Herkese selamlar.
Sağımı 20-22 Temmuz tarihleri arasında yapacağım ve bu tarihten sonra devşirme usülü ile yapay oğul elde etmek istiyorum.
Mevsimsel olarak hazır ana verecek olursam bunu nasıl gerçekleştirmeliyim.
2 kovandan 3’er çıta alıp yeni 6 çıtalık bölme oluşturmayı planlıyorum ve bu 6 çıtalık bölmeye hazır ana vermek istiyorum. Nasıl yapmalıyım? Ayrıca bu bölmeyi nasıl gerçekleştirmem gerekir?
Sayın enver:
6 ÇERÇEVE ile yapılan bölme biraz güçlü olur.
Güçlü kovana ana arı kabul ettirmeniz sorunlu olabilir.
Daha zayıf bölme yapıp sonra yavrulu ÇERÇEVE yardım verip güçlendirebilirsiniz
Tamam Murat Abi
O zaman 2-3 çerçevemi bölme yapayım.
Herkese Selamlar
Temmuzun 20sinde bal sağımı yaptık.
2 kolonim vardı bunların 1 tanesini ilkbaharda bölmüştük.
Diğer kolonimden bu sezon 8 kg. bal aldım.
Böldüğüm koloniden 2.kg. bal aldım.
Yöremizdeki diğer arıcılar bu sezonun iyi geçmediğini söylüyorlar. Geçen yılın yarısı kadar diyorlar. Kestane sezonunun aşında 1 hafta yağmur ve sonrasında rüzgar vardı ondan diyorlar.
Herneyse Allah bereket versin. Kışlık yiyeceğimiz çıktı.
Sorum şu:
Bu günden itibaren bölme yapmak istiyorum.
Nasıl yapmalıyım. Kaç çerçeve bölmeliyim.
Ana arıyı kendisi üretebilir mi üretirse kaliteli olur mu?
Kaliteyi sadece mevsimin ilerlemesine endekslemek zaten büyük yanlış.
Ama yine de doğal oğul zamanı geçmiş olmasına rağmen kalite beklemek daha büyük yanlış…
kolonilerde erkek arı mevcudu az sağım yaparken çok rastlamadık.
Forumdan okuduğum kadarıyla şunları anladım.(yanlışım varsa düzeltin)
1-Hazır ana vereceksek bölmeyi yaparken yumurtalı çerçeve olmayacak.
2- 1 kapalı yavrulu , bir ballı çerçeve bir de kabarmış çerçeve olarak bölme yapacağız.
Peki hazır anayı bu koloniye nasıl vereceğiz.
enver bey merhaba geç cevap olsada yeni üyeyim sonbaharda arıyı bölmek niye ana kovan böldüğün kovanı risk e atıyorsun iyi bakım yaparsan ilkbaharda iki bölme alırsın tabiki sizin ordaki iklim şartlarını bilmiyorum
İyi akşamlar. Geçen salı günü 8 çerçevelik bölme yapıp hazır anayı kafeste vermiştim.Dün öyleden sonra (salı)baktığımda üç tane ana memesi vardı ama açık yavruda vardı.yakın sorunundan dolayı günlük varmı göremedim.Ana boyalı değildi Nüfus kalabalık olduğu için verdiğim anayıda bulamadım.İkimeme bırakıp kapattım.8.gün hala açık var bunlar eski ananınmı yoksa yeni ananınmı.Meme olduğuna göre verdiğim anayı kesmişlermi.
Evet kesmişler,o açık kapalı yavrular eski anaya ait,
keşke 4 er çerçeve ikişer meme bırakarak tekrar bölseydin.
iki meme bırakman iyi, ama oğul riski olabilir.
Teşekür ederim İbrahim bey.Oğul riski için ne yapmalıyım.Önümüzdeki pazartesiye kadar gidemeyeceğim böyle bir durum da var.
Oğul riski az,oğul çıkması için analar aynı anda doğmaları lazım,
oğul vermemesi için en garantili olanı tek meme bırakmak buda riskli,
en iyisi siz hiç dokunmayın.
Sağolun bekleyip görelim ![]()
8 çerçeve hazır anada versen kabul etmez muhtemelen anayı kesmişler o kovanı ikiye böl istersen memeleri temizle iki hazır anayla üzerine kek koy yeniden dene yada meme bırak ikiside memeden kabul etsinler
Vedat bey sağolasın seçeneklerden birisine karar vereyim.
turhan abi 8 çerçeve çok güçlü olmuş, bölmeden ziyade yeni bir koloni gibi
ana kabul ettirmek zor olur
oğul riskini minimuma indirmek için aynı yaşta olmayan iki meme bırakılmalı, mesela biri açık biri kapalı gibi
Sait bey çok teşekür ederim. Mesajınız alınmıştır.
yapay oğulda ana arıyı kabul ettirmek için en fazla 3 çerçeve bölüm yapmak lazım. Günlük yumurta attıktan sonra kapalı yavrulu bir çerçeve takviyesi yapılır, ve daha iyi sonuç alınır.
enfazla üç çerçeveyi doğru buluyorum ama yumurta atıktan sonra takviye yanlış yumurtayı kapatması lazım
Vedat bey,bazen dediğiniz gibi olmuyor, yani ana yumurtaya başladıktan sonra kapalı açık yavru koloni için daha verimli oluyor.
kesme riski var tabiki ama her koloninin davranışı aynı olmuyor.