Yalancı ana ile ana arı arasındaki fiziksel farklılık nedir?

Merhabalar,
Bu iki anayı (Biri Yalancı) yanyana getirdiğimizde ne gibi farklılıklar veya benzerlikler var? Uzman arkadaşlar cevaplarsa memnun olurum.

Yalancı ana derken, sonradan yumurtlama özelliği kazanmış olan işçi arılardan sözediyoruz ve bunlar anaarıya sadece herhangi bir işçi arı kadar benzerler.

imza: yalancı ana uzmanı olmayan bir arıcı :slight_smile:

Cahit bey teşekkür ederim. Bir kovanımda yalancılama olmuştu, 100 m uzağa silkeledim. çerçeveleri değiştirdim.Yaklaşık bir ay önce açık -kapalı yavrulu çerçeve verdim. buna rağmen ana ve yumurta görmeyince,elek teli ile birleştirdim,teli kaldırmadan önce tekrar kontrol ettiğimde ana vardı. çok az da yumurta. Katta birleştirmek üzere duran arı şimdilik katta ters yönde açtığım delikten çalışıyor.Bazen sorular soruyoruz bazı arkadaşlarımıza komik veya anlamsız gelebiliyor.Ama kendi adıma sormaya ve öğrenmeye devam edeceğim.Edindiğimiz her bilgi sizin gibi uzmanlardan veya okuduğumuz kaynaklardan katkılarınız için teşekkürler

Özkan Bey,
Doğal olarak herkes doğru olduğunu sandığı, düşündüğü şeyleri yazıyor. Yine de uzman sözcüğü çok iddialı oluyor… İnsanlar ‘‘ben uzman değilim, bana sorulmamış’’ demesin. :slight_smile:

Elek teli yardımıyla yapılan birleştirmelerde, telin küçük bir bölümü kesilse ve bu boşluk bir dosya kağıdı (A4) ile kapatılsa… Arıların birbiriyle kaynaşması kolay olur ve üst kattaki arılar da kovanın normal girişçıkışını kullanırlar.

Üstteki arılar için düzenlediğiniz delik, kovan girişiyle aynı yüzde olsa daha iyi olmaz mıydı? Bu delik kapatılınca normal kovan girişini bulmaları daha kolay olurdu.

Kolaylıklar dilerim.

Yalancıya kaçmış demekle: bazı İşçi arıların özel olarak beslenip yumurtlamaya başlamasıdır.
Bu işçi arılar döllenmedikleri için dölsüz yumurta yaparlar.

Bunun benzeri:
( döllenmeyen yeni ana arıyla, yaşlanıp döl kesesi boşalan ana arı da dölsüz yumurta yapar unutmayalım).

Dölsüz yumurtlayan işçi arıyı kovan içinde görmeniz zordur, dış görünüm olarak diğer işçi arılardan farkı yoktur.
Belki belki çok zor ama yumurtlama halinde görüp kesin olduğunda görebilirsiniz.

Daha önce bir süre anasız kalan ancak iki tane günlük yumurtalı çerçeve verdiğim ve anasını zor bela bulabildiğim kolonim yalancılamış.
Bu koloninin ana arısını gördüğümden eminim.Gördüğüm günden bu güne kadar çok da uzun bir zaman olmadı.Tahminen 15-20 gün önce görmüştüm.
Bugünkü kontrolümde hiç normal yavru hücresi yoktu.Hepsi erkek arı hücresi.
Merak ettiğim bir-iki husus var arkadaşlar.
1.Yalancı ana fiziksel olarak gerçek anaya az da olsa benzer mi?
2.Bu koloniyi uzak bir yere boşaltıp yanındaki koloniyi onun yerine kaydırsam bu arıları kabul etmeleri ile ilgili bir sorun yaşanır mı?

Yalancılama ile ilgili konuyu okumadığınız nasıl da anlaşılıyor… :-\

Fiziken benzerlik olmaz mı?

Birisi ana arı, yalancılamış kolonide ise yumurtlayan işçi arı/arılar…

Benzerlikleri arı oluşları…

Ne yapayım?

Her güçlü kovana 1’er çerçeve dağıtıverin.

Bölme tahtalarının dışına koyun 1’er çerçeveyi…

2 gün sonra bölmenin içine. :wink:

**Yalancı ana arı, gerçek ana arı kadar uzun yaşayabiliyor mu?

Okudum okumasına da o gördüğüm ana arı kafa mı karıştırdı.Murat Hocam’ın cevabına rağmen benzerlikle ilgili soruyu sormaktan kendimi alamadım.
Bu davranışımdan ötürü bu konu ile ilgili daha öncesinde görüş bildiren ustalardan özür dilerim.Sanki önemsemiyormuşum gibi bir algılamaya sebep olmak istemem. :-[:-\ :-\

Yalancı ana arı?

Ne demek istediniz bu tanımlama ile?

Dölsüz yumurtlayan ana arı mı yoksa yumurtlayan işçi arı mı?

Bence yalancılama konusunu bilmiyorsunuz. :slight_smile:

**Pek tabi ki tam olarak bilmiyorum ;D
Dölsüz yumurtlayan işçi arıyı kastetmiştim.Normal döllü ana arı gibi uzun yaşayabiliyor mu diye merak ettim sadece Halil Abim.

Tabi canım yaşamaz mı?

Onun yumurtladığı yumurtalardan çıkan erkekler polen getirir, bal getirir, su getirir ve arı sütü üretip beslerlerse 10 sene bile yaşar hem de en az 10 sene…

**Şimdi oldu.Demek ki arı sütüyle beslenmeye devam edebilse onun da ömrü uzayacak.Çok teşekkür ederim Halil Abi.

Ne güzel anlaşıyorsunuz!!! :slight_smile:

Hocam anladığınız kısım için konuyu takip eden diğer arkadaşlara yanıltıcı örnek teşkil etmesin diye bir açıklama yapmakta yarar var.

Yalancıya kaçmış bir kovanda işçi arı doğumu olmadan sadece dölsüz yumurtadan çıkan erkek arılarla yaşam zincirinin devam etmesi mümkün olmadığına göre yalancı ananın uzun süre yaşaması da mümkün değil.

Halil beyin cevabının altında yatan mesaj bu.:smiley:

**Evet Mehmet Abi, Halil Abi açıkladığında (yalancılamış kovanda belli bir süre sonra işçi arı kalmayacağı) anlamıştım.Benim sorumda ki esas amacım arı sütünün mucizevi etkisinin( arıların ömrünü uzatma) diğer işçi arılar için de sonradan da olsa geçerli olup olmadığını öğrenmekti.

**Yanlış anlamaya yol açtıysam özür dilerim.

Arı sütü ile bağlantılı olarak arıların ömrünü uzatma konusuna takıldınız yine…

Arı sütünü yiyen işçi arı yumurtluyor daha ne mucizesi bekliyoruz… :-\

Keramet sadece arı sütünde olsa bizde sadece arı sütü ile beslenerek 500 sene yaşardık heralde hemde üreyerek :smiley: :smiley: Ne güzel olurdu ;D

Benim böldügüm kovanın biride yalancılamış içinde ana arı yok erkek sayısı giderek artıyor ve artık koloni zayiflamaya başlıyor kovanı uzak bir yere silkelemeyi biliyorum ama bunun için artık geç ana versem koloniyi kurtarma ihtimalim varmı kovanı saygılar

bence hiç uğraşma diğerlerine birer çerçeve arılı olrak dağıt,o boş kalan kovanıda kaldır ordan.