, petek yada şurup kokusu bulsalar yağmalayacak hale gelmişler demektir.
Etme hocam.
Kırk yılda bir şaka yapalım dedik.
Ekim 2009’da yazılmış bir iletiye cevap verildiği ve cevaplanan iletinin sahibi de 7 Temmuz 2009’dan beri foruma girmediği için yazmıştım.
Sevgi ve selamlar…
Çok güldüm
Allah iyiliğinizi versin.
Arılarımı pazar günü Beykoz’a naklettim. Dün yaptığım kontrolü yağma eğilimi artınca yarıda kestim. Kovanların en zayıfı 10 çerçeve ve hepsinde yeterli derecede bal var. Kovanların arısını sanki ormana boşaltmışım gibi her tarafta yoğun arı uçuşu mevcut. Tedirgin oldum. Körük yakmanın dışında bir sebep göremedim .Bu durum normal mi?
Bal akımı nedeniyle normal.
Tam da sormak istediğim soruyu sormuşsunuz.
[quote author=özkan yazıcı link=topic=1060.msg247301#msg247301 date=1432708100]
Arılarımı pazar günü Beykoz’a naklettim. Dün yaptığım kontrolü yağma eğilimi artınca yarıda kestim. Kovanların en zayıfı 10 çerçeve ve hepsinde yeterli derecede bal var. Kovanların arısını sanki ormana boşaltmışım gibi her tarafta yoğun arı uçuşu mevcut. Tedirgin oldum. Körük yakmanın dışında bir sebep göremedim .Bu durum normal mi?
[/quoteağustostan önce yağma ihtimali 100/0 dır
Önder Bal akımı nedeniyle normal demişsin şuan Bal akımı olduğunu sanmıyorum Beykoz için.Belki akasyanın son günleri ama bu sabah bizde baktık başkalarının arısına hareket yok.
Yeni taşınan kolonilerde olağan bir durum Özkan beyinki.
Arılar kapatılınca tarlacılar içerde kalıyor. Arılar çalışmak için fırsat kolluyor.
Taşımadan sonra kapakları açtığımızda deliklerden yoğun çıkış oluyor. Normal zamanda bu kadar yoğun çıkış olmaz.
Arılar yeni yerini tanımadığı için, çevreyi tanımak için kovan etrafında uçuyor.
Uzun mesafede yeri değiştirilmeyen tarlacı arılar delikten çıkınca hedefine doğru uçar, kovan etrafında uçmaz.
Taşıma bitip, yeni arılıkta delik açılınca, delikten çıkıştaki yoğunluk ve etrafı tanıma uçuşu ortalık karışmış gibi görüntü veriyor.
Yalnız nektar kıtlığı varsa, yağmayı önlemek için, zayıf kovanlarda deliği daraltıp, arıyı sıkıştırıp çerçeveleri deliğe ortalamak gerekir.
Aynı arılık içindeki bazı kovanların hasat edilmesi yağmacılığı tetikler mi? Dahası hasat edilen kovanların uygun şekilde ve şartlarda beslenmesinde bir sakınca var mıdır yağmacılığın tetiklenmesi açısından?
İsmail bey yine yazacağım ama bu sefer ciddi ![]()
hiç bir sakıncası olmaz
olmaz ama besleme kurallarına uymak şartıyla.
Bunlar kısaca şöyle.
Akşam üzeri (en ideali akşam ezan saati) az az her koloniye alacağı kadar.
ertesi güne şerbet kalmamalı
sağa sola şerbet dökmeden
besleme yaptığın kovanların giriş deliklerini arı mevcuduna göre straforla ayarlayabilirsin
bunlar besleyeceğiniz kovan için aranan şartlar.
Birde arılıkta bal hasadı yapılmayan arıların durumu var
balı alınan koloniler balı çok olanları yağmalarmı diye endişeniz varsa,
bence yağmalamaz
sizin arılıkta yağmalasada bişey farketmez,
diğer kovandaki ballar yakın akrabanıza ait zaten ;D ;D ;D