Bak gördün mü?
Bizim forumda buji ile çay tabağı ısıtıp oksalik buharlaştıran adam yok ki…
Dolayısı ile görmediğini / uygulamadığını / tecrübe etmediğini yazarken dikkat edeceksiniz…
Bak gördün mü?
Bizim forumda buji ile çay tabağı ısıtıp oksalik buharlaştıran adam yok ki…
Dolayısı ile görmediğini / uygulamadığını / tecrübe etmediğini yazarken dikkat edeceksiniz…
görmedim demedim k.!
sadece incelemedim yeni çifleşmeden gelen bir ana arının döl yatağını…
Ama inceleyip tekrar yazacağım… çifleşme uçuşuna çıkacak bi kaç arım var…
birde deneme amaçlı çifleşme uçuşuna çıkacak arılarıma bastım şurubu hepsi anayı kesti…genelde derler şurup verilmez çifleşmeden dönene kadar arıya ama denedim dörtte sıfır…
Ben 15 gün önce çiftleşmemiş 20 ana kutusunu besledim. Çünkü gram balları kalmamıştı. Hiçbirisi de ana kesmedi.
Yeni oluşturduğumuz kutulara ,açlık sıkıntıları çekebilecekleri düşüncesiyle, ana arılar yeni doğmuşken sıvı besleme yaptık. 3-4 gün önce yarım bardak şerbet verdik. Bu gün baktığımızda şerbetler tüketilmiş ve ana arılar gayet sağlıklı,hareketliydiler.
Sıvı besleme yaptım diye anasını kesecek kutuyu direk Ada Bahçenin yoluna atarım…
ırk farklılığından veya mevsimin iyi gitmemesinden olabilirmi …
ustalarım ana arı hakkında bir sorum olacak…dört çıtalık zayıf bir kovanım var…iki çıtada kapalı açık yavru mevcut.erkek arı gözü işçi arı gözü(kapalı)mevcut.ana arı içerde geziyor…bildiğimiz ana arı…fakat bugünkü kontrolümde birde ne görim.bazı gözeneklerde 2/3/4/5 günlük kurt var.şaşırdım kaldım…bu konuda yardınlarınız bekliyorum…ana arıyı gözlemledim.sağlıklı ve yaşlı değil…neden aynı göze bukadar yumurtladı…çözüm olaarak ne yapabilirim…ben acizane şunu yaptım bilmiyorum doğrumu…yavrulu çıtaların yanındaki çıtalar bloke olmuştu…şurup vermiştim polende geliyor doldurmuşlar…en sağdaki çıta boş fakat çok kararmıştı…o çıtayı aldım.yavrulu çıtaların tam yanına şişirilmiş temiz çıta verdim.bunu şu düşünceyle yaptım…ana yumurtlayacak yer bulamadığı için üç beş tane yumurtluyor diye…ne yapabilirim cevap bekliyorum… :-[ : :-[
Doğru yapmışsınız.
Kenan bey; merhabalar. bende aranıza yeni katılmış ama acemi bir arı sevdalısıyım. burada yalancı ana konusu irdelendiği için bende bir şey sormak istiyorum. yeni aldığım 8 çıtalı 3 kovan arıdan birinde çok sayıda kapalı ana memeleri vardı. bunlardan küçük olanları bozdum. 3 tane iri anamemesi bıraktım. 10 günsonraki kontrolde ana memelerinin buzuduğunu görünce ananın çıktığını düşündüm. bir hafta sonra ki kotrolde. ana arının henüz yumurtlamadığını görünce bir hafta daha bekledim. kontrol ettim. boşalan gözlerde günlük yumurta gördüm. anayı aramadım kapağı kapattım. 10 gün sonra baktım. çercevelerin çoğu ballı polenli boş ama arada kapalı erkek ana gözleri gördüm. çerçevelerin çoğunun her iki yüzünde 40-50 adet kapalı erkek arı gözü vardı. yine bir çıtada açık yavrulu gözler ve bir diğer çıtada günlük yumurtalı gözler var. yumurtalar tek ve gözün ortasında ama arı sitresli erkek gözü çok sayıda. arı 2 katlı kovanda 14 çıtada ve tarih 03/Temmuz/2018 koloninin yalancılamış olduğunu düşündüm. acaba yalancılamış mıdır. yoksa yeni çıkan ana arı dölsüz mü yumurtlamıştır. tabii anayı göremedim. sizce durum nedir. ne yapmalıyım.
Kapanmış ana arı memeleriyle bölme yaptığım 2 kovanda da çıkan ana arılar sınırlı bir bölgede gözlere 1,2,3, hatta 4-5 yumurta atıyorlar.
Bir müddet sonra kapanan gözler erkek arı değil,işçi arı gözü şeklinde kapanıyor. Arılar gözlerdeki fazla yumurtaları çıkartıp tek yumurta mı bırakıyorlar? Bu konuyu çözemedim.
Bazen yeni analar ilk zamanlar birden fazla yumurta atabilir.
Zamanla rotayı tutturur merak etme.
Yeni anaların ilk günlerde gözlere birden fazla yumurta bıraktığını biliyorum. Bu durumda işçi arılar fazla olan yumurtaları dışarı mı atıyorlar? Merakım bu yönde.
Evet.
Temizlerler.
Boş gözlere taşıyorlardir.
Teşekkür ederim Mümün Bey.
Yukarıda bahsettiğim ana, mayıs ayından beri Eylül oldu hala bazı gözlere birden fazla yumurta atıyor.Ana hala rotayı tutturamadı. Bazı gözlerde ölmüş larvalar olmaya başladı.Ananın davranışını gözlemlerken sezon geçti hala bir sonuç elde edemedim.bakalım kovan kışı nasıl çıkaracak?Başına böyle bir durum gelen var mı?
O ana vadesini çoktan doldurmuş. Keşke haziran ayında icabına baksaydınız. Şu durumda zayıf bir kovan ile birleştirin derim.
Geçen sene bir kovanım var idi 3 çerçeve… yağma olmasın diye ayrı bir yere aldım. hususi baktım… mevsim sonbahar olmasına rağmen bulunduğu yer sebebiyle her yerde bol bol polen kaynağı vardı. Ancak bu koloni bir türlü 3 çerçeveyi geçemedi… kışa 3 çerçeve girdi… kıştan 3 çerçeve çıktı… mayıs ayında halen 3 çerçeveydi… sonra haziran temmuz derken ben direk Kraliçeyi ibreti alem için sallandırdım. başka türlü olmayacağı açıktı. sonrasında yeni kraliçe çıktı ve şimdi gayet güzel yumurta atıyor… boşa beslemişim o kadar zaman… bahara yeni kraliçe ile giren kovanların çoğalma hızı yıl boyu çok iyi oluyor… şu sıralar vakit geç olabilir ancak fırsat bulduğunuz anda kraliçeyi değiştirin derim…