herkese merhaba
iki kovan arım var ve suan kestane de duruyorlar gecen gun gittigimde kovanın önunde 4-5 tane örümcek ve bir kac tanede örümcek ağı ile sarılmış arı gördum ve izlemeye karar verdim.
arıların bazıları ucus tahtasına konamadan dusuyor, bazılarıda konduktan sonra polenli bacaklarını kurcalarken tahtadan yere dusuyor kalkıp tekrar konanlar olsada bazılarını hemen örümcekler yakalıyor. şaştım kaldım ne yapacagımı bılemedım. örümcekler resmen armut piş agzıma düş yapıyorlar.
ne yapmam gerek yardımcı olurmusunuz
not: kovanlar yerden yaklasık 50 cm yuksekte ve kovanların yanlarında ustunde ve ucus tahtasında örümcek yok
Herkes nasibini yer. Bence koloniyi sıkıntıya sokacak bir durum oluşturmaz. Canınızı sıkmayın…
arıların yere dusmesı normalmı pekı
Arıların yere düşmesi nektar akımının olduğuna işaret tır. Arılar yükten dolayı yerlere kapaklaniyor.
Arılar dışarıdan nektar, polen yüklü gelince bazen uçuş tahtasını tutturamayabiliyorlar. Yerden uçuş tahtasına doğru bir rampa koyun diyeceğim ama kovanda baya yukarıdaymış.
yorumlarınız icin tesekkurler.
yere dusenlerın bazılarına parmagımı uzattım hemen tutunuyorlar ucus tahtasına koyuyorum hemen iceri giriyorlar.
tekrardan tesekkurler
Buzdolabı ve fırınların altında ve üstünde srerefor plakalar çıkıyor bu plakaları kovanların önüne rampa olarak kulanabilirsin ben öyle yapıyorum
yorumlarınız için teşekkür ederim. dün arılara tekrar gittim arılardan bazıları yine düşüyordu ama gariptir bu sefer hiç örümcek göremedim. herhalde depolarını doldurdular
bir dahaki sefere bu kadar yüksek yer yapmam zaten arıları kestaneden alma zamanı gelmiş çiçekler dökülüyor ağaçlardan.
ayrıca bir soru daha sormak istiyorum.
öncelikle şunu belirteyim. bu sene bal almak gibi bir niyetim yok.
benim iki kovanım var
kovanlarımın birisi 10 diğeride 4 çıtalı. (dört çıtalı olan diğerinden bölünerek elde edildi)
ben bu 10 çıtalı kovanı;(4-3-3)şeklinde 2 tane döllenmiş ana alıp bölmek istiyorum günebakana geçirince.
kışa kadar kovanları güçlendirebilirmiyim
nasıl bir yol izlemeliyim
değerli yorumlarınızı bekliyorum
Arkadaşlar bugun arılığa gittiğimde söyle bir şeyle karşılaştım. Dün arıların bulunduğu yere biraz kar yagdıydı. Kovanların önünde kar örtüsünün üzerinde ve kovan önünde arı ölüleri vardı. Her kovanın giriş deliğinde 10 veya 15 adet vardı. Bir de kovanın 2 metre civarlarında bazı arı ölüleri vardı. Kara saplabmışlar bu normal mi acaba.
kar olduğu zaman etraf normalden daha günlük güneşlik gözükür… ışığı yansıttığından sanırım. arılar günlük güneşlik diye çıktılarsa felç olanlar olmuş olabilir. kar yağmasını bilmem ama benim arılar bir iki hafta önce sıcaklar ilk bastırınca bahar temizliği yaptılar ve kovan içindeki arı ölülerini dışarı kovan önüne attılar. hemen her kovanın önünde 100 - 200 arı ölüsü vardı… arıların soğuk havalarda güneşe aldanmayıp dışarı çıkmamaları için kovan girişlerine gölge yapacak materyaller konuluyor. tahta, mermer, havlu vs… ben irice ağaç kabukları koymuştum girişi gölgeliyorlardı. arılar güneşe kanıp çıkmasınlar diye… Çıkan giremeyebiliyor çünkü.
İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Bana da arılar sanki soğuktan felç olmuş gibi geldi. Daha önce arıları koyduğum yerde de kovanların önünde gölgelik yoktu. Hiç böyle sıkıntıyla karşılaşmamıştım. Daha önce tam güneye bakıyordu kovanların önü şimdi biraz güney doğuya bakıyor. Bununla alakalı olabilir mi acaba
ben şahsen soğuk ama güneşli havalarda arıların çıkmasını engellemek için arıların kovandan çıktıkları noktalara, gölge yapsın diye büyükçe, ağaç kabukları koymuştum. tahta dayasanız da olabilir. önünü kapatmanız gerekmiyor… girişi gölgelesin yeter. ancak soğuklar sanırım Cumartesi itibariyle ülkeyi terk edecek…