Adnan hocam
Ana memeleri kapanıncaya kadar süt üreten arılara yardımcı olsak
Azar azar memeye haricen süt versek bu süt kurtcuk tarafından kullanılırmı,yoksa arılar bu sütü gerimi alır?
Adnan hocam
Ana memeleri kapanıncaya kadar süt üreten arılara yardımcı olsak
Azar azar memeye haricen süt versek bu süt kurtcuk tarafından kullanılırmı,yoksa arılar bu sütü gerimi alır?
Büyük ihtimalle geri alır çünkü
Arılar ana gözlerindeki larvalara ilk gün ve diğer günlerde farklı özelliklerde arı sütü koyuyor.
Yani 1. Günkü larvaya farklı 3. Günkü larvaya farklı özellikte arı sütü koyuyor.
Bunun yerine bakıcı kovanlara polen ve şurup verebiliriz
ya da başka kovanlardan genç arı silkeleyebiliriz.
Bazı arıcılar bölme yaparken,
güçlü bir kovanın anasını aldıktan sonra kovanı 2şer 3er çıta bölüyor ve
bu bölmelere ana yaptırıyor. Ama bölmelerde nüfus ve sıkışıklık azaldığı için anagözleri üşüyebiliyor
veya yeteri kadar beslenemiyor.
Bunun yerine anası alındıktan sonra kovan olduğu gibi bırakılsa
Kovan kalabalık ve güçlü şekilde ana gözleri çevirir ve bunlara iyi bakar.
Ana alındıktan 10 gün sonra , analar gözlerden çıkmadan önce ,
ana gözlü peteklerle bölmeler yapılabilir.
Teşekkürler,bir sorum daha var.
Peki aynı yaştaki başka memedeki sütü kullansak,yinede arılar bunu geri alırmı?
neden illaki süt vermekte ısrarcısınız ?
Anagözlerine duble aşılamanın (arı sütlü bir ana gözünden larvayı alıp yeni bir larva aşılamak)
bazı sakıncaları var.
Ana gözü arı sütü dolu olduğu için ve transfer yaparken de mümkün olduğu kadar küçük larva
kullanıldığı için larvanın boğulma riski var.
Bir de içerdeki arısütü küçük larvaya uygun değilse içerdeki sütü olduğu gibi boşaltıyorlar.
Hatta bu sütü boşaltırken bazen yanlışlıkla küçük larvayı da dışarıya atıyorlar.
Duble aşılamayı hiç denemedim, yabancı kaynaklarda okuduğum böyle.
Adem bey hoşgeldin ![]()
Amacım az arıyla bol sütlü ana arı yetiştirmek ![]()
hoşbulduk hocam teşekkür ederim,
allah kolaylık versin.
memeleri verdiğim zaman meme verdiğim kovanın larvalardan yeni memeler yapacağını belitmişsiniz ve benim bu memeleri bozmam gerektiğini belirtmişsiniz. bu kısıma kadar sıkısntı yok fakat bundan sonraki süreç için yine bir sorum olacak.
yeni yapılack memeleri bozarken illaki kovanı açacağım ve kurcalayacağım bu sürecte verdiğim memedeki ana çıkmış olabilir. bu kovan kurcalamak sıkıntı yaratırmı? çıkan ana yeni yapılan memeleri bozarmı? çıkan ananın diğer memelerin varlığından dolayı oğula gitme riski nedir.
İlk çıkan oyunu bozar ;D
iki ana aynı anda çıkarlarsa oğul çıkar,
o nedenle memeler biri açık biri kapalı olması sigortadır.
Kovanı açmanın fazla bir sakıncasısını ben görmedim,en çok fazla dışarda tutarsanız ana uçabilir.
ben birkaç kez uçurdum,ama havada yakaladım,
birkeresindede uçtu gitti,ama kovanı bir süreliğine açık tuttum kendisi geri geldi.
yalnız bu uçan ana çiftleşmişti o yüzden geri geldi,bakireler gittinmi geri gelmiyor ![]()
saygılar abim.
Ana arı adayı kurçuğun daha fazla arı sütü alması için memenin kapanmasına yakın kapanmadan meme ucu genişletilerek daha fazla arı sütü alması şeklinde uygulama yapanlar olduğunu duydum. Memenin daha geç kapanarak daha fazla arı sütü alması sağlanıyormuş. Bu uygulamanın faydası varmıdır
Kurtçuğun gününe göre süt verildiğini biliyorum.2 günlük sütle 4 günün sütü aynı özellikte süt değil.Arıların işine karışmamak lazım.Faydasının olacağını sanmıyorum.
Çok ana gözünde özellikle oğul icin yapilan Anaari gözlerinde sütün fazla gelip katılaştığını görürüz. Bence de müdahale edilmemeli. Sakin ve verimli arıdan çoğaltmaya bakmalı
Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi