Yeni bir strateji

Tüm arı dostlarına merhaba diyor aranıza katılmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Forumdaki konuları elimden geldiğince okumaya çalıştım. Gerçekten çok faydalı. Emeği gecenlere teşekkür ediyorum.
Ben kafamda canlandırdığım bir senaryoyu sizinle paylasmak istiyorum. Olabilirligi konusunda gorüşlerinizi almak istiyorum… Oğul vermeyi engellemek ve bal akımına güçlü bir koloni ile girmek için;
koloniyi kontrol ediyoruz.oğul vermeye meyil etmişse, hemen koloniyi ikiye bölüyoruz. Ondan sonra bunları şerbetle (1:1) bal akimina kadar besliyoruz. Tabi bu süre zarfında iki kolonimizde hem gucleniyor hemde anası olmayan kolonimiz yeni bir ana yapmış oluyor. Daha sonra bal akımı başladığında yaşlı anayı öldürüyoruz ve bu iki koloniyi birlestiriyoruz… Sonuc olarak bal toplayacak güclü bir kolonimiz ve bu kolonilin geç bir anası olmuş oluyor… Sizce böyle birsey yapmak ne kadar dogru?

sayın avlot foruma hoş geldin bizde sizinlen tanıştığımız icin mutluyuz bazen oğullar bile oğul verebiliyor iki kovan birleşince neden oğul vermesin iki güclü kovanı birleştirmekte her arıcının harcı deyil

Hoş geldiniz aramıza.

Dedikleriniz bir çok arıcımızın uyguladığı şeyler.

Ancak bir arının oğla yönelmesini beklemenin mantığını anlayamadım.

Arıya oğul verdirmeden koloni yönetmeyi öğrenmek, kendi yetiştirdiğimiz kaliteli analar ile bölmeler yaparak arı çoğaltmak ve bölgemizdeki bal akımına uygun kadro ile girmek bana daha mantıklı geliyor.

Böl-besle-birleştir den daha çok sıkı bir ilk bahar bakımı, kaliteli genç ana arı ile çalışmak, oğul olayını iyi analiz ederek oğul verdirmemek ve arıları bal derleyecek güçte bal akımına yetiştirmeye çalışmak çok daha iyi olacaktır.

Bunun içinde bölgenizin ana nektar akımını iyi bilmeniz, arı gelişimini bu tarihe göre sene başından planlamanız gerekiyor.

Konu gezgin arıcılık ise gidilecek bölgeye göre, dahada ayrıntılı planlar yapmak gerekir.

İki koloniyi birleştirmektense; güzel bir teşvik beslemesiyle bal akım dönemine iki güçlü koloniyle girilse, bu iki koloniden birini destek kolonisi olarak kullanıp diğerini bala yönlendirilse daha iyi olur kanaatindeyim. Tabi bu benim forumumuzdan öğrendiğim acemice tarif etmeye çalıştığım bir fikir.

Bazı yerlerde yeni oğullar bile oğul veriyor ama benim olduğum yerde bal akımından sonra arı oğul vermiyor. O yüzden ilk oğlu kurtarabildimse gerisi gelir diye düşünüyorum. Ama dediğiniz gibi iki güçlü peteği birleştirmek sorun olabilir.
Ben 2 yıldır bu oğul engellemeyi beceremedim. Ana yuvalarını yıkıyorum tekrar yapıyor. Yani oğul vermeye meyletmişse veriyor. Ve bende görmüyorum bile … koloniyi bölerek ancak kurtarabiliyorum. Fakat bölünce de nasıl beslersen besleyim bal akımına güçlü yetişmiyor. 1. katı atıyorum ondan da 3 çerçeve doldurabiliyor o yüzden böle bir strateji düşündüm.

Oğula meyilli ırkla çalıştığınızdan her sene tekrar ediyordur.Bir de ana arıyı değiştirseniz.

Sayın  Avlot  ; Hoş geldiniz.
Oğul  engelleme  ve  güçlü  kolonilerle  bala  girme ..! Her  arıcının  ideali  bu .

Senaryo güzel de iş oyuncularda veya senaryonun tutması da diyebiliriz. Bölme nasıl olacak …? Tam ortadan mı …? Veya ikişer çerçevemi…?

Burda bölme işlemi önemli , yeni oluşan ananın güçlü koloniye kabul ettirilmesi daha önemli.

Sen yinede yaşlı anayı öldürme bir çerçeveyle uzaklarda bıryerlerde kalsın lazım olabilir.

Ana arılarınızı genç tutun oğul derdiniz en aza iner.
Klasik anlamda arıcılık yapan babadan arıcılar diyebileceğimiz kesim arıların beslenmesine, varroa mücadelesine ve koloni yönetimine teknik arıcılık yapanlar kadar önem vermemekte olduğundan koloni güçleri sınırlı kalmakta ve oğul eğilimleri azalmaktadır. Hatta nektar akışı düzensiz olduğunda arılarının oğul vermediğinden dert yanarlar.

Sayın Avlot,

Arı kolonilerinizin oğul verme özellikleri fazla olabilir…
Hangi nedenle olursa olsun, ilk fırsatta oğul vermeye kalkışan kolonilerden yeni koloniler elde etmeniz doğru olmaz.

Benzer uygulamalar için, tasarladıklarınızı biraz daha olgunlaştırmak için şu linklere bakmanız yararlı olacaktır.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=9399.0
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=6938.0

Doğaldır ki, bu iki linkteki iletiler yeterli olmayacaktır…
Kolonileri oğul vermeye yönelten etmenler
doğru ve iyi arıcılık uygulamalarıyla,
doğru ve iyi koloni yönetimi sayesinde
etkisiz bırakılır.

Sonbahardan başlanarak iyi yönetilen bir koloni, iyi yönetildiği sürece oğul vermez ya da veremez.

Soru ve sorun burada:
Koloninin iyi yönetilmesi ve iyi yönetimin sürekliliği…

Kolaylıklar dilerim.

herkese yorumlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. yorumlardan anladığım kadarıyla ben bu konuda biraz daha araştırmam gerekiyor :slight_smile: