Murat hocam bu konuyla ilgili bir şeyler söylemeniz beni gerçekten mutlu etti…
Arıcılık kitaplarını pek bilmem ben bu arıcılık gen tr ve kendi tecrübelerimi bilirim.
O nedenle söylediklerimi ya burada duymuşumdur yada yaşamışımdır…
Ama hiç bir zaman duyduklarımı mantık süzgecinden geçirmeden veya tecrübe ile sabitlemeden
kabullenmedim…
Sizinde dediğiniz gibi içeride ana arı yokken oğul verme
olayına şahit oldum… Üstelik ana arılar memelerde ötüyorlardı…
Ve bu olaya bir kez değil defalarca şahit oldum… Tam tersine içeride bir çok meme varken birinin çıkıp
diğerlerini imha ettiğini tamda çıkması gereken günde çıktığını da gördüm…
Tecrübe ile sabittir…
Asil Bey ben diyorum ki ana arı 16 günde olgunlaşır ister memeden çıksın ister çıkmasın…
Ama bazı durumlarda 16 gün dolmasına rağmen işçi arılar ana arıyı bırakmazlar bu durumun
oluşabilmesi için Murat hocamın da dediği gibi kolonide aynı yaş gurubundan bir ana arı adayı daha
olmalıdır… Ana memeleri olgunlaşmış ve çıkmaya hazırdır… Dikkatle bakmaya gerek yok memeye
bakıldığında kenarının aralıklı olduğu ve ana arının öttüğü gözlenebilir…
Bir müddet işçi arılardan uzak tutarsanız kendiliğinden çıkar… Veya da kolonideki fazla
memeyi tek vaziyette başka bir koloniye verirseniz yine çıkar… Burada durum aynı kolonide
birden fazla aynı yaş gurubu ana arı adayı olmasından kaynaklanır… Tabii işin içinde
bir de ırk faktörü var… Bu faktörün girmediği bir bölüm yok gerçi…
Şuraya da dikkat çekmek istiyorum yeteri kadar beslenememe ve havaların soğuk gitmesi ana
arının çıkmasına bir günden fazla etki edebileceğini sanmıyorum… Etse etse 1 gün eder bunu da
Murat Hocam zaten söylemiş…