abi amatörçe bir hesap yaptım tam uyuyor sanki ballıklarınıda yapsak iş görür diye düşünüyorum
son zamanlar bizim bu taraflarda moda oldu marangoz keresteyi işliyor evde kendin kafana göre vidalıyorsun uçuza maloluyor. ![]()
abi amatörçe bir hesap yaptım tam uyuyor sanki ballıklarınıda yapsak iş görür diye düşünüyorum
son zamanlar bizim bu taraflarda moda oldu marangoz keresteyi işliyor evde kendin kafana göre vidalıyorsun uçuza maloluyor. ![]()
Devir hesap devri kardaş
6 çerçevelik olanları kullanıyoruz.
Kışa girerken zayıf kolonileri kışlatmada kullandık. 11 ruşet kovanda kışa giren koloniler sağ salim kıştan çıktı. 30 adet daha yaptırdık.
Bölme yaptığınızda hem taşıması kolay hemde bagaja çok sığıyor.
Tek kötü yanı kıştan çıktığınızda büyük kovan ihtiyacınız oluyor ![]()
Paylaşım için çok teşekkür ler .elinize sağlık
Ruşet kovanın artısı eksisi nedir ?
Yani ana arı yetiştiriciliği haricinde bu kovanı kullanmak isteyen ve yeni arıcılığa başlayacak kişiler kullanabilirlirmi ? Kullanılırsa artı ve
eksileri ne olur ?
Ana arısı, duvar çerçeveleri, larvaları ve işçi arılarıyla ruşet kovan sonuçta bir çekirdek kolonidir.
Kışlatma ve zayıf bölmelerde ruşet kovan avantaj sağlar.
Nakliyesi kolaydır. Gerektiğinde tüm çerçeveler standart kovana aktarılıp koloninin normal devamı sağlanır.
Çizimler çok aydınlatı olmuş emeğinize sağlık.
Bence her arıcının arılığında ruşet kovan olmalı.Çok fonksiyonlu oluyor.Ana üretme, arı bölme, oğul alma, taşıma, kışlatma ve daha bir çok kolaylıklar sağlıyor.Ben kendi yaptığım strafor ruşet kovanların çok faydasını görüyorum.
Aynı görüşteyim,
arılıktaki kovan sayısının 1/3 kadar yarım kovan olması lazım yada daha fazlası.
En önemli faydasını unutmuşum; Daldan oğul almanın en kolay yolu strafor yarım kovandır.Bunu tecrübe ettim.Taşıma. kaldırma kolaylığı çok işe yarıyor…
ne kadar kovan o kadar ruset super olurdu.
Gelecek kış kısmetse tüm arıyı 6 çerçevelik ruşetlerde kışlatacağım.
Bu yıl 70 kadar kışladı, çok başarılı.
Şimdi millet ruşet kovan yapımına başlayacak.
Yaşadı marangozlar.
Sirf bunun icin ruset kovan yapmaya gerek yok. Normal kovani ortadan ince bir bolme tahtasiyla bolup iki koloniyi ayni kovanda kislatirsak sonuc hem daha iyi olucak hem de extradan kaynak kullanmak zorunda kalmayacagiz.
azami fayda azami tasarruf asgari harcama
oyleyse dedigim duzenek buna epey uyuyor.
Halil Bey 5 çerçevelik değilde niye 6 çerçevelik ruşetlerle kışlatacağız?
Artılarını yazarsanız sevinirim.
Ona göre ruşetleri 6 çerçevelik yapmağa başlarız inşallah.
Ruşet veya yarım kovan denilince 10 çerçevelik kovanın malzemesinin yarısı kadar kereste gidecek gibi düşünmeyin.
Yanlar yine aynı yan, ön ve arka biraz kısalıyor.
olsa olsa % 25 az kereste gider.
Dedigim gibi keresteye, emege gerek yok. Eldeki malzemenin kucuk bir degisimiyle bir kovan iki ruset gibi kullanilir. Birim malzemeden marjinal faydamiz daha fazla olur. Ariligin standardizasyonu icin de daha iyi bir secenek bence.
ayrica iki koloni arasinda kisin isi transferi de olucagindan arilar icin ayrica bir avantaj olur. Daha az bal harcamak zorunda kalir, daha yavas yaslanir…