Yeni çıkmış 2 oğulu birleştirme

Değerli arıcı abilerim. Biz köyde yaşamaktayız işin doğrusu arıcılık tecrübesi yok denecek kadar az bizim arılar komple oğula gitti :-\ Dün akşam üzeri 5’er çıtalık civarında 2 adet oğul çıktı.Bunlar kovanların ilk oğulları birleştirmeyi düşünüyorum (koloniyi kuvvetlendirip bal alabilmek için) Sabah erken saatte koku vermeden karıştırsak nasıl olur? Yer:Konya

Hasan Bey öncelikle mrb. Oğullarınız 5 çerçevede ise gayet mevcudu iyi… İki oğulu birleştirmek yerine… oğul veren koloni bala yönlendirilmiş koloni ise aldığınız oğulu, oğul verenin yerine koyup… oğul veren kovanın ballığındaki çerçeveleri de oğula verirseniz biraz bal alabilirsiniz. hem koloni sayınız artmış olur hem bal almış olursunuz… İyi akşamlar.

Merhaba hocam. Cevabınız için çok teşekkür ederim.Ama istediğim yanıt değildi. Şimdi kafam birazdaha karıştı ::slight_smile:

Hasan bey,foruma hoşgeldiniz,yaşınızıda ekleyiniz,hitap açısından.

yukarıda ifade ettiğiniz gibi birleştirme çok riskli olur,özellikle bal akımı başladığında risk iki kat artar.

eğer birleştirme yapacaksanız bunun daha risksiz yöntemleri var,koloni birleştirme konularını okuyunuz.

mesela,gazete ile birleştirebilirsiniz,

burda dikkat edeceğiniz şey altta kalacak koloninin anasını başka kovana 1 çerçeve ile ayırın

bu kovanın üzerine boş bir kat koyun,

akşam üzeri tarlacılar geldiğinde yavaş yavaş çerçveleri bu koyduğunuz kata koyun,

aradaki gazeteyi ince bir çivi ile delin,arılar kendiliğinden birleşmiş olur,

giriş deliğinde gazete parçalarını gördüğünüzde birleşme gerçekleşmiştir.

[quote author=İbrahim TURAL link=topic=10957.msg218183#msg218183 date=1403212648]
Hasan bey,foruma hoşgeldiniz,

Hoşbulduk İbrahim abi cevabınız için teşekkür ederim.

Hoşgeldiniz;

5 e 5 kolonileri daha doğrusu çerçeve sayıları eşit kolonileri birleştirirken çok sıkıntı yaşadım ben.
Birazda acelecilikten aslında.

Çerçeve sayısı eşit olan kolonilerin birini, çerçeve transferiyle ya güçlendiriyorum, yada zayıflatıyorum.
Sonuç olarak biri birine her zaman baskın oluyor. O zaman daha kolay bir birleşme oluyor.
Forumda okumuştum ve o günden bu zamana kadar çok kolay bir şekilde kolonileri birleştirebiliyorum.

Acele etmeyin, benim düştüğüm hataya düşmeyin. Koku falan hepsi bir yere kadar. Etkisi çok az bence.

Kolonilerin biri 6 diğeri 4 olsun o zaman İbrahim Tural abinin dediği gibi birleştirme yapın.

Halil Bilen’in bir iletisinden öğrendiğim her iki günde bir bir çerçeve taşıyarak son çerçevenin 8-10 cm uzağına koyarsanızda kolay bir birleşim oluyor. (Çoğunukla bunu kullanıyorum, problem yaşamadım)

Fikir vermesi için yazdım ayrıntılarını mutlaka forumda bulup okuyun.

Hoşbulduk.Alpay bey, ben yaklaşık 1 hafta önce parfüm ile çıkan oğul birleştirmesi yaptım 5’e 5, 7’ye 4 ve en son olarakta oğul veren ve oğul çıkan 2 kovanın birleştirmesini yaptım.(Birleştirme 1 kovanın ana arısını alınarak yapılmıştır)

Bu birleştirmede çıta sayıları 8 ve 5 idi şimdi akıllara şöyle bir soru gelecek 8 ve 5 çıtalık arı kovanları bu mevsim için iyi sayılacak derecede kuvvetli kovanlardır. Bal alınabilirmi onu bilemiyorum.Ama hepimiz biliyoruz ki gelecek yıl için güzel bir yatırım olur. Arıya genel bakımlarını yapıp bahar ayına çıkartıyorum.Çok güzel ve neşeli çalışıyor.Dolayısıyla bende neşeleniyorum katını bile atıyorum.Sonra ne oluyor bilin bakalım? Arı oğul veriyor ve kovan zayıflıyor çalışmalar zayıflıyor masraflar artıyor.Bu sebebtendir ki…ben de masraflarımı bir nebze olsun kurtarmak ve biraz bal almak için birleştirme yaptım.Doğrumu yaptım yanlışmı yaptım bilmiyorum ama bildiğim tek sey birleştirme yaptığım kovanlar çok güzel çalışıyor.Ve bu durumdan ben memnunum ileride bi terslik olur mu onuda zamanla göreceğiz artık.

hasan bey foruma hoşgeldiniz oğullarınız hayırlı olsun

Hoşbulduk.Allah razı olsun. Vahdettin abi

Foruma hoş geldiniz. Bol ballı bir sezon dilerim...

Hoşbulduk Mümün abi,arılar su koyverip oğul çıkmasa Allah’ın izniyle alacağız balı

İnşallah. Lüleburgaz da Ay çiçekleri açmaya başladı. Bugün bakı yorumda her çiçekte 5-10 arı vardı…Faaliyet güzel…

Bu yıl inşallah güzel bal hasatı olacak.Çok şükür yağışlar hem güzel hemde iyi zamanda oldu.Allah herkesin gönlüne göre versin.

hasan bey bende sizin gibi oğullardan dertliyim,
4 arı oldu 13 arı,ikiside yalancılamış,
bende sizin gibi birleştirme yapmayı düşünüyorum.

Hakan bey yalancıya kaçandan anlamam henüz başıma gelmedi fakat arı birleştirme hususunu yukarıda da belirttiğim gibi yaptım.Hemde orcinal kadın parfümü kullanarak 1 hafta oldu şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk görmedim.Tavsiye ediyorum.Ama yapın demiyorum.

Hasan bey;

5-8 çerçevelik kovanlar 20 Haziran tarihinde güçlü bir kovan değildir.

Bal akımı bir çok bölgede başladı. Bugün bir işçi arı çıksa tarlacı olmak için 45 güne ihtiyacı var.

Buda bal akımını kaçırması demek. Birleştirmekle iyi yapmışsınız bence.

Başarılıda olmuşsunuz sevindim sizin adınıza.

Yüzlerce kovan birleştirdim belki ama geçen hafta 2 çerçevelik arıyı birer çerçeve iki kovana verdim arısıyla birlikte, Kovanın birinde ana arı katledildi.

Verdiğim koloniler 5 er çerçeve idi.

Her zaman risk var.

alpay bey yeni çıkan bir işçi arı 45 gün sonra ölür.
ana arının yeni attıgı yumurta diyecektiniz herhalde.
yazdıklarımızı kontrol edelimde acemi arkadaşları
yanlış bilgilendirmeyelim. selamlar…

Hasan bey iyi bir birleştirme yapmışsın tebrik ederiz. Fakat kadın parfümü kimyasal değil mi? Bala karışma olasılığı acaba nedir? Ben de daha önce birleştirme yaptım. Yalancılayan koloniyi. Daha önce burada paylaştım. Bence bir sayfa gazete ve bir kuru soğan kafi.

mümün bey olmayan balın neyine karışacak kimyasal parfüm…

Mümün abi bulunduğumuz bölgede tecrübeli arıcı bulunmamamkta dolayısıyla bende kendi gemimi ilerletmek adına internet üzerinden arastırmalar yapıyorum.Gerek bu forumda olsun gerek başka sitelerde bilgilendirmek adına bişeyler yazıp çizenlerden Allah razı olsun.

Ki… onların sayesinde bu işi yürütmekteyim.Burada konumuz olan arı birleştirme işi benim ilk deneyimim olmuştur.Başta korkularım vardı ama bunu yapmadan öğrenemezdim.Yapmış olduğum parfüm ile birleştirme pratik olan bir yöntemdi.Arıları bir anda birbirine karıştıracağım için biraz ağır bir koku tercih ettim.Yaklaşık 60,70 cm uzaklıktan çok fazla sıkmayarak bu işi gerçekleştirdim.