Yarım kovan (Ruşet)

Neden 6 çerçeve?

5 çerçeve arı ve 1 iç yemlik.

Ben çok uygun fiyata ediniyorum ruşetleri…

Usta, kıyı kıyı yapıyor. Acelesi yok, benimde yok.

Edinme maliyetini iyi hesap edin, küçük farkla kovan alınıyorsa tabi ki kovan alın.

5 çerçevelik strafor kovan ölçülerini 6 çerçeveliğe nasıl çeviririz…
yanlardan 37 mm genişletsek yeter mi?

Hakan bey,
Yan cepheler hariç hepsini değiştirmeniz gerekli. Bence onları hiç bozmayın, bundan sonra yaptıracaklarınızı 6 çerçevelik yaptırırsınız.

Yeterli fakat İstemi Bey gibi 7 çerçevelik ölçü de kullanabilirsiniz.
İçten içe 200 mm olan ölçünün 185 mm’si 5 çerçevenin genişliği, duvarlarda 7.5 mm arı boşluğu olduğuna göre,
222 mm çerçeve genişliği + 15 mm duvar boşluğu = 237 mm altı çerçevelik yarım kovanın içten içe genişliği olur.

Gürsel Bey, küçük bir yanlış anlama olmuş sanırım… Keşke elimizde iki, üç, dört… çerçevelik kovancıklar da olsa… :wink:

Sayın Uzuner bahsettiğiniz bu uygulamayı siz denediniz mi? Böyle bir kovanınız var mı ?

Var , su anda 1 metre karin altinda

Bahara çıktıklarında bilgi amaçlı fotolarını burada yayınlarsanız bizleri çok memnun edersiniz. Böyle bir uygulamayı çok merak ediyorum.

Teşekkürler Halil Bey
Ruşetlerim 5 çerçeveli strafor acizane kendim yapıyorum.
Kışın kemirgenlerden,yazın tavuklardan korumak için dışını fayans yapıştırıcı file ve sıva harcı ile kaplıyorum.
iki senedir sorun yok
6 çerçeveli ruşet yapımına inşallah en kısa zamanda başlıyacağım.

Gonderirim Mumun abi,
bahar hiç gelmeyecek gibi hissediyorum :slight_smile:
bu hafta toplamda bir metreden fazla kar yagdi. Yarin ve pazar gunu yine kar geliyor. Ekimin sonundan bu yana arilar belki toplamda 3 ya da 4 kere ucus yapabildi. dun gece -16 idi :frowning:

Bunları yanyana 2+2 çerçeve yapsak uygun olur mu? İçine 1 çerçeve arı koyup ana çiftleştirsek uygun olur mu?

Emre Bey benzer şeyler düşünüyoruz.

Ben 6 çerçevelik 10 adet ruşet yaptıracağım.

Tam ortadan gerektiğinde ikiye bölnek için kanal açıp 10 mm lik kontraplak ile böleceğim.

Tabi uçuş delikleri de buna göre yapılacak.

10 ruşete 20 ana çiftleştirmeyi düşünüyorum.

Çiftleşme için 2 normal çerçeve+İç yemlik bomba gibi yeter.

Sıkışırsa 1 çerçeve alıp zayıfa veririm, zayıf kalırsa güçlüden destek alırım diye düşünüyorum.

Arılıktaki tüm çerçeveler standart olmuş olacak.

Tek sıkıntı 10 ruşeti aktif etmek için ilk etapta 40 çerçeveyi gözden çıkarmak.

Peyderpey yaparak bunun da üstesinden gelmeyi düşünüyorum.

Hic geregi yok.5 cerceveliklerede iki cerceve ari bolebilirsin.

Amaç sadece bölme değil ki, aynı zamanda çiftleştirme kutusı olarak da kullanmak istiyoruz.

10 çerçevelik standart kovanlarda şu anda 1 çerçevelik bölmelerim var.

Benimde aklıma aynısı geldi. Zira ruşetleri arılandırmak zor geliyor. Bu şekilde koy direk arılı çerçeve.

İbrahim bey bana göre doğru yoldasınız.

Ben 40 adet Strafor Ruşet ile çalışıyorum.

Uygun dönemde 1 çerçeve arıyı iki duvar ile bölüyorum.

Memeleri taktıktan sonra günlük yumurtayı görünce çok fazla ilgilenmenize gerek kalmadan kendi halinde gelişiyor.

Bir sonraki sezon için çekirdek koloniniz veya bir tur daha ana üretebilirsiniz.

Tercih sizin.

5cmlik strafordan ruşet için burdaki ölçüler uyarmı acaba iç alanda daralma olurmu yoksa

kovanı kendim yapacagım , çerçeveleri koyarken darlık -kısalık olmaması için ölçüleri nasıl yapmam gerek acaba?

yardımcı olabilirmisiniz

olur tabi iç ölçülere göre diğer ölçüleri ayarlamalısınız
bende yapmıştım hep 3cmlik strafor kullanmıştım ölçüleri ona göre ayarladım

Eğer yüksek yoğunluklu strafor bulmaz iseniz strafor ile uğraşmak zaman kaybı bence. Sıcak havalarda güve sorunu çok.

Sayın Mürşit Özbek:

Sert köpük bulabilirseniz yapabilirsiniz.

Önemli olan iç ölçülerdir, iç ölçüleri değiştirmeden yapmanız gerekir.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/09/23/831d6f4cfbc2ccb5f3a56b864bef1c28.jpg

ilac depolarinda kullanilan sert strafor ortasindan kanal. acarak ikiye boldum bu sekilde kalin ve sert olursa kullanisli, piyasadada satilan 3 gozlu kovanlar var, ozel cerceveleri ile

sert olmayan 5 cercevelik straforlarda 3 senedir kullaniyoruz ama.yavas yavas kirilmalar olustu

cift girisli plastik altlikli kovanlarda kullaniyoruz bolme tahtasi ile ,
bolme tahtasini sonradan sabitlemeye calisinda saglikli olmuyor,sabitleme iyi olursa kullanisli

bu senede normal ahsap kovani 4 e boldurerek ciftlestirme kovani yaptirmayi dusunuyoruz
cizimleri marangoze verdik fiyat verecek
polen tuzagi yok
4 farkli yonden plastik ari girisi takilacak

GT-S7562 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi