Dün yalancılamış 8 çerçevelik bir koloniyi , onar çerçevelik - 3 tane koloniye paylaştırdım.
kuluçkalıklarının üzerine 2 kat gazete ve üzerine de ballıklarını koydum.Ballıklara 3 çerçeve arılı birine-3 çerçeve arılı birine-2 çerçeve arılı birine, şeklinde yalancılayan koloniyi dağıttım.
Hem kuluçkalıklarına, hem de ballıklarına gülsuyu sıktım (şişede çok fazla yoktu ama 3 kovana da azar azar sıktım).Gazeteleri delmedim.
Bugun akşam üzeri kontrole gittiğimde katlarda resmen arı katliamı olmuştu.Yalancılayan koloninin tüm arılarını öldürmüşler katlardaki gazetenin üzeri silme arı ölüsüyle kaplıydı.Bir bölümünde dışarıya taşımışlardı.
hakan hocam bende sürekli aynı şekilde birleştirme yapıyorum ancak bugüne kadar böyle bir durumla cok sukur karşılaşmadım üstüne üstlük daha cabuk birleşmeleri adına çivi ile gazeteyi deliyordum …gulsuyu gerçekten az olmuş Olabilirmi? birde ben serbet içine karıştırıp arilari islatiyirum tek fark bu
hakan bey maalesef arılarınızda sıcaktan dolayı yanma meydana gelmiş gibi; arılarda haşlanma yağlanma kararma gibi gazetede ıslanma varsa yanma belirtisi gibi…
geçmiş olsun. Çok sıcaklarda dikkat etmek gerekiyor
Bu mevsimde farklı iki özellikte arıyı
Zayıf düzeni olmayan arıyı
ana arısı herşeye hakim olan bir kovana verirseniz
kuvvetle ihtimal zayıf olanı kırar.
Anası olmayan veya çok yeni verilmiş bir kovana küçük tedbirlerle takviye verir birleştirme yaparsanız sıkıntı olmaz.
Kısacası haziranın ilk haftasından itibaren birleştirmelerde sıkıntılar oılabilir.
Hava şartları çok sıcak, havalandırma stres ortamı diğer etkenlerde birleştirmeye engel teşkil eden faktörler olabilir.
Ben araya propolis trapını koyup ballığa dağıtıyorum.
Aç kalmasın diye ballı çerçevelerle koyuyorum. Kapak havalandırmasını açıyorum.
Yalnız su vermek te iyi olur gibi geliyor.
Ruşette hapsedilen arılara su vermiştim, 5 günde pek ölüm görmedim. Ama 4 gün susuz bekleyen birleştirme arıda, hapis olan kısımda hapis esnasında ölüm çok oluyor.
Birleştirmeden 4 gün sonra katı önden hafif aralayıp propolis trapını öne doğru biraz çekiyorum.
Ben bu yolu, anasız kalan arının bir kısmını destek vermek için başka kovana dağıtmak için kullandım. Geriye kalanları da analandırmak için anaçlardan çerçeve verdim.
Dağıtılan kovan yerinde arısıyla kaldığı için, birleştirilen arılar eski kovanlarına dönüyor mu onu bilmiyorum.
Geçtiğimiz hafta sonu ana arısını beğenmediğim bir kovanın anasını değiştirmek için kovanı zayıflatmak istedim.
Birer çerçeve olarak zayıf iki ayrı kovana verdim
verirken araya bölme tahtasını koydum en dip kısma yasladım bir saat sonra önemli bölümü kırdılar her iki kovanda da aynı sonucu gördüm.
15 gün öncesine kadar aynı yöntemi tüm bölmelere uyguladım hiç birisinde sıkıntı olmadı.
Bu hafta neden sıkıntı oldu
analar yumurtlamış bir tur yavru çıkmaya başlamış herşey yolunda idi.
Bu mevsimde Bütün şartlar hatasız yerine bile getirilse bir miktar kırılma normal karşılanmalıdır.
Kovanın desteğe ihtiyacı varsa nasıl verirseniz verin ses çıkarmaz.
Birleştirme işlemini genel düşünmek bazen bizi haytaya zorlar.
Her kovanın ayrı özeelliği olduğunu düşünmek lazım.
Anasız üç kovanı hiç bir şey yapmadan birleştirirsiniz.
Her şey yolunda iki kovanı ciddi tedbirler almadan birleştiremezsiniz.
Sorunlu kovanları birleştirmek daha kolayken sorunsuz kovanlarda başarı azalır.
Bu konuda bu sene şöyle bir uygulama yaptık, 10 çerçeveli arının üstüne 5 çerçeve arılı vaziyette kapalı çıkanlı arı ile birleştirdik ve o akşam arılar yola çıktı. Yaptığım tek kat gazete kağıdı çok az melisa yağı sıktım gazeteye çerçevede kullandığımız tel ile 2-3 delik delip bıraktık. Arılar yaklaşık 150 km yola gitmesine rağmen kayıp sıfırdı.