Kazım bey özür dilerim ben Trakya için konuştum.
Kırklareli’nde yavaş yavaş ay çiçekleri açmaya başladı da.
Kazım bey özür dilerim ben Trakya için konuştum.
Kırklareli’nde yavaş yavaş ay çiçekleri açmaya başladı da.
mümün bey özür dilenecek bir şey yok. zaman zaman hepimiz dalgın olabiliyoruz. selamlar…
Bal akımını kaçırdı ise neden kovanları birleştirince iyi yaptı.anlamadım.
Birleştirmediğini kabul edersek ki ben birleştirmezdim.döllü ananın olduğu kovan gelecek yıl da sorun olur ama dölsüz analar gelecek yılın ürün alınacak kovanlarıydı.Beşini de birleştirsen bu yıl o arıdan ürün alabilecek flora yok.
Birleştirmede kullanılan yöntem.
Bayan parfümü,kimyasal bir ürün ben gül suyunun kimyasalını alırsam belirli oranda sulandırıyorum.
yavruya arıya zararı oluyor.en iyisi formik asit.Bir konuda Halil hocam perizini de sulandırarak birleştirme aracı olarak kullanılabileceğini yazmıştı.
15 kovan yönetim yapan kişi birleştirmemeliydi
İsmail abi;
Eğer birleştirmese idi 5-8 çerçevelik kovanlar kendini toparlayıp kata çıkana kadar bal akımını kaçıracaktı demek istedim.
Birleştirdiği için şuan 13 çerçeve lik bir kolonisi var ve bal akımıda başladı. Birleştirdiği için bal alabilir.
Birleştirmese idi bal akımını kaçıracaktı.
Koyu şekilde işaretlediğin yerler hakkında ise, Sorunun başlangıcına bakarsan abi “bal alabilmek için” diye yazılmış
Bal alabilmek için 20 haziranda 5-8 çerçeve güçlü arı değildir dememin sebebi odur.
Dediğiniz gibi bal almak istenmiyorsa 5-8 çerçeve gelecek yıl için bomba kolonidir.
Haklısın abi.
Sabah namazına kalktığımda gece 04:12 de yazılmış bir ileti. Gene iyi yazmışım.
Düzelttiğin için teşekkürler.
alpay bey kardeşim teşekküre degmez sabahları bizide duanda unutma yeter. selamlar…
Birleştirme yaparken şerbet içine gül suyu katıp, arıların üzerine püskürtüp yapasanız birleştirmede sorun az olur.
Arılar birbirinin üzerindeki kokulu şerbeti yalarken kısa süre alışma olur.
Murat abi;
Dün Ana arı çiftleştirme kutularımdan birinde ana arı yumurtlamaya 3 gün önce başladı ancak nüfus çok azdı.
Bende kapalı gözlü yavrulu bir çerçeve verdim kutu boyutunda. Verirken üzerinde 20-30 tane işçi arısı da vardı.
Şerbeti sıktım gül suyu ile.
15dk sonra şerbet vereyim diye açtım Ana arıya çullanmışlar. Önce korumaya alıyorlar sandım ancak baktım sokmaya çalışıyorlar.
Kurtardım ancak orta bacağından birini çalışamaz hale getirmişler.
Abi saldıran 20-30 işçi arımı sence yoksa gülsuyu sıkınca kokular birbirine karışıpta telaştan kendi kolonisindekilerde saldırmış olabilirmi?
Son olarakta orta ayağının biri hiç kımıldamıyor artık, ne yapmak lazım şimdi. Yumurta atımıda çok iyiydi.
Şuan kafes(tüp) de bekliyor kutunun içinde.
Sayın Alpay Yıldız:
Bir kovana dışrıdan konan 20 - 30 arı bir şey yapamaz.
Yavrulu ve arılı çerçeve taşınrken üzerindeki tarlacılar uçar geriye bakıcı işçiler kalır, onlarda genç olduğundan pek bir şey yapmazlar.
Burada konu yeni yumurtaya başlamış olan ana arıyı işçi arılar kıskanırlar.
Öldürmye çalışan arılar kovanın kendi arılarıdır.
Kendi yumurtladıklarından yavru çıkıncaya kadar o ana arı hala o kovanın değildir.
Bazı ırklarda bu olay daha belirgin olur, o yüzden kendi yumurtalarından yavru çıkmayınca yardım çerçevesi vermek sıkıntılı olabilir.
Çok teşekkür ederim abi;
Yine acı bir tecrübe oldu, Orta bacak kaybettik.
Biraz önce tüp den serbest bıraktım topal topal yürüyor, saldırı yok ancak bu halde de fazla şansı yok sanırım.
2 tam bir yarım inci çerçeve yumurta var, arı mevcudu 1 çerçeve ancak sarıyor. Onlarda dün koyduğum kapalı olanların üzerindeler.
selamün aleyküm hayırlı ramazanlar dün 6 çıtalı bir oğulum çıktı bügünde aynı kovandan 2 çıtalık bir oğul çıktı onun analarını alıp ikitane ana görebildim dün çıkan oğulla birleştirdim 8-9 çıtalı bir arı oldu sizlere bir kaç sorum olacak.
1.-bir gün arayla çıktıgı için birbirini kabul eder diye tahmin ediyorum yanılıyormuyum.
2.-bu kovandan bal alabilirmiyim kırıkkalenin yüksek bir köyündeyim bal akımı yeni başladı bitimine daha var diye tahmin ediyorum bal alabilirsem ne yapmam gerek.
3.-bu gün çıkan oguldan iki tane ana aldım kavonoza birde ana kovondaki memeleri temizlerken 3-4 tanede çıkmaya yakın ana koparırken çıktı onlarıda aldım elimde 5-6 tane ana arı oldu kavonozda onları ne yapmam lazım bir işe yarar mı yok sa öldürmem mi gerek
cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
merhaba arkadaşlar… 1 ay kadar önce 1 çerçeve kadar bir ogul almıştım. hemen kabarmış bir çerçeve verdim. duvar niyeti ile birde ham petek verdim. bir yandan ham petek bir tarafı kabartıldı. bir yandan da ana arı çiftleşmeden sonra kabarmış olan çerçeveye güzel yavru bastı.
ancak;
2 haftadır dikkatimi çeken kapalı yavrularda bazı gözlerinde açılma olmuş içerde kurtcuk var.
ana arıyı göremedim.
bu çerçeveyi başka kuvvetli bir kovana verdim. o kovandan da full kapalı yavrulu bir çerçeve alıp verdim.
arı sayısı azlığı nedeni ile sanırım kapalı yavrulu çerçevedeki yavruları tam ısıtamadıkları için heralde bu durum oluştu diye düşündüm.
önceki gün ana arıyı yine göremedim. yeni kabartılmış çerçeveye de önceki haftaya nazaran polen depolanmasında artış oldugunu gördüm. bu durumda ana arı varsa… bu gözeleneklere yavru basmalıydı diye düşündüm.
ancak; ANA arı sanırım yok…
yarın; eğer çerçevedeki yavrular çıkmamamışsa full kapalı yavrulı çerçeveyi başka bir kovana vereceğim.
kalan arıları da farklı bir kovanla birleştirmeyi düşünüyorum.
her halikarda birleştirme işlemi yapmam gerek…
Kovan BİRLEŞTİRME işlemi ni nasıl yapabilirim.
forumdan okuduğum kadarı ile…
asıl kovan altta kalacak 5 çerçeveli…
üstüne delik delik gazate sereceğim…
kat atıp zayıf olan ( birleştirmek istediğim kovanı ) bu kat içine çerçeveli olarak yerleştireceğim. yada silkeleme yapacağım.
gazate ler zamanla birleşmeden sonra alacağım.
yapılacak işlem doğrumu?
Katı koyduktan sonra petekleri sirkelemeden koyun. Gazeteyide fazlaca delmeyin erken kavuşmasınlar.
Gazeteyide almanıza gerek yok. Gücüne göre arı atıyor zaten.
Abi Ana arıları ne yaptın ?
Çiftleştirme kutularına verseydin, sonbahara elinde hazır ana arı olurdu.