İbrahim Bey teşekkür ederim ![]()
Kayınpederin arıları kırmadıkları sürece sorun yok ![]()
Yemlik tipi örtü tahtası ile poşetle ya da poşetsiz besleme yapsak sorun olmaz diye düşünüyorum. Damlatmadan, alabileceği kadar olmak koşulu ile.
İbrahim Bey teşekkür ederim ![]()
Kayınpederin arıları kırmadıkları sürece sorun yok ![]()
Yemlik tipi örtü tahtası ile poşetle ya da poşetsiz besleme yapsak sorun olmaz diye düşünüyorum. Damlatmadan, alabileceği kadar olmak koşulu ile.
Arılar da bazı hatlar yağmacılığa meyillidir o yüzden özellikle bu hatlarla(İtalyan arısı, Kıbrıs arısı gibi) çalışır iken besleme ve mevsimsel bakım işlerine çok dikkat etmeliyiz. Arı bir defa yağmacılık eğilimi kazandığı zaman vay halimize kolay kolay vazgeçmeyecektir. Güçlü koloniler bile birbirine saldırıp ağır hasarlara yol açacaktır. O yüzden işi baştan sıkı tutmak en iyisidir arkadaşlar.
Kesinlikle katılıyorum,
bir defasında yağma yapan arılarımla yaptığım mücaleyi unutamam.
nerden aklıma geldiyse üzerlerine su tutarak zor kurtarmıştım.
Geçen 10 gün önce 2 kovanıma varroa mücadelesi için gittiğimde (etrafta bana ait olmayan toplam 20 kovan var) akşam güneş batmak üzereyken kovanı açtım ana arı veya g.yumurta kontrolü yaparken çektiğim duvar çerçevenin sırlı kısmı açıldı ve bal akmaya başladı. 2 dk geçmedi bir arı ordusu açık kovana, elimdeki çerçeveye ve uçuş tahtasına saldırıya geçti.
Hemen kovanı ve uçuş tahtasını bir 15 dakikalığına kapadım fakat açtığımda yine aynı kontrol ettirmiyorlar.
Bugün de şeritleri değiştirmek için yine akşam üstü gittiğimde 5 litrelik bir şişeye 1/1 ölçekli şerbet yapıp aklımca bütün tarlacı arıları o şerbete çekip ben de rahat rahat arılarıma bakacaktım.
Şerbete gideceklerini beklerken yine daha ilk çerçeveyi dışarı çıkardığımda noluyor dedim heralde oğul geldi ;D Ne yaptıysam olmadı kovanın yönünü değiştirdim olmadı yapay yağmur yağdırdım bidondan olmadı.
Bu yağmacılık olayı hangi aya kadar sürer bilgisi olan var mı? Kışın da olur mu?
Nektar kıtlığı devam ettikçe ve arı uçtuğu sürece yağmacılık olur.
Akdeniz denize sıfır rakımda kara kış olmadığı için arı kışın da uçtuğu için burada ilkbahara kadar hep yağmacılık olacak o zaman öyle değil mi İbrahim bey?
Kovanlar uzun süre açık tutulmadığı sürece sıkıntı olacağını zannetmiyorum.
yağmacılık bir nevi arıcı hatasıdır.
hiç bir güçlü kovan, durduk yerde zayıf kovanı yağmalamaz.
dikkatli olmak lazım.
yapılacak işlemler akşama doğru yapılırsa büyük ölçüde yağma önlenmiş olur.
Bu sene fana, arılıkta zayıf koloni varsa kışa ulaşması zor…
Çok haklısın ibrahim hocam
deyim yerindeyse arının biyolojisi bozuldu.
çerçeveyi çektiğin an savaş başlıyor.
Yalancılama arıcı suçu, yağmacılık arıcı suçu, yavru çürüklüğü arıcı suçu bu arıcılık ne zor şeymiş
Ama işin güzel kısmı burası yani arıları gözlemleyip araştırıp onları az da olsa çözmek paha biçilemez. Daha hızlanamadım şu kontrollerde! 10 çerçeveyi kontrol edene kadar (günlük yumurta, ana arı, yavru çürüklüğü vs) kovanda bal kalmıyor yağmalanmaktan. Teşekkürler İbrahim abi
Mithat bey,
çözüm önerisini yani son cümleyi sonradan eklemiştim büyük ihtimal göremediniz ![]()
Hocam bunun daha teşvik beslemesi, stok beslemesi var.
Ortalık panayır yeri olur bir çok arılıkta…
Gördüm şimdi İbrahim bey aynen dediğiniz gibi çerçeveyi çektiğiniz an savaş başlıyor
kesinlikle aııcı hatasıdır.
Bırakın zayıf kovanı güçlü kovanlar bile yağmalanır.
Ben bir hata göremiyorum ama çerçeveleri dikkatlice çekiyorum, besleme yapmadım bile, hiç etrafa bal sıçrattırmıyorum ama yine de geliyorlar. Hiçbirşey yapmadan daha kovanı açıp Varostop şeriti takana kadar bile yağmalamaya başlıyorlar. Burda benim yani arıcının hatası nerde??
işte mithat bey,benim çözüm önerisini görmediğiniz net belli oldu,
yapılacak işlemler akşam üstü yapılacak
inanın sizin yorumları geçen haftadan okudum o yüzden bu son 2 gidişim akşam ezanından sonra oldu ama sonuç yine aynı. Burası 40-45 derece 2 aydır hiç yağış yok yazın kuraktır ve hiç nektar kalmadı acaba bu yüzden mi bu kadar çok yağmacı oluyor akşam bile
Mithat bey
ben akşam üstü yağma olmaz anlamında söylemedim yağma akşam üstüde olur
ancak yağmacılığın süresi kısa olacağından ertesi güne pek yansımaz.
Şimdi daha iyi anladım. Demek ki sabahtan açsam kovanı akşama kadar bişey kalmayacak zayıf olan kolonimde.
Yakın zamanda benim bir arım yağmalanmış kovan bom boştu Yağmalanan koloninin arıları ölüleri ne oluyor?
GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi