Selam bazı bilinç siz çiftciler tam aşının en çok yayildigi saatte meyvete sebze leri ilaçlayarak arilari öldürüyor uyarilarimizi dinleniyorlar bunlarla yasal bir uyarı ve kanun varmı diye soracktim teskürler
Kullandıklar ilaçların ruhsatlı olmaması durumunda tarım teşkilatlarına şikayette bulunabilirsiniz ancak arılara zehirli dünya kadar ruhsatlı ilaç var
30 Kasım 2011 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 28128
YÖNETMELİK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
ARICILIK YÖNETMELİĞİ
ALTINCI BÖLÜM
Zirai Mücadele Tedbirleri
MADDE 12 – (1) İlaçlamada aşağıdaki hususlara uyulur.
a) Mevcut imkânlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilir.
b) Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve çevresindeki arıcılara, mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün önceden, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi duyurulur.
c) Arıcılar, il/ilçe müdürlüklerinden, bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alır.
ç) Bitki koruma ürünleri, kullanıma arz edilen hâliyle ve etiketinde belirtilen tavsiyelere göre uygulanır. Buna aykırı uygulamalarda sorumluluk uygulayana ve uygulanmasına izin verene aittir.
d) Kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajları kullanıcıları tarafından uygun şekilde imha edilmek zorundadır.
e) Zirai mücadelede bal arılarını korumak için öncelikle sıvı ilaç kullanılır.
f) İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaz.
g) İlaçlamalar akşam üzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanır.
(2) Bitki koruma ürünlerini etiket bilgilerine uygun şekilde kullanmayanlar ve bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajlarını Bakanlıkça belirlenen esaslara göre imha etmeyenler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39 uncu maddesine göre işlem yapılır.
(3) Bakanlıkça; arıcı, zirai mücadele yapacak olan yetiştirici ve ilaç tatbik eden elemanlara arıların ilaçlardan etkilenmemesi ve doğabilecek zararların önlenmesi için düzenli olarak eğitim çalışmaları yapılır veya yaptırılır.
Bilgilendirdiginiz için tesekkurler
Kanolaya atilan ilactan ölen ari miktarim cok gùnduz ilac atiyolar bunu sikayet edicek bi yer tel yokmu cezasi varmi gunduz ilac atmanin
geceleyin ilac atılmaz neden ilac ciziden ciziye atılır gecede cizi görülmez
gündüz ilac atmak yasak deyil şikayet etsende birşey cıkmaz
kanolaya ne ilacı atıyorlarki cicekte zaten mahsule ilac atılmaz
İlgili yasa ya da yönerge gibi belgeyi görmediğim için (görmüş olan bir arkadaşımız ayrıntılı ve kesin bir bilgi verebilir umuduyla) yazmakta çekince gösterdim.
Duyduğuma göre, bahçesinde, tarlasında ilaçlama yapacak (yaptıracak) olan kişinin ilaç yapacağı günü belirleme ve yasal ilaçları kullanması sınırlanamaz. Bu arada onun da yapacağı ilaçlamayı çevresindeki arıcılara (üç gün mü, bir hafta mı) önceden haber verme yükümlülüğü varmış.
Sözarasında, bazı hastalıklar için meyva ağaçlarına çiçekteyken de ilaçlama yapılıyormuş.
Kavun, karpuz, bostan çiçekte ilaçlanır
Peki ari ölumlerni nasil en aza indirebliriz ciftcimiz zten bilincsiz
Ahhh, ahhh ![]()
Eğitim şart ![]()