YARIM BALLIK KULLANARAK AŞAĞI DOĞRU KAT ATMA

Daha önce bu konu işlendi mi bilmiyorum, sitede bulamadım veya uygulayan var mıdır?

bu yıl yarım ballık kullanarak, katları aşağı doğru atmak suretiyle koloni yönetimi yapmayı düşünüyorum.

bunun içinde plastik tabanı ona göre ayarlayacağım. kuluçkalık 10 çerçeve olunca , kuluçkalığı yukarı alıp, altına yarım ballık atacağım. 3. katı en alta tabanlığın olduğu yere atarak bu şekilde ilerlemeyi düşünüyorum.

nasıl olur? fikirlerinizi almak istiyorum.

Olabilir.

Sepet kovanlar dolunca yeni petek takılmış 10 adet çerçeve olan kuluçkalık üzerine konulur.

Kuluçkalık dört köşe sepet tabanı yuvarlak olduğundan ortası yuvarlak kesilip çıkarılmış bir kapak konur, dışarıdan çamur sıvanır.

Yukarıda sıkışan arı aşağıda petek kabartmaya başlar ve bal doldurur.

Bu sepet kuluçkalık kovan karışımında delik sepetin alt kısmındadır yani arılar kovana ortadan girmiş olurlar.

Arıcı eğer kovan bulamazsa yeri biraz oyar oraya 2 sıra briketten içi kovan büyüklüğünde olacak şekilde duvar örer, yine sepeti üzerine koyar.

Sizin yapmak istediğiniz ballık doldukça alta bir yenisini koymak olarak düşünüyorum.

Ama Şunu düşünün arılar yatay değil dikey hareket etmeyi ve gelişim sağlamayı severler.

Aşağıya doğru gelişim için zorlamayla olacak bir işlemdir.

Murat hocam son noktayı koymuş zaten sizin dediğiniz yöntemi denemedim ancak arı üst kata balı depolamayı daha çok seviyor altta polen ve biraz kemer oluyor iyi bir akım yoksa pek alt kata depolamıyor balı en azından ben başaramadım ancak 5 yada 6 çerçevelik ruşetlerde yeni atılan her katı kuluçkalığın üstüne gelecek (dolmuş ballığı üste alıp yeniyi alta koyarak) şekilde denenirse daha verimli olacağını düşünüyorum

Dikey hareket ederken; yukarıdan aşağıya doğru mu yoksa aşağıdan yukarı doğru mu ?

Yönlendirme olmadıktan sonra önceliği aşağıdan yukarıya doğru hareket eder.

sağolasın Murat Hocam.
o zaman bizimki nehirde akıntı yönüne ters yüzmeye çalışmak gibi bir şey olacak.

Arı kolonileri üstten aşağı, merkezden sağa sola gelişme biçimde petek örerler. Tahminime göre koloni ilk önce üst katı doldururlar ondan sonra aşağı yönelirler. Bir koloninizde deneyin sonuçlarını bir zahmet bizimle paylaşın. ''kuluçkalığı yukarı alıp'' yazınızda sanırım kuluçkalığı katı ile yukarı almak isteğinizi belirtiyorsunuz yanlış anlamadım sanırım. Böyle demek istiyorsanız  bu yazdığınız uygulanabilir.

doğrudur.
kuluçkalığı kovanı ile birlikte yukarı alacağım.
Daha sonra her kata, yarım kovanıyla birlikte hep aşağıya atarak ilerleyeceğim.

Japon karakovanlarıni incelemenizi oneririm