Yağmacılığın Sebepleri ve alınacak tedbirler...

Sayın Murat e, farklı bilgi verdiğiniz için konu üzerinde durmak istedim. Zayıf kolonilerin ve sarıcaların taciz ettiği kovanların girişlerini daraltıyorum, kovanın savunulmasına katkısı olsun diye. Zayıf kovanlarda bulunan bal ve polen stokları ekşiyebilir mi, en fazla güvelenir biliyorum ? Sadece kovanın yerini değiştirmeyi de geçici bir çözüm gibi, koyacağınız yeni yerde de tekrardan sarıca ve yağma ile karşılaşılmaz mı? Hava almayan kovanlardaki besinler bozulur demişsiniz , peki hasat zamanında poset içerisine ambalajlanan balın da hava almadığı için bozulma durumu olabilir mi?

Havasız ortamda elbette bozulur. Taşıdığınız yerde var olan yağmayı bitirmiş olursunuz. Tekrardan sarıca ve yağmayı önlemek için kovan şartlarını normale getirmeniz gerekir.

Girişi daraltmayın.

Sırlanmamış, olgunlaşmamış olarak poşetlenen bal tabiki bozulabilir.

Sarıca arıların yağmasından bu sene bulunduğum bölgede çok arı kaybı oldu. Beni 6 adet kaybım oldu. Hava sıcaklığının düştüğü, arının çalışmadığı günlerde sarıca arıları kovanları savunmasız görüyor ve çok rahat girip çıkıyor. Arının çalıştığı günlerde ise çok zayıf kovanlar hariç yağma yapamıyorlar.

Tedbir olarak; arıcı arkadaşlar ile 1 veya 0,5 lt. pet şişeyi üst tarafından kesip ağız tarafını ters çevirerek ( huni şeklinde) şişenin içine fanta ve meyve suyunu karışık yarıya kadar doldurup kovan önlerine yerleştirdik.  Çok faydasını gördük, yağmaya gelen sarıca arısı mutlaka şişenin içine giriyor ve çıkamıyor.