Acemiyim iki kovanım var bir kovanım çok kuvvetli (2kat 15 çıta dolu )diger kovan ise çok zayıf (anası yuksuklerden yeni çıktı 10 gün oldu ) günlük yavru gözleri ve kapalı yavru gözleri görüyorum, yumurta atmaya başlamış olabilir mi (4-5 çıta arı anca vardır) diğer kovandan çita mi aktarsam veya bu kovanı kekle veya şurupla beslesem mi en sağlıklı yapmam gereken nedir
Üstadlardan özür dileyerek haddim olmadan cevap vereyim bu konuya. Cevap da benim değil tabiki Allah rahmet etsin Prof. Dok. Muhsin DOĞAROĞLU, güçlü koloniyi destekle, güçlü olanın kolunu bacağını budama ceza verme ona derdi. Yerinizi bilemediğim için, bal akım zamanı ne zaman, çevre şartları çok önemli bu konuda ama her zman güçlüden yana ol yazıyor kitaplarında videolarında.
merhabalar. ben de sizin gibi acemiyim. hata yaptıkça tecrübe kazanıyorum. zayıf dediğiniz koloni de kapalı yavru varsa azar azar şerbet desteği veriniz güçlensin. ana yeni ve acemi olduğu için diğeri gibi hızlı yavru atamaz. sıkışık tutun.bu sıcaklarda havalandırma önemli. kovan girişi hariç. arıların su ihtiyacını gideriniz.
Merhaba fehmi bey;
Öncelikle yüksükten ana çıkalı 10 gün olduysa günlük olabilir, ama kapalı olması takviye verilmediyse burada bir yanlışlık var bir ana sıfırdan oluşuyorsa en az yumurta atmak için 27-28 güne ihtiyaç duyar supersedur değilse, bu süre kapalı yavru olmaması için yeterli bir süredir.Kapalılar var deyince aklıma kovanın yalancıya gitme ihtimali gelmiyor değil, konuya daha detaylı cevap verebilmemiz için sizden rica etsem görmüş olduğunuz kapalı yavrulu çerçevenin fotoğrafını yükleyebilirmisiniz?
Gelelim diğer konuya arıya takviye vermek öncelikle zayıf arıya takviye vereceksek ilk yapılacak işlem arıyı yeterince sıkıştırmak ve sarabileceği kadar kapalı yavru vermek olmalı bu mümkün değil ise, arısı ile beraber kapalı yavru vermek mantıklı bu işlemde de dikkat etmemiz gereken bir kaç başlık var.
Herkes kendi yöntemini anlatabilir kendi uyguladığım yöntemden ilerleyeceğim, takviye verilecek kovan içindeki bütün çerçevelere ve arı üzerine camsil şişesi gibi bir şişe ile fısfıs yapılarak takviye verilecek çerçevelerede arısı ve çerçeve üstüne yine gül suyu sıkarak birleştirme usulu ile destek verebilirsiniz.Bunu yaparken diğer kovanı çok zayıflatmayın ve anayı kesinlikle almadığınızdan emin olun.Sağlıcakla