Yerel arı çeşitleri ve yerel ekotipler.

Arıcılıkta verimlilik ilk önce bulunduğunuz bölgede ekotip olarak adlandırdığımız arı çeşitlerini tanıyarak bu tip ekotiplerle

çalışmanın veriminizi arttıracağı düşünmekteyim.

Ancak günümüzde ana arı reklamları o kadar üst düzeydeki insan ister istemez etkileniyor.

Bende 2004 yılında daha fazla bal toplayan ve oğul meğili oldukça az olarak tanımlanan Kafkas arısı ile

elimdeki tüm ana arıları değiştirerek çalışmak düşüncesindeydim.

Ancak bu işi bilen arkadaşlarım elimdeki arıyı tanımadan böyle kökten bir değişiklik yapılmasının hata olacağını söyledi.

bende onların sözünü dinledim. iyiki’de dinlemişim. 2-3 yıl elimdeki arıyı denemeye tabi tutup beğenmediğim kolonileri sürüden ayırınca

ve arıcılığı öğrenmeye başlayınca ortaya harika bir arı çıktı. Ben hep suçun arıda olduğunu düşünüyordum. Ancak hiçte öyle değilmiş

benim ilk önce arıyı tanımam ve arıcılığı öğrenmem gerekiyormuş. ;D ;D ;D

Benim arıcı arkadaşlara tavsiyem ilk önce kendi ellerindeki değerin farkına varmaları.

Arıcılığa heveslenince ilk yaptığımız iş kitap karıştırmak, giderek defalarca okumak…

Hüseyin Basri Çalışkan Kardeşimin saptamasına katılıyorum: Arı ırkları konusu kitapların ilk sayfalarında işleniyor.

Arıcılık öğretmeyi hedefleyen kitaplar için sakıncalı bir durum ortaya çıkıyor;
arıcılığı öğrenmeye çalışan kişi, öğrendiği(!) bu ilk bilgilere dayanarak ‘‘dili uzunmuş’’ diye şu ırkın, ‘‘sakinmiş’’ diye o ırkın, ‘‘hastalıklara dayanıklıymış…’’ diye öbür ırkın peşine düşüyor.

Bu aşamada, gel de reklamların etkisine kapılma!

Bu aşamadan sonra ‘‘kovan icat aşaması’’ gelecek. :slight_smile:

Eğer bölgesel(ekotip) arılarımız verimsiz olsaydılar şimdiye kadar nesilleri sönmüş olmazmıydı ? Demekki her bölgenin arısı kendi bölgesinde yaşamını idame ettiğine göre o bölgeye uygun demektir ki yeterki iyi bakılsın ve korunabilsin.! Mesela "kafkas" türü arılarımız bizim yurdumuzun arısıdır fakat nemli bölgelere uyumlu değillerdir,koç kişiler bu arıların anasını getirmiş batıkaradenizde randıman almaya çalışmış fakat hüsrana uğramıştır. Sorsanız ikinci yıl çok iyi randıman aldığını söylerler fakat o ilk yıl içinde anayı değiştirmiştir koloni kimse farkında değildir onun için 2. yıl randıman almıştır.? ???