YALANCI ANADAN ÇIKAN ERKELER

sevgili arkadaşlar hepinize öncelikle sevgi ve selamlar benim öğrenmek istediğim yalanacı anadan çıkan erke arıların normalde çıkan erkek arılar gibi dölleme imkanı yani ana arı çifleşmesi mümkünmü mümkünse aynı ırkın devamı olurmu. bunların bu aylarda kovan oluşumu yeni bir ananın çiftleşmesi gerçekleşirmi tekrar hepinize sevgi ve selamlar

elbette gerçekleşir kardeşim döllediği ana arıda kendi genomlarıyla yeni oluşan türlerde daha baskın olurlar. şunu önemsiyorum bir türün daha az mutasyona uğraması açısından yalançı analı erkek arılarla çiftleşmesni daha doğru buluyorum. hep şunu düşündüm kaybetmeyi göze alıcam kadar arıları yalançı anaya terkedip erken baharda ana arı yetiştirme işlemine daha erken başlama ve elde ettiğin anaların erkek arı yoğunluğu fazla olması sebebiyle çok iyi döllenme imkanı sağlaması. sanırım bu konuyu ana arı üretim merkezleri uyguluyor olmalılar. yahutta yaşlı analı kovanların olduğu mekanlara daha çok çiftleştirme kovanları oluşturuyor olmalılar. Bu yalançı ana olayı sadece erken bahar döneminde gerekebilir. Çünkü nisan sonu mayıs ve diğer yaz aylarında yeterli erkek arı popülasyonu oluşmuş olucaktır ve dolayısıyla gerekte yoktur.

Bir bakire ana arının, tamamen yalancı analardan oluşan erkeklerle çiftleşmesinden ortaya çıkacak ürünün çok iyi olacağı yönünde ve hatta ana arı yetiştiriciliğinin bu şekilde yapılması gerektiği de vurgulanıyor şeklinde bir durum algıladım.

Eğer öyle ise, vay arıcılığımızın başına gelenler…

öncelikle bu konuya göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür
ederim sayın ertuğrul

ve sayın egehan kardeşim

ben zaten nolucağını bilmekteyim ama sadece bu konudaki soru işaretlerini kaldırmak amacıyla bu konuyu açtım egenhan kardeşim uzun zamandır sizin konulara yaklaşımınızı hayranlıkla izliyorum yerinde ve doyurucu gerçekten değerli bilgiler veriyorsunuz ayrıca bu duyarlılığınız içinde tekrar teşekkür ederim ama bu konuyu daha detaylı açarsanız çok sevinirim dua ve selamlar

formen beye kesinlikle katılıyorum
Bazan bilimde ıspat edilmiş teorilerin kanunlara dönüşmeden önce o işle uğraşan kişilerce kabul edilmesine gerek duymaz. burda asıl anlatmak isteğimi anlayamadığı için, yada sadece benim bildiğim kadarıyla doğrudur! penceresinde asılı kaldığı için O dar açıdan o kadar görebiliyorlar bunu anlayışla karşılıyorum. Esasında şuna değinmek istedim genel olarak. Yalançı anadan çıkan erkeklerin gerçeğine oranla daha baskın olduğunu gerekli özelliklerini daha vurgulayıcı olduklarını daha sık kovanı terkedip çiftleştirme dönemindeki genç analar için yeterli erkek arı yoğunluğuna ulaşmamış koloniler için çok iyi bir çözüm olduğuna değindim.yalnız şunuda unutmuyalım bu güçlü bir koloni için geçerli zayıf bir koloni erkek arılarını besleyemez bu nedenle cılız erkekler olabilir. Aslında burda sorun olan şurdan geliyor, yine bakış açısı, kötü bütün yönleriyle kötü değildir yanlış bütün yönleriyle yanlış değildir içinde dikkate alınacak yaratıcı doğruları ve alınması gereken gerçekleride barındırır. Örneğin benim baktığım kafkası, aynen kendi ana arısı gibi saflaştırmak için bu ana arının işçilerinden birinin olşturduğu yalançı analı kovanından çıkan erkeklerle temel kovanın gerçek analısından yetiştirilmiş genç anaların döllenmesiyle tam hakiki kendi damarını yakalanmış olur kanatindeyim ve araştırmalarımda bunu destekler nitelikte. yalnız burda önemli olan kovanın bulunduğu yerde diğer türler güvenlik sınırı mesafesinde olmalılar. neden çünkü bir ana sadece bir erkekle çiftleşmiyor 3, 4 ,5… gibi rakamsal açıdan oluşturulan erkeklerse biribirinin tek yumurta ikizi olmalı ki oluşacak yeni türde melezleme olmasın. birde hormonsal yapıların karekterini etkilediği gerçeği gözden kaçırılamaz. Bu hormonların şifreleri de genetik kromozomlardan alınır. ülkemizde moleküler biyolojik üretim araştırma ve geliştirme tesisimiz bu endemik türlerimizin genetik korumalığını yapıyormu yada bunu doğal yollarla ancak ne kadar korunabilir bu konuda bilgilendirme katologları ve sıcak gelişme yok ama olmasını çok isterdim.

Selamlar buradaki konu aslında çok değerlendirilmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyorum.Bende erkek arıların kolonideki etkisi ile bir başlık açmıştım.sevgili arkadaşlarımızda bilgilerini orda paylaştılar.Yalancı anadan çıkan erkek normal anadan çıkan erkek ile aynı görevi yapabiliyor ise sorun yok ve söylendiği gibi kendi ırkının devamında yeni anaları döller.Buradaki sorun bence bir arı ailesini sadece döllemek için yalancı yapmak yanlış. Erkek arı üretmek için çeşitli yöntemler var bunu paylaşmak istedim.Mesela güçlü ve verimli arı kolonisine boş bir çıta (hampeteksiz)verin ve biraz şerbet ile besleyin,Arı kendi peteğini yaptığında göreceksinizki tamamına yakını erkek gözü ve erkek arılar çıkar. Ben kolonide doğal petekli bal alayım diye verdiklerimde hep böyle oldu.Ama esas sorun sanırım erkek arının ırkı önemli olsada ana arının ırkı daha üstün geldiği söyleniyor.Biz yinede iyi verimli ırklarımızın erkeklerini daha fazla tutmalıyız diye düşünüyorum.