16 günde ana arı çıkar diye biliyoruz ama bizim analar 21 günde çıktı!!!!

İşçi arılar sayı saymasını bilmiyor da ana arı nasıl biliyor… Arı sütü ile çok besleniyor ondan mı acaba…

;D

Ben orada ana arının ne zaman çıkacağını işçi arılar bilir derken işçi arıların ana arının çıkmasına müsade

edip etmeme olayının üzerinde durdum…

Anlaşılan arıları oğul verme sürecinde hiç takip etmemişsiniz…

İçeride ana arının o garip sesleri çıkarmasının sebebi yardım istemesi mi acaba ???

Sezer Bey yazdılarınız gerçekten çok ilgi çekici,işçi arıların davranışları

Memedeki Ana Arıının davranışları, kısaca bu konu üzerinde konusulacak

hemen kestirilip atılacak bir konu gibi gözükmemekte

Ama şöyle diyebilirmiyiz acaba,Ana Arı 16 günde olgunlaşır ve çıkabilir.

İstisnai durumlarda ana arının çıkışı(işçi arı davranışları,Havaların soğuk gitmesi

yeterli beslenememe.vb…)gecikebilir ve süre uzayabilir…

Kuluçkanın cinsiyetlere göre tamamlanma süreleri ortalama süreler.

Çok iyi şartlar ve sıcak hava koşullarında 1 gün erken çıkabildiği gibi, yetersiz beslenme, kovan içi olumsuzluklar ve kötü hava şartlarında bir kaç günlük gecikmeler olabiliyor.

Arıcılıkla ilgili bütün bilgiler verilerin ortalamalarına dayanarak oluşturuluyor.

Yere, zamana, mevsime, ırklara, o hangi hava durumuna göre istisnalar olur.

Anası olmayan bir kovanda fazla meme bırakıldığı zaman oğul çıkar mı?

Eski ve yeni bazı arıcılık kitaplarına bakılırsa çıkmaz.

Fakat, pratikte tam tersi çoğunlukla yaşanıyor.

Eğer kovan çok farklı yaşlarda meme yapmışsa, ilk çıkan ana diğerlerini bozduğu için oğul çıkma sorunu olmuyor.

Fakat aynı yaşta çok sayıda meme yapmışsa ve kısa aralıklarla çok sayıda ana arı çıkmışsa, her biri bir avuç arıyı alıp gidiyor.

Tecrübeyle sabittir :slight_smile:

Murat hocam bu konuyla ilgili bir şeyler söylemeniz beni gerçekten mutlu etti…

Arıcılık kitaplarını pek bilmem ben bu arıcılık gen tr ve kendi tecrübelerimi bilirim.

O nedenle söylediklerimi ya burada duymuşumdur yada yaşamışımdır…

Ama hiç bir zaman duyduklarımı mantık süzgecinden geçirmeden veya tecrübe ile sabitlemeden

kabullenmedim…

Sizinde dediğiniz gibi içeride ana arı yokken oğul verme

olayına şahit oldum… Üstelik ana arılar memelerde ötüyorlardı…

Ve bu olaya bir kez değil defalarca şahit oldum… Tam tersine içeride bir çok meme varken birinin çıkıp

diğerlerini imha ettiğini tamda çıkması gereken günde çıktığını da gördüm…

Tecrübe ile sabittir…

Asil Bey ben diyorum ki ana arı 16 günde olgunlaşır ister memeden çıksın ister çıkmasın…

Ama bazı durumlarda 16 gün dolmasına rağmen işçi arılar ana arıyı bırakmazlar bu durumun

oluşabilmesi için Murat hocamın da dediği gibi kolonide aynı yaş gurubundan bir ana arı adayı daha

olmalıdır… Ana memeleri olgunlaşmış ve çıkmaya hazırdır… Dikkatle bakmaya gerek yok memeye

bakıldığında kenarının aralıklı olduğu ve ana arının öttüğü gözlenebilir…

Bir müddet işçi arılardan uzak tutarsanız kendiliğinden çıkar… Veya da kolonideki fazla

memeyi tek vaziyette başka bir koloniye verirseniz yine çıkar… Burada durum aynı kolonide

birden fazla aynı yaş gurubu ana arı adayı olmasından kaynaklanır… Tabii işin içinde

bir de ırk faktörü var… Bu faktörün girmediği bir bölüm yok gerçi…

Şuraya da dikkat çekmek istiyorum yeteri kadar beslenememe ve havaların soğuk gitmesi ana

arının çıkmasına bir günden fazla etki edebileceğini sanmıyorum… Etse etse 1 gün eder bunu da

Murat Hocam zaten söylemiş…

Asil bey; bölmeleri günlük yumurtadan yaptığınızı yazmışsınız.
Neden beşinci gün kapanmalar oldu?
Erken bölmelerden çıkan analar çokta sağlıklı gelişmiyorlar, mütesnalar hariç.
Arıcı aynı yıl bal almak amacıyla, Nisan başında bölme yapıyor, sonuç pekte verimli olmuyor.
Dediğim konuya sıçak bölgeler dahil değil.
Rakımı 700 den yukarı olan bölgelerdeki bölmeler 20, 25 Nisanı bulmalı.
Analarda, Mayısın onundan sonrada çiftleşme uçuşuna çıkmalı, sağlıklı olaçaksa.
Erkek arılarda en azından üçüncü haftasını doldurmalı, iki haftalıklarda sonuç pek verimli olmuyor.

Hasan Bey ,günlük yumurtalı ve kapalı gözlü vede ballı şeklinde bölme yaptıklarımızın bazı kapalı

gözlü çıtalarda larvalar da mevcuttu.Bu yüzden genel bir kapalı göz meme kontrolü yapıldı Kapanmış

bölmelerdeki memeler temizlendi.

Ben ilk kezdir duydum ana 21 gune cikarmis.Belkide gunleri iyi sayamamislar.

Nebivs Bey ,konuyu iyi okuyunca

Anlayacağınızı umuyorum.Murat Beyin yorumları konuyu özetliyor.

Sezer Bey,
Hemen yanıt veremedim ve konuya başka konular da eklendiği için yanlış anlaşılmayı engellemek amacıyla yukarıdaki iletimi alıntıladım.

Sanırım ilk iki cümlem yeterince açıklayıcı olamamış:
‘‘Buradaki olayda, kovanda anaarı yok. Dolayısıyla anamemelerinin varlığı oğula neden olamaz.’’ derken, ‘‘anasız kovan oğul veremez’’ demiş oluyorum, ama ''kovanda anamemeleri varsa, anamemeleri var diye oğul veremez… Çünkü, o anda oğul oluşabilmesi için gereken anaarı yok; dolayısıyla o an için oğul veremez’’ demek istemiştim.

Doğaldır ki, anamemelerinin varlığı, kısa bir zaman sonra anaarıların var olacağına işarettir. Bu da kısa bir zaman sonra kovandan oğul, belki de oğulların çıkabileceğini gösterir.

Sevgiler, Selamlar.

13 nisanda böldüğüm beş adet bölmeden iki adedine hazır ana vermiştim sorun çıkmadı
diğer üç kovandan bir tanesinin ana arısı tam zamanında çıktı ancak diğer iki adedi 29 nisanda çıkması gerekiyordu
Fakat 1 mayıs itibariyle 18. gün oldu. iki kovanda bulunan memeler gösterişli görünüyorlar.
21 günde ana çıkar mı olur mu derken 18. günü gördük hala memelerden çıkan yok.

Nisan 13 te iki adet bölme yaptım.(Bölmeler 2 adet arılı çıta 1 çıtada arı silkeledim toplam 3 çıta arı)
1 hafta sonra kontrol ettiğim bölmelerde memeler daha açık olduğundan memelere müdahale etmedim.
Nisan 30 da ana kontrolleri için kovanlara baktığımda kovanın birinde ana memeleri halen kapalı olup, diğerinde ise memeler boştu.
Mayıs 1 de tekrar konrol ettim memeler boş olan kovanda anayı göremedim ve bu kovana kontrol çıtası verdim.Diğerinde memeler halen kapalı.
Mayıs 3 te Kontrol çıtası verdiğim kovanda ana memesi falan dikmemişler ama anası halen yok.
Mayıs 4 te kapalı memesi olan kovanın ise halen ana memesi açılmamış ana içerde
Yani 20 gün oldu ama halen ortalarda analar yok dediğim gibi kovanın birininde anası halen çıkmamış.Meme bozulmadan duruyo.
Nasıl iş anlayamadım.
Ustalar bir açıklama getirebilirse sevinirim.

Çok basit 13 nisandan itibaren havalar çok soğık gitti sıkıntı oldu sanırım.
İşin garibi içi boş memeleri kapatıyorlar hemde çok gösterişli ve iri.
Meme sayısının ikiye veya teke indirirken bu memeleri seçiyoruz. onlarında içi boş.
Memelerin içinin neden boş olduğunu kesin bilmiyorum ama soğuklara bağlıyorum.
beş bölme yapmıştım iki adedine hazır ana verdim iki tanesi kendi anasını çıkarttı.
bir adedi ise bu gün bozdum parkak gibi memelerin içleri boştu.
Önce bozduğum memeler doluydu.
Kısacası ana ne 21 günde neden başka bir tarihte değil 16 günde çıkıyor

Sayın said_24,
Anamemesi sapasağlam duruyor dediğiniz kovana da hemen bugün bir adet test peteğini arısıyla birlikte veriniz.

geçen pazar kapalı ana arı memesi bu hafta 3 adet çerçeveyi full günlük yumurta yumurtlamış

Teşekkür ederim Cahit abi
07,05 tarihi itibariyle bölme yaptığım ana yüksüğü olmayan kovanda günlük yumurta gördüm.Onda sıkıntı yok.
Cahit abi test peteği vermemi önerdiğin kovana, (ana memesi olan kovanda) iki ana memesi bitişikti ve birinin içi boştu.Diğer kapalı memeyide ben bozdum, içi boştu.Test peteğini verdim bakalım.
Durumu göre hareket edeceğiz.

Böyle sorunlu anamemeleri, sorunlu kolonilerde oluyor… Koloni sağlam ve sağlıklı iken anasız kaldığında oluşturulan anamemelerinde sorun olmuyor. Çünkü, kolonideki nüfus ve nüfus dağılımı, her şeye yeniden başlamak için uygun oluyor.

Kalabalık kovanlarda doğan anaarı da bir an önce yumurtlaması için baskı altına alınabilir, sıkıştırılabilir.

O nedenle, durumu şöyle özetliyor, bir bakıma formüle ediyorum:
Anamemeleri kalabalık kolonilerde ürettirilmeli; anaların kalabalık olmayan kovanlarda çıkmaları (doğmaları) sağlanmalı.

selamlar 24 nisanda kapalı bırakdıgım memeler 15 gün geçmesine ragmen ,
ana hala çıkmadı boş olma ihtimali varmı . ananın bagırma sesi var… 2 mayısta gözden kaçırdıgım memeyi kestim kovan yanına koydugumda ondan ana çıktı .cifleşme kutusuna saldım gayet saglıklı…

Cahit Abi;
Önerdiğin gibi test çıtası verdiğim kovanı cumartesi kontrol ettim.Ana memesi yoktu.
Daha dikkatli bakınca test çıtasının alt tarafında günlük yumurtalar gördüm, sevindim.
Anayı göremedim ama günlük yumurtalar beni rahatlattı.
Şimdilik sıkıntı yok bakalım…

Said Bey,
Ben de sevindim…
Daha da iyi olacağını umuyor ve diliyorum.

12 nisan da ariyi bolduk akabinde takip edip en son kapanan iki memeyi ana için koparmadik. Diğerlerinikopardik. 26 nisan pazar ggünü 14 gün, 28 nisan Şali günü tam 16 gün oldu. Dun gitmedim nasil olsa cikti salinip geziyordur diye. Bu gün 29 nisan da dayanamadım bir bakayim dedim aman allahim daha meme sapasağlam duruyor.17. Günde de cikmadi. Acaba memenin içi bos mu? Kapanmadan önce tam kontrol etmedim. Veya son günlerde hava biraz soğuk gittiği için cikisi biraz uzadi mi? Yarin bidaha bakacagim. Dayanamayıp memeyi acsam mi?