yaşlı anaları değiştrme ve yeni bölünecek arıların analarını hazırlama hakkı.

Forumda paylaş,herkez görsün. :slight_smile:

olur ibrahim abi forumda paylaşırım

bu konuda çok emin değildim ama paylaşacam sende paylaş diyince :slight_smile:

Hocam bu cümlede bir yanlışlık olmuş,sıcaklığa da bağlı olarak kapandıktan sonra 7 gün sonra ana arı memeden çıkar,
sanırım siz transfer gününe göre düşünmüşsünüz.

Yaşlı analı kovanlar kıştan kalabalık ve sağlam çıktıysa , güzel de yavru attıysa kesinlikle anaları öldürülmemeli .

Bu analar çok değerli , hatta damızlık olarak kullanılmalı.

Yaşlı analı ama kuvvetli kovanların oğula kaçmasını engellemek ve bu anaları dinlendirmek için ,

bunlardan çerçeve alıp genç analı üretici kovanlara verin, 4-5 çıtaya indirin.

Bir arı verimsiz se ve kıştan zayıf çıktıysa , anası yaşlı veya genç , bunların anasını değiştirin.

Serdar Bey,

Ana arı üretimi için, yumurta evresinden başlayıp , O analar yumurtlamaya başlayana kadar hava şartlarına bağlı olarak 1 ay bir süre geçer.
Zamandan kazanmak için ilk önce tek bir başlatıcı kovanda memeleri hazırlayıp, çıkmaya yakın dağıtırsanız, bu süreçte diğer kovanlar çalışmalarına devam edecektir.

evet haklısınız nasıl böyle bir hata yaptık anlam veremedim

bir ana arı adayı 3 gün yumurta 6 gün larva 7 gün de pupa döneminden sonra ana arı olarak çıkar

yeni çatlamış yumurtalardan yapılan transferler 14-15 gün sonra ana arı olarak çıkarlar

Yine Tezat. Tekrar mı okusak ne?

16 - 3 = 13 gün

Veya bir günden büyük aldığınıza göre:

16 - 4 = 12 gün

Gerçek olarak tam kurtçuk büyüklüğü uygulamasında bu kadar günde ana arı çıkar.

Özenmeden yaptınız 11 günde de ana arı çıkar.

14 - 15 günde ana arı çıkması için yumurta aktarmanız gerekir o teknoloji daha ortada yok.

Larva transferi yaptıktan 10 gün sonra kapalı ana gözlerini bölmelere vermek gerekiyor.

Ananın gelişim süresinde hava sıcaklığı da etkili ,

Uygun hava sıcaklığında ana arı , serin havaya göre daha çabuk gelişiyor.

daha iyi gelişir derseniz olur ama daha çabuk gelişir demek yanlış

ana arı yumurta halinden 16 gün sonra çıkar bu konuda hava sıcaklığı gün sayısını etkilemez

murat hocam düzeltmiş

hesap konusunda bir tutukluk yaşıyorum sanırım :slight_smile:

Bizim buralarda balık yemi olarak canlı kurt satılır . Bildiğiniz beyaz sinek kurdu.

Bunları buzdolabına koyduğumuzda uzun süre kurt olarak kalır , 1 – 2 hafta kullanırız.

Dışarda sıcakta bıraktığımızda ise kısa sürede sineğe dönüşür.

Serin havada larvanın metobolizması yavaşlıyor , daha yavaş gelişiyor.

ana arının gelişme süreci kısalmaz yada uzamaz diye biliyorum

sabit 16 gündür belki kalitede bir değişiklik olabilir okadarını ben bilmiyorum

ustalarımız bu konuda bildiklerini paylaşacaktır

ayrıca bahsettiğiniz kurtlarla arıyı kıyaslamamak lazım

daha doğrusu arıyla hiç birşeyi kıyaslamamak lazım

Yalnız yabancı kaynaklarda ana veya iççi arıların çıkışlarında yarımşar günlük opiyonlar olduğunu görürsünüz. Tam olarak 16 veya 21 değil.

anladım. bu değerli bilgi için teşekkürler…

kardeş bu değerli bilgi için teşekkürler… benim amacımda tamda bu idi.

Ana arı yetiştirmede yorum yazmadığımız veya tartışmadığımız bir konu var.

Ana arı yetişmesinde önemli ana arı sütü olduğunu biliyoruz.

Ana arının sütünün çok olması için duble aşılama dediğimiz çift kurtçuk aşılama tekniği uygulandığını biliyoruz.

Ana arı üretiminin bol sütle yapmak olduğunu biliyoruz.

Sonuç kontrol aşamasını tartışmadık dedim.

Ana arının kaliteli olması, ana arının çıktığı gözde kalan arı sütüyle ilgilidir.
Gözde ana arı sütü kalmışsa ve ne kadar çok kalmışsa ana bol süt tüketmiş ama bitirememiş yani beslenmesinde sorun olmamıştır.

Diğer özellikte:

Ana arı gözü et kalınlığı ne kadar kalınsa ana arı sıcaklık değişimlerinde ve soğuktan korunmuş demektir.
Böyle gözden doğan ana arılar tam gününde çıkar ve sağlıklıdırlar.

Hatırlarsanız yüzeyi pürüzsüz ana arı gözlerini bozuyorduk işte nedeni budur, yani et kalınlığı ince demektir.

murat abi hangi ana memelerinin bırakılması konusundaki mesajınıza şimdiye dek okuduğum forumlarda rastlayamadım. seçilecek ana memeleri hakkında kısa bir bilgi verebilirmisiniz… yani bahsettiğiniz gibi arı sütünü bol tüketmiş kaliteli memeler görüntü olarak nasıl anlaşılabiliyor…

Anagözlerinin yani anaarıların kaliteli olmasında iki önemli şart var.

1-Bol nektar ve polen akımı olması.

2- Ana yetiştiren kovanın çok güçlü , kalabalık ve sıkışık olması. Bol genç bakıcı arı bulunması , (çünkü
arı sütünü bunlar salgılar)

Kovan sıkışık ve güçlü olunca hem ana gözlerine bol arısütü koyuyor.

Hem de anagözlerinin gelişmesi için en uygun sıcaklığı sağlıyor.

Anagözlerinin kıvrımlı ve kabuğunun kalın olması bu gözlerle çok arının ilgilendiğini ,

İyi bakım gördüğünü gösterir.

Vardı ama atlamışsınız ben yazdığımı iyi hatırlıyorum.

Yalnız sizin söylediğiniz bol arı sütü tüketmiş meme görüntüsü diye bir şey olmaz.

Kaliteli ana meme görünümü; dış yüzeyi altıgen çıkıntılı olacak, yüzeyi parlak ve pürüzsüz olmayacak.
Meme boyu yaklaşık 2.5 cm kadar olacak, uzun ve boğumlu olmayacak.