Merhabalar, ben genç acemi bir arıcı olarak şunu sormak istiyorum. Oğula meyillenen arımı ana arısını 4 çerçeve arı ile böldüm. Geriye kalan 9 çerçeve arıyıda 3 gün anasız bıraktıktan sonra memeleri temizleyip hazır ana verdim. Ertesi gün baktığımda ana arıyı kabul ettiğini lakin oğul davranışından vazgeçmediğini gördüm. Yeni kabul edilen arı oğula gidecek. Ben nerde hata yaptım. Bundan sonra ne yapmam gerekir. Tekrar hazır ana alıp böleyim mi yoksa meme temizlemeye devam mı edeyim.
Bölünen kovanın meme temizliği 3+4 gün şekilde yapılmalı. Yaşlı larvadan meme dikilmiş anlaşılan. Ana arı olmasına rağmen günlük yumurtada görmüyor olmanız gerekiyor. Muhtemelen ana çiftleşmemiş. Bu durum oğul süreci ile uyumlu. Arı hala kendisinin bu süreçte olduğunu düşünüyor. Bakire bir ana arı ve çıkabilecek ana memeleri mevcut. Yani ikinci oğul süreci bu şekilde olur. Eski ana arının 4 çıta ile ayrılmasını birinci oğul kabul etmişler. Ve şuanda ikici oğul sürecindeler. Eğer kabul ettirdiğiniz ana çiftleşip yumurta atarsa , Ana arı kendisi memeleri keser. Yada memeler kapandığı gün ikinci oğul olarak kovanını terk eder.
Çok karşılaştığımız bir durum değil.
Valla helal o anayı nasıl kabul ettirdiniz.
Oğul davranışını sadece ana arı ile ilişkilendiriyoruz, fakat kovanda yapacak iş bulamayan genç işçi arı yoğunluğu da oğulu tetikleyen unsurlardan birisi.
Yıllar önce ben de benzeri bir tecrübe yaşadım. Oğula niyetlenen arının ana arısını değiştirdim ama 15 gün sonra yine daldan aldım.
Meme temizleme işini çerçevelerin arısını silkelemeden yaparsak, muhakkak gözden kaçırdığımız meme başlangıçları oluyor.
Oğul memesinde farkedemediğimiz küçük bir larva kalmışsa bile, yeni ananın kokusu henüz kovana tam hakim olamadığı için, bakmaya sütlemeye devam ediyorlar.
Yeni ana verirken mümkünse kolonide açık yavru hiç bırakmamak gerekir. Hatta en iyisi sıfır yavru olması.
Yeni ana yumurtlayıp yavru kapatmaya başladığında diğer kovanlardan takviye alarak yeniden güçlendirilebilir.
Oğul işi epey can sıkıcı bir süreç. Bazı dönemlerde mevsimsel faktörler daha da tetikliyor ve yönetimi güç oluyor.
Ben genelde arılarımın yüzde 60-70 kadarını bala çalıştırırım. Diğerleri bir dahaki sene bal toplayacak bölmeler oluyor.
Arılıkta sorun çıkaran, oğuldan vazgeçmeyen kovanları hemen bu bölmelere dağıtıp güçlendirmekte kullanırım. Bu yeni analı bölmelerden ürettiğim sezonda bala çalışanlar da olur.
Oğula meyletmenin ana sebebi nüfus sıkışması, yavru alanlarının bloke olması ise, kovan 3-5 meme yapıyor. Genelde bu şekildeki kovanlara müdahale edildiğinde oğuldan vazgeçiyor.
Fakat, petek kabartmıyorsa, kabarttığı peteğe bile meme takıyorsa, çok sayıda meme sütlüyorsa, bunları vazgeçirmesi zor oluyor.
Arılığınızda muhakkak yeni analı bölmeleriniz olsun. Sorun çıkaranları yönetmek o zaman kolay oluyor.
Çok teşekkür ederim ben hatamı gördüm. Ana arı vermeden hiç açık yavru bırakmamak lazımmış. Bugün tekrar bakıcam. Bugün anasız bıraktıktan sonraki 6. gün. Eski anadan kalan yumurtalara meme yaptıysa bozucam. Yeni ana yumurtlamaya başladıysa ve günlük yumurtalara meme dikiyorlarsa çarşı karışacak. Hayırlısı bakalım.