Arkadaşlar, elimde bir çok 2 ve 3 çıtalı kovanlar var. 3 çıta olanların bazısı ilk bahar geldiği için petek istiyor ve ilerleme kaydedecek. Ama diğerleri bırakın petek istemeyi şerbeti bile yemiyorlar. Gelecek vaat etmeyen bu kovanları birleştirmeyi düşünüyorum. 5 zayıf kovandan 2 güçlü kovan elde etmeyi düşünüyorum.
gün zayıf kovanları belirleyip, akşamına, arı konaklama yerinden başka bir konaklama yerine götüreceğim. Akşam arısını peteğiyle birlikte diğer kovana koyacağım arı kovanlarının üzerine renkli taşlar koyacağım. Sırasıyla 2 ve 4 nolu kovanlar harici diğer kovanların üzerine aynı renkte taş yada benzeri işarete yarayacak nesneler olacak.
gün kovandaki arıların nakil nedeniyle oluşan stresinin geçmesini ve kendi renkli kovanlarına alışması için bekleyeceğim.
gün, öğleden sonra akşam üzeriye yakın bölgedeki güzel kokulu bir bitkiden kopartıp tüm kovanların içerisine elimde ovuşturduktan sonra koyacağım. 1 nolu kovanın işareti olan nesneyi 2 nolu kovanın üzerine koyacağım, sonra daha önceden hazırladığım uzunluk 20 cm, en 12 cm, yükseklik 12 cm olan boş kolinin içine önceden alınmış kara peteği iki çıtalı küçük bir kovan süsü verdiğim bu kutucuğa 1 nolu kovanın ana arısını ve küçük kovana yetecek kadar arı ile birlikte alarak hapsedeceğim. 2 nolu kovanı açıp içindeki çıtaları uçuş deliğini kapatmama şartıyla gazete ile bloke ettikten sonra besleme tablasını da yerleştirip şerbet vereceğim bu gazeteyi son çıta ile şerbetlik arasına sıkıştıracağım. 1 nolu kovandaki tüm arıları çıtalar ile birlikte şerbetliğin diğer tarafına koyacağım. 1 nolu boş kovanı içerisine hapsettiğim ana arılı küçük kovan ile birlikte diğer tüm arılardan uzak, başka bir yere götürüp kutucuğun uçuş deliğini açıp asıl büyük kovanın uçuş deliğine yakın yerleştirip kovanın ağzını kapatın. Aynı işlemi 5 nolu kovan ve 4 nolu kovanda ( 5’ten 4’e ) uygulayın. 3 nolu kovana bu gün dokunmak yok.
4.gün küçük kovanlardaki yedek ana arılarıma kağıt su bardaklarında azar azar şerbet vereceğim.
5.gün 3. kovandaki işaretleri 2 ve 4 nolu kovanlara koyacağım ve ana arıyı yeterli derecede arıyla hapsedeceğim. 2 ve 4 nolu kovandaki gazeteye dokunmadan besleme tablasını alıp çıtaları gazete iki çıta arasında kalacak şekilde bırakıp sıkıştıracağım. Bir gazete ile yine sondaki çıta ile besleme tablasının arasına bloke işlemi uygulayacağım sonra da 3 nolu kovanın arılarını çıtalarıyla 2 ve 4 nolu kovana paylaştıracağım. Şerbetleme yapacağım.
6.gün başka bir işime bakacağım
7.gün ilk koyduğum gazeteyi alıp şerbetleme yapacağım.
8.gün son koyduğum gazeteyi alacağım ve besleme tablasını sona koyarak çıtaları sıkıştıracağım.
Arada küçük kovandaki ana arılara şerbet takviyesi ( azar azar ) yapmakta fayda var.
BU ŞEKİLDE
A) 2 çıtalı zayıf kovan en iyi ihtimalle 2 çıta daha artacakken, normal şartlarda elimizde onun iki misli iş yapacak ( 2 + 2 + 1 )1,6 = 8 çıta ve daha fazla iş yapabilecek güçte bir kovanımız olacak.
B) Bölme işlemi ile çoğaltma yaptığımda bölme yaptığım bir kovan(ana arı üretme) hariç diğer kovanlara ekimdeki bu ana arıları ana arı transfer kapsülleriyle ( teli döndürerek yapılmış ve ağzı mum ile kapatılmış ) vereceğim. Ana arı üretme kovanındaki ana arı küpelerini biraz arı ile yine küçük kovanlara ( kovanın içinde sadece ballı ( kesinlikle sirke olmayan ) peteklerin olduğu) koyup yine başka hiç bir arı kovanının olmadığı o yere götüreceğim. Ana arı döllendikten sonra yaptığım bölmelerden bu süre zarfında iyi iş yapmayan ana arıları üç gün önceden öldürüp kovanın anasız olduğunu anlamasını sağlayacağım ve yine aynı transfer kapsüllerinde yeni ana arıları kovana koyup beş gün sonra kapsülden kovanın içerisinde serbest bırakacağım. Sonuç olarak yaptığım bölmeleri ana arısı çıkıp döllenene kadar çalıştırmış oldum. Bu da 26 gün boyunca en az 2 petek daha demektir.
Yaptığımız her 3 zayıf arı birleşiminden en az 3 ve ana arı kuluçka ve döllenme dönemini beklemediğimiz için de (2 x 2 ana)=4 toplam 7 çıta fazla arımız oldu.
Bu isi bu kadar virajli,dolambacli hale getirmeye neden gerek var ?
dogrusu anlamadim, Zayiflari güclülerin yanina koyar bir kac gün uctuktan sonra zayif Analari imha eder, Koloniyi güclülerle birlestirirsen asagi yukari ayni neticeyi elde etmezmisin?
Kuluçka alanını ısıtacak kadar arı varsa, diğer kovanlardan kapalı çıkanlı destek verin, verdiğiniz çerçevenin yerine bir açık yavrulu çerçeve eksiltin.
Eğer daha zayıfsa, boş kovana birkaç kovandan arı çırpın, tarlacılar uçtuktan sonra, kapalı çıkanlı çerçeveleri verin, arılar çerçeveleri sardıktan sonra zayıf kovanlara verin.
Elbette, çıta lafı bizim Datça’da yerel ağız deyişi diyelim. Ezelden beri de Önce Dedem ve Babamdan sürekli olarak duyduğum bir kelimedir. Bundan sonra çıta demeyeceğim.
Hocam babama ve dedeme sordum, çıta dememizin nedeni kovanı açtığımızda gördüğümüz tek şey çerçevelerin üst çıtası dır. Ve kovanın ne kadar güçlü olduğunu öğrenmek için yapılan sayımda kapak açılır ve ( tamamını görmediğimiz çerçevenin ) üst çıtaları sayılır.
Merhabalar,
Birşeyler öğrenmeye çalışırken hocalarımızın konuştuğu dilden konuşmamız hem hocamızı memnun eder; birşeyler verdiğinin mutluluğunu yaşar hem de hocanın ne dediğini daha çabuk kavrarız.
Gemiye çok uzaktan baktığımızda onun önce yelkeni gözükür ama biz yelkenli ya da bu bir bayrak demeyiz, gemi deriz. Kovan açıldığında ilk gördümüz şey çıtadır ama biz biliriz ki çerçeve olduğunu. Eger düz bir ağaçsa çıta; dikdörken şeklinde ise çıtanın işlenmiş hali yani çerçeve deriz. Murat Akın Hocamın anlattığı bu, biz bunu öğrenemedik henüz…
Bu nedenle hocaların dilinden konuşmak onları mutlu edeceğinden eminim.