Kovan içi düzeni bozulmuştur.Kapalı çıkanlı takviyeden sonra ballı çerçeve varsa verilebilir.Ben olsam kekle devam ederdim.
Buzdolabı poşetinde 500 gramdan daha az verin ilk gün almasa da bir kaç gün içersinde şurubu tüketirler
öncelikle şırınga ile merkezdeki peteklere koyu şurup doldurun püskürtün
ertesi gün 300 gram poşette şurup verin.
Bir kaç gün sonra poşette gram şurup kalmadığını göreceksiniz.
Sonraki günlerde şurup miktarını artırabilirsiniz.
Üç çerçeve sıkı arı basan bir kovan arı 1 litre şurubu iki gün içinde tüketebilir.
Ustalarım, hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Kapalı çıkanlı ve kek desteğiyle deneyecegim. İnşallah kurtulur.
ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Malesef kovanda anaaridan başka arı kalmamış. 2 çerçeve kemeri ballı sırlı vardı hepsini yemişler. Sarıca arılar cirit atıyordu kovanda. Diğer bir kovanımda 4 çerçeveydi. 2 çerçeve kemeri ballı sırlı, baldan eser yok. Sadece 1 avuç arı ve kraliçe kalmış. Geçen hafta bütün kovanların uçuş deliklerini 2 arı girecek şekilde daraltmıştım. Bu kovanada bir parça kek ve 2ye1 koyu ılık şerbet verdim. Diğer 6 kovanımda bir sıkıntı yok çok şükür. Ama diğer 2 kovanım için çok üzüldüm.
Yağmalanan kovanın yerinin değiştirilmesini, arılıktan uzaklaştırılmasını, en erken 15-20 gün sonra eski yerine getirilmesini söylemiştim.
Evet söylemiştiniz Adnan YAVUZ Bey, arıların yanına sadece hafta sonu gidebildigimden yer değiştirme için çok geç kaldım malesef. Yine de çok teşekkürler, tecrübe edinmiş oldum.
Hepimizin başından benzer olaylar geçmiştir İbrahim bey. Geçmiş olsun.
Sağolun.
Acemi birisi olarak söylüyorum yağma olduğu an kovan girişi kapansa ne olur acaba akşama kadar
Arkadaşlar merhaba,
Bugün öğle üzeri arıları kontrole gittiğimde zayıf olan bir kovana pek çok arının giriş-çıkış yaptığını gördüm. Sıvı beslemeyi ekim ayında bitirip kek verdiğim için önce yağma olduğunu anlayamadım. Diğer kovanlara arıların sakin sakin polen taşımasına rağmen bu kovana polen getiren olmadığı gibi çok hızlı arı giriş-çıkışı vardı. Yağmalama olduğunu anlayınca kovan girişini tek arının gireceği kadar daraltıp sprey ile su püskürttüm. Sonra kovan girişini kapatıp yerini değiştirdim. Biraz sonra kovanı açtığımda tabanda ana arı dahil pek çok ölü arı vardı. Maalesef kovanda 2 çerçeve arıdan 3-5 arı kalmıştı.
Diğer kovanları kontrol ettim ve yağmacı arıların 400 m. uzaklıktaki arkadaşın arılığından geldiğini tahmin ediyorum. Sanırım bu kovan zayıf olduğu için yağmalandı. Nerede hata yapmış olabilirim?
Cevabını vermişsiniz.
Aynı canlı toplumu içinde zayıfların koruma olmadan yaşama oranı düşüktür.
Güç dengelemesi yapmış olsaydınız yaşama şansı olabilirdi.
Bu yağmalama işlemleri ilkbaharda da olabilir, önlemlerini almalısınız.
Teşekkür ederim Murat bey.
GT-I9192 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Verimsiz ana arıları zamanında değiştirerek güçlü arılı kovanlarla çalışmalıyız.
Arkadaşlar,
Geçtiğimiz pazar günü yağmalanıp sönen kovanımdaki bir çerçevenin; ön yüzünde yaklaşık 30-40 adet günlük yumurta-larva, arka yüzünde ise aynı miktarda kapalı yavru vardı. Bu çerçeve yağma nedeniyle yaklaşık 30-40 dk. ısıtılamadığı için hastalık olma ihtimaline karşı toprağa gömüp yok ettim. Merak ettiğim konu, böyle bir çerçevedeki açık ve kapalı yumurtalar o saate sıcaklık 22 °C civarında iken ne kadar süre canlı kalabilirdi. Acaba imha etmekle hata mı yaptım?
Arıları yağmadan korumak için girişi daraltmayın, bir kere en büyük yanlış bu. Kovan içine devamlı temiz hava girmeli bu olmadığı müddetçe kovan içindeki besinler bozulur, sarıca arı, eşek arısı, yağmacılar dadanır. Yani arın 1 çerçeve sen buna 3 kilo şerbet verdin yağma olur mu ? Olmaz tabiki. Yağma varsa en kolayı kovanı kaldırıp uzağa taşıyacaksınız.
12 kasımda yaptığım kontrolde 4 cerceve arı yumurtayı kesmişti. Bu arada mevcut zayıf diye not almışım. Bugun 8 tane sarica ari kovana girdi. Ölüsü dışarı atılmadı. Savunma cok zayıf. Bu kovani diğer bir kovanla birlestirsem olur mu? Sanirim mevcut azlığından kışı çıkartamayacak.
LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kovanda ekşimiş bir şey var demek, sarıca arı girdiğine göre. Yumurtayı genel olarak o tarihte kesebilir. 3-4 çerçeve kışı geçirebilir panik yapmamak gerek. Kasım 20 de 3-4 çerçeve bölme yaptım ki bize göre kışlıyor rahatça.
geçen gün 4 çıta kovanımın içnde sarıca arıgördüm.diğerarılar bunu hemen atmalıydı?
Havalar artık soğudu.Gün içerinde sıcaklık değeri yükselene kadar arı salkımda duruyor.Bu arada eşek arıları kovanı savunmasız anında içeri girebiliyorlar.
Bu aralarda sarıca arıların kovanları söndürecek kadar yoğunluğu kalmadı.Etraflarda tek tük uçuşuyorlar.