Yaşlı ana arı değişimi

Merhaba. Giresun’da kestane balından çıkmış kovanlarım var. Bunların bir kısmı yaşlı ana arılara sahip ve bunları değiştirmek istiyorum. Konuyla ilgili iki sorum var:

• Hazır ana arı satın alsam Temmuz sonu olması dolayısıyla bunlar verimsiz mi olur? Çünkü anladığım kadarıyla “geç üretilen analar verimsiz olur” anlayışı var.

• Videolardan öğrendiğimiz kafesle ana verme yöntemlerini anlıyorum fakat bunlar hep zayıf ya da bölme arılar. Ama ben baldan çıkmış güçlü kovanların yaşlı anasını değiştirmek istiyorum. Güçlü kovanlara ana arı kabul ettirmenin zor olduğu konusunda genel bir görüş var. Bu konuda ne yapabilirim? Sizlerin yaşlı kraliçeleri değiştirme metodunuz nedir? Yardımınızı rica ediyorum

1 Beğeni

Satın aldığınız ana arı ile ana kabul ettirmek kovanın kendi ana arısına göre daha zor olur.

Ticari kaygılardan dolayı sorunlu analar satılabiliiyormuş.

Bu yıl oğul eğilimi fazla olmadı. Oğul zamanında beğendiğiniz arılardan veya

her yaşlı ana arının ana kutusunda genç anasını üretirseniz daha sağlıklı olur.

Yeni doğan ananın sonraki yıl tam performans kullanılması gerekiyor.

Bir kaç arıda tecrübe edinip sonra daha fazla arıda uygulamak en iyisidir.

2 Beğeni

dışarıdan ana almak pek mantıklı değil (çevrenizde eğer tanıdığınız güvendiğiniz yerli ana üreten bir arıcı varsa o başka tabi) pek memnun kalacağınızı sanmıyorum.
Güçlü arıya ana kabul ettirmek çok çok zor olabiliyor ama kendi soyundan ise çok kolay kabul edecektir yani güçlü arıdan ufak bir bölme yapıp ana yetiştirip bu ana yumurtaya başlayınca güçlü kovana vermek en sıkıntısız yöntem bence.

Eğer dışarıdan ana alırsanız önce zayıf bir kovanda kabul ettirip ana arının yavru atmasını ve bu yavruların larvaya dönüşmesini bekleyip yavrulu çerçeve ile güçlü kovana verirseniz çok daha kolay kabul edecektir

2 Beğeni

Üstadım teşekkür ederim. Son dediğinizi yapmak durumundayım fazla da zaman kalmadı. Zayıf kovan fazla yok. O yüzden bölme yapmam gerekecek. Aynı arılıkta bölme yapabilir miyim? Fakat uçuş deliğini ortalama imkanım yok. Farklı yerlere tezgah yaparak bölme yapmak gerekecek. Tarlacıların komple eski kovana girmesi sorun olur mu? Aynı arılıkta bölme için tavsiyelerinizi bekliyorum

Aynı arılıkta tabii ki de bölme yapabilirsin ancak bu ayda geri dönen çok olabilir bölmeye silkeleyeceğin arıları yavrulu çerçeve üzerindeki arılardan seçersen daha az dönüş olur (çünkü yavrulu çerçeve üzerinde çoğunlukla bakıcı arılar olur) ancak yine de 1-1.5 çerçeve fazladan arı silkelemenin zararı olmaz bölmeyi mümkünse anasını değiştireceğin kovandan yap

Farklı tezgahlara bölme yapacağını yazmışsın ancak bir yolunu bulabilirsen örneğin anasını değiştireceğin kovanın tezgahının önünde yada yanında pek müsait olmasa da geçici olarak da olsa koyma imkanın varsa en sağlıklısı o olur çünkü bölmeyi asıl kovanla tekrar birleştirdiğinde bölmeyi koyduğun yere dönen arılar olacaktır bölme kovan ile asıl kovan yan yana olursa bölme kovanı kaldırdığında dışarıda kalan tarlacılar asıl kovanı bulabilirler, eğer farklı tezgahta olursa dışarıda kalan arılar için sıkıntı olabilir

Ana arı bölmede kabul olup yaklaşık 2 3 çerçeve de larvalı yavru olduktan sonra (hatta larvaların bir kısmının kapanmasını da beklersen ,ananın sağlıklı olup olmadığını görmek için, daha iyi olur) arıları ve petekleri ile birlikte kafeste anayı verebilirsin (eğer aynı arıdan bölme yaptıysan arılarıyla yoksa arısız yavrulu petekler ile vermelisin) ancak anasını değiştireceğin kovanın kaç gün anasız kalacağı konusunda net bir şey söyleyemem 3-4 gün anasız kalması yeterli olacaktır tahminimce.

Biraz uzun ve zahmetli bir yöntem oldu ancak bu yöntemde risk anayı öldürüp kafeste yeni ana vermeye göre çok daha az. Umarım yardımcı olur yazdıklarım :grinning: