Daha önce bu konu işlendi mi bilmiyorum, sitede bulamadım veya uygulayan var mıdır?
bu yıl yarım ballık kullanarak, katları aşağı doğru atmak suretiyle koloni yönetimi yapmayı düşünüyorum.
bunun içinde plastik tabanı ona göre ayarlayacağım. kuluçkalık 10 çerçeve olunca , kuluçkalığı yukarı alıp, altına yarım ballık atacağım. 3. katı en alta tabanlığın olduğu yere atarak bu şekilde ilerlemeyi düşünüyorum.
Murat hocam son noktayı koymuş zaten sizin dediğiniz yöntemi denemedim ancak arı üst kata balı depolamayı daha çok seviyor altta polen ve biraz kemer oluyor iyi bir akım yoksa pek alt kata depolamıyor balı en azından ben başaramadım ancak 5 yada 6 çerçevelik ruşetlerde yeni atılan her katı kuluçkalığın üstüne gelecek (dolmuş ballığı üste alıp yeniyi alta koyarak) şekilde denenirse daha verimli olacağını düşünüyorum
Arı kolonileri üstten aşağı, merkezden sağa sola gelişme biçimde petek örerler. Tahminime göre koloni ilk önce üst katı doldururlar ondan sonra aşağı yönelirler. Bir koloninizde deneyin sonuçlarını bir zahmet bizimle paylaşın. ''kuluçkalığı yukarı alıp'' yazınızda sanırım kuluçkalığı katı ile yukarı almak isteğinizi belirtiyorsunuz yanlış anlamadım sanırım. Böyle demek istiyorsanız bu yazdığınız uygulanabilir.