2 yarım ballık üstüste konulduğunda toplam mesafe 26 cm. olmalıdır.
Tabi çerçeve ölçüleriniz önemli…
Çerçevenizin kısa olan bölümünü dıştan-dışa ölçün +1 cm. demek daha doğru.
2 yarım ballık üstüste konulduğunda toplam mesafe 26 cm. olmalıdır.
Tabi çerçeve ölçüleriniz önemli…
Çerçevenizin kısa olan bölümünü dıştan-dışa ölçün +1 cm. demek daha doğru.
Halilim izin verirsen:
Ben deneme amaçlı yaptım ve kullanıyorum.
2010 yılında bir kovanın üzerine koydum 5 adet tam kat çerçeve yanına alt ve üste olmak üzere 5 + 5 adet küçük çerçeve koydum.
Bloğumda resimlemiştim ama kapalı oluğu için göremiyoruz.
26 cm olan tam kat ballığı ortadan ikiye böldüm 13 + 13 cm lik iki ballık oldu.
Her iki küçük ballıkta aynı yani çerçeve asma yerleri var.
Çerçevelerin yüksekliğini dıştan 12 cm yaptım, altlarında 1 er cm boşluk kalsın diye.
Çerçeve diğer ölçüleri aynı yaptım.
Kullanırken küçük çerçeveler üst üste aynı yere gelmesi gerekir herhalde bunu yazmaya gerek yok.
Yarım ballık, bal akım süresinin kısa olduğu yerlerde kullanılıyor aslında.
Hepimizin bildiği gibi dadant kovanlarda uygulanıyor.
Genellikle Balkanlardan gelen arıcılarımız kullanıyor.
Kuluçkalıktaki petek 42 x 27,ballıktaki çerçeve 13x42 ve 12 şer adettir.
Ben bu uygulamayı yapanlara mantığı sorduğumda tatmin edici bir cevap alamadım.
Kendi yorumu koloniyi güçlü tutup dolan ballığı hemen almak gibi ,
Çünkü 3.katı vurmuyorlar.Acizane görüşüm.
Teşekkür ediyorum. Murat Bey. Sizin açıklamanız beni aydınlattı. Umarım Blogdaki resmin de görebilirim.
Sayın Hüseyin DİNER:
Dadant kovan kısa süreli bal özü akımı olan yerlerde kuluçkalık güçlü tutulup bal almak için kullanılır.
Çerçeve yüksekliği fazla olduğundan daha az sayıda çerçeve arasında salkım yapar.kış ilaçlaması ve erken bahar beslemesi daha kolay olur.
Kovan kare olduğundan soğuk olan bölgelerde kovan kuluçkalığı 90 derece çevrilip petekler uçma deliğine yatay konuma getirilir içeriye soğuk az girer.
Çerçeve iç alanı langstroth 1.5 katı olduğundan güçlü kulukalık oluşturur.
Az çerçeve arasında kışladığı için kuluçkalıktan daha fazla ballı çerçeve hasat edilir.
Gövde kalınlığı 3 cm olduğundan soğuk bölgeler için kullanışlıdır.
Kötü yönleri ağır olduğundan taşımalı arıcılıkta kullanılmaz.
yarim balliklari bazan varova ile mucadeledede kullaniyorum bayagi faydasi oluyor,
yarim balligin cercevelerinden bir tanesini son cerceve olarak alta koyuyorum cercevenin altina dalak yapiyor ve genellikle bu dalaklar erkek ari gozu oluyor bunlar biraz genis oldugu icin ari uzerini sirlamadan varova biti de hemen icerisine giriyor bir kac gun sonra bu dalagi kesip aliyorum,buzluga koyuyorum daha sonra inceliyorum sezonda bir iki defa kesip alininca kovanda hemen fark ediliyor
Nisan da kısmetse kovan sayımı 40 a çıkarmayı düşünüyorum… Bununla beraber 40 tane ballık yapma hazırlığınada girdim… Kafamda bir soru işareti var (biliyorum başladınmı geri dönüşü yok), 13 cm lik 80 ballıkmı, yoksa 17 cm lik standart yarım ballıkmı yapsam diye…Son ileti yazılalı 1 seneyi geçmiş, bu süre zarfında deneyenler, kullananlar ne önerir?
13 santimlik 2 yarım ballığın üst üste konması ile katı ilk attığımızda alttan yukarı yavrulu,ballı çerçeveyi sorunsuz çıkarma şansımız var diye kullanımda kolaylıkları olacak diye düşünüyorum… Fakat diğer yandan maliyet ve işçilk artacak :-X Çünkü 40 tane 17 santimlik ballık işimi görürken 80 tane 13 santimlik ballık yapmam gerekecek… Ne dersiniz?
Ali Bey bu bahsettiğiniz sistemde kuluçkalıktan yavrulu çıtaları yukarı aldınız.Geriye kalan boşluklara 13cm’lik çıtaları nasıl koyuyorsunuz?Bunun kuluçkalıkla aynı ölçüdeki kattan ne farkı var?
Kafamı karıştırdınız.Biraz anlatır mısınız?
![]()
İbrahim bey, normalde 13 santimliğe göre yapılmış ÇERÇEVELERLE kullanma amaçlı olacak. Ama istendiğinde ve mejbur kalındığında kuluçka çerçeveside sıkıntısız konabilecek…
Yarım ballıklar bal akımınız az olduğu zamanlarda faydalı oluyor… Akım az olduğu zaman arı tam çerçeveyi kabartmaktansa küçük küçük dalaklar örüp bal depolamaya gidiyor… Başıma geldiği için yarım ballıkların faydalı olacağını düşünüyorum…
http://img819.imageshack.us/img819/8529/3003f.jpg
Konu da adı geçen yarım çerçeveler bunlar
Murat abi merhaba, siz kullanan biri olarak tavsiyeniz nedir? 17 cm mi? yoksa 13 cm mi? Seneye 40 kolonim olduğunu var sayarsak… Acaba 20 sini 17 cm lik, 40 tanede 13 cm likmi yapsam :-X
İllaki yarımballık kullanacaksanız 13cm`lik olanlardan kullanın gerektiğinde ustuste koyup çerçeve transferi yapılabilir
Sayın Ali Doğaner:
Kovanlarda kolay çalışmak için ballık ölçüsünün de aynı olması daha iyidir.
Ama…
Bal akımının hızlı ve çok olduğu yıllarda olgunlaşmış bal almak için Tam kat ballıktan sonra ikinci ballık olarak yarım kat ballık koyuyorum.
Bahar da zayıf olup geç gelişen veya o yıl bölme olup geçte olsa gelişimini tamamlayan kovanlara yarım kat ballık koyabiliyorum.
Standart olan yarım kat ballık ölçüsünde yükseklik 170 mm dir ( çerçeve dış yüksekliği 160 mm olur)
Fotosunu yayınladığım üst üste konulunca 130 + 130 = 260 mm olan yani tam kat ballık olan ölçüdeki ballık.
Bunun içine istersem 120 mm yüksekliğinde küçük ballık çerçeveleri veya hiç sorun olmadan 250 mm yüksekliğinde tam kat çerçeveleri koyabiliyorum.
Aynı zamanda kuluçkalıktan bu ballığa çerçeve çıkarabiliyorum.
http://img402.imageshack.us/img402/5786/resim176z.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/7895/52972622.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/917/87568318.jpg
Ben de petekli bal alırken bu çerçeveleri kullanıyorum.İki yarım çerçeve tam bir çerçeveye sığıyor.
Hem çerçeveden de tasarruf etmiş oluyorum hem de bu çıtalarda bal ağır gelmediği için satmak biraz daha kolay oluyor.Ancak bu sistemin yarım ballıkla aynı amaca hizmet ettiği söylenemez herhalde.
Bu biraz daha farklı bir konu sanırım.
![]()
Yarım ballık konusu uzun zamandır dikkatimi çekiyor.Çoğunluk tam kat ölçüsündeki kuluçkalıktan
ilaveye çerçeve çekilmemesinden dolayı olmaz gibi bakıyor. Ancak;
1 tam ve de 1 yarım kat kuluçkalık olarak kullanılırsa,
-yarım kat kuluçkalık tamamlandığında ilk ilave verilirken yarım ballık verilecek.
-ilk ilaveye yarım kuluçkalıktan çerçeve çektiğimizde (sayısı duruma göre değişebilir)
yarım kuluçkalığımızda yer açılacak.
-yarım kuluçkalıkta açılan yerle beraber ilk ilaveye tam kat kuluçkalıktan çerçeve çekilebilir.
kışlatma konusuna gelinceee,
-arımız kışa girerken 10 tam 10 yarım çerçevelik mevcutta olmayabilir(büyük ihtimalle)
kışlatma pozisyonunda tam çerçeve ve yarım çerçevelerin sayısı yakın seçilmeli.(örneğin:5 tam 4 yarım, 5 tam 5 yarım… gibi)
-tahmin edeceğiniz gibi tam ve yarım çerçeveler üst üste geliyor.(yandaki boşluk bir şekilde doldurulabilir.)
bahar geldiğinde ise,
-tam kat kuluçkalıktan başlayarak çerçeve eklemeye, arımızı geliştirmeye devam ediyoruz.
-sonra yarım kuluçkalık, yarım ilaveler gelir inşallah...
Bu arada 2 tane yarım ballık 1 tam ballık boyutunda olacak.
Benim fikirlerim bu şekilde. sizin de görüşlerinizi de bekliyorum. HAYIRLISI İNŞALLAH ![]()
hayırlı günler hayırlı haftalar fikir ve bilgilerinize başvurarak arılıgımızda illaki yavaş giden kolanilerimiz vardır bal akım zamanına 10 cıta arıyla girdigimizi var sayalım bu arı on cıta normal ballıgı bal ile dolduracagını zannet miyorum kısa tip ballıkları kullanarak daha fazla verim alabilirmiyiz deneyenler vardır illaki fikirleriniz için tesekkürles simdiden
Seninle aynı fikirde denedim. Ama ben ballığı koymak için geç kalmıştım. O yuzden çerçevelerin sadece bir kısmını şişirdi ve sadece ortalara bal çalıştı.
Fakat daha erken koysa idim çok güzel olacağını gördüm. Yada en azından petekleri kabartırken besleme yapsa idim olurdu diye düşünüyorum.
ben kestaneye çalışıyorum kestaneler açmaya 1 ay kala koyulsa beslemeyle ballık kabartılsa düşünüyorum kısa ballık işe yara gibi
Mantıklı.
Yarım ballık ile çalışmak harika.
En önemlisi bal akımı ortasında full sırlı çerçeveler oluyor, süz tekrar ver, tekrar süz, tekrar ver…
Yarım ballıkla 9 çerçeve ile çalışmak, şişkin çerçeveler elde etmekle beraber adı üztünde tam bir ballık ![]()
Ana arı üretimindede kullanılabiliyor.