(30 çerçeveli) YATAY KOVAN - DENEME AŞAMASI

Deneme amaçlı yapmış olduğum 30 standart çerçeveli bu kovanı şu anda aktif hale getirdim…

Sabit arıcılıkta fonksiyonel ve pratik kullanım sağlıyacağını düşünüyorum…

Bu kovan ile;

Kat indirme, koyma problemi olmıyacak…

örtü tahtalarından istenen bölüm açılarak besleme ve bakım tüm koloniyi rahatsız etmeden sağlanacak…

İstendiğinde 2 ana ayni kolonide çalışabilecek…

Kuluçka alanı ana ızgarası ile kısıtlanıp genişlenebilecek…

Telli bölme tahtası ve tamamen kapalı bölme tahtası kullanılarak koloniyi bölme birleştirme ayni kovan içinde sağlanacak, bu şekilde arı sütü üretimi, bakıcı koloni oluşturma, ana arı üretimi gibi işlemler kolaylıkla yapılabilecek…

Ayni katta 15-20 çerçevede güçlü kışlama sağlanabilecek, acil durumlarda kat indirmeden hızlı bakım kolaylığı sağlıyacak…

Kovan ağır olduğundan hırsızlığı bir nebze zor hale getirebilecek…

Bu kovan ile deneme yapmamdaki asıl amaç ise araç üzerinde sabitlenerek mobil arıcılıkta kullanmak, araç üzerinde kat atmak sorun olacağından bu yöntemle daha çok koloni daha pratik yoldan mobil sisteme uyarlanabilir…

Avantajları dezavantajları nedir, deniyelim görelim :-\

http://img132.imageshack.us/img132/5530/253tr.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/7964/250mv.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/5871/249vh.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/44/248ea.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/9909/244te.jpg

Ayni katta 15-20 çerçevede güçlü kışlama sağlanabilecek, acil durumlarda kat indirmeden hızlı bakım kolaylığı sağlıyacak...

beş er sıkışık 20 güçlüden iyi olmazmı ölüm var kalım var maksat arı çoğaltmak degilmidir
inşallah beklentilerine karşılık verir hayırlı olsun.

Sertaç bey haklı olabilirsiniz, arıcılıkta yöntem çok ama amaç ve hedef önemli :-\

Haftanın 5 günü çalışan biri olarak az sayıda koloni ile kendimi sınırlamak istemiyor maksimumu zorlamak istiyorum buda işgücünü enaza indirerek sağlanabilir… Ayrıca bu kovan ile birden fazla koloni araya tel bölme konarak sorunsuz yaşayabilir herhangibirinin ana kaybında yola devam edebilir…

Sayın Ali DOĞANER
Yazdıklarınız teorik olarak cazip görünüyor, bir yöntemin eksileri olduğu gibi artılarıda olabilir.
Denenmiş sonuçları tutarlı olarak ölçülmüş güvenirlik testlerini geçmiş olan yöntemler tüm insanlaığın yararındadır.
Sabit arıcılık yöntemi olarak 15 çerçevelik kovanda arı bulunduruyorum toplam bölye iki kovanım var.
Bir yıl sonunda iyi ve kötü yönlerini görmüş olacağız.
Önemli olan hayallarden vazgeçmemek olursa olur olmazsa 10 çerçevelik kovanlar zaten hazır değil mi?

Şu anda solda ruşetteki 1 çerçevelik yeni yumurtlamaya başlamış ana aktarıldı, ortada 5 çerçeveli yalancıya kaçmış koloni, sağda ise 9 çerçeveli sağlıklı koloni var… 3 gündür sorunsuz çalışıyor… Birkaç gün sonra yalancıya kaçan koloniyi aradaki tel bölmeyi çekerek birleştireceğim bakalım…

denemekte yarar var. durumdan bizi haberdar etmeyi unutmayın.

Ali bey hayırlı olsun.

Ömer bey, tabut kovan olarak bu tip kovanlar bayağı tartışıldı, ilgili arkadaşlarda olduğundan bu konu altında aşamaları paylaşacağım…

İstemi abi teşekkür ederim :-\

Ali bey hiç boş durmuyorsunuz.Yenilikçi olmak insana daha fazla çalışma ve üretme azmi veriyor.
Bir deneyin (+ ,-)bakalım sonra tecrübelerinizden sonra faydalanırız.

Anarı koku işini nasıl hallediyorsunuz.Arılar sonra birbirini kırmasın veya anayı kesmesinler.

Kolay gelsin.

Rüştü bey, ana arıya bişey olmaz çünkü aradaki tel bölmede hiç boşluk olmadığından geçişe tamamen kapalı…

Bugün arılığa gittiğimde hiç sorun yoktu yalancı koloni harıl harıl polen taşıyordu…

Ali bey maşallah,azimli,gözü karasınız ve istediğinizi alıyorsunuz.
geçmişte aklıma düştü,forumda okuduklarımdan vazgeçmiştim.

ama ben sizin başarılı olacağınıza inanıyorum.

Ali bey hayırlı olsun gelişmeleri aktarırsa bizde takip ederiz :slight_smile:

Aslında benimde kafamda bir kovan düşüncesi var ama biraz dini içerik taşıdığı için tartışmalar çıkabilir diye susmayı tercih ediyorum :slight_smile:

Bugün kulaklarını çınlattım Ali…

Bugün jenterden kurtçukları alacaktım…

40 tane çıksa yeter planı yapıyordum.

82 tane çıkınca.

Hınkkkk…

Tam 4 tane çerçeve gerekiyor.

Kovanda 8 çerçeve var zaten memeyi başlatacak olan da…

Ah ulen dedim…

Kovan şöyle yanlama daha büyük olsa. :stuck_out_tongue:

Biz ne yaptık…

Kovandan aldık 2 tane ballıyı…

Sıkış tepiş çaktık 82 taneyi.

Sabaha ne tutarsa artık…

Halil abi madem sendende onayı aldık benim kovan tutar :slight_smile:

Bu kovanla çalışması çok zevkli…

Teknik arıcılık için arılıkta en azından bikaçtane bulundurmakta fayda var…

şimdi gördüm süper.

Menteşeli kapaklı, yatayına genişleyen tabut kovanlardan illaki deneyen arkadaşlar oluyor.

Tecrübeyle sabittir ki, bir kaç sene sonra bu kovanlardan güzel alet kutusu oluyor.

Bizim arılıkta da benzeri var, haftasonu aklıma gelirse fotoğrafını çekeyim.

Kat atılmak zorunda kalınmayışı avantajı gibi ama aynı zamanda da handikapını oluşturuyor.

Dikine genişleyen kovanlar modüler olduğu için, ihtiyaç duyulan hacim kadar büyütülüp-küçültülebiliyor.

Yatayına genişleyen kovanların en büyük sorunu, ihtiyaç olmadığı dönemlerde de çok geniş bir hacimi muhafaza, kontrol etmeye çalışmak.

Yatayına genişleyen modüler kovan yapabilirseniz bu sorun da ortadan kalkar :slight_smile:

Bu hataları bende yaptım,şimdilerde mantıklı hareket etmek gerekiyor,neden ihtiyaç yokken arımıza büyük evin yükünü verelim?

Zamanında bizi de az uğraştırmamıştınız. :stuck_out_tongue:

Hayırlı olsun Ali abi :slight_smile:

Mustafa abi, bu konuda açıkçası sizden destek, Halil abiden tepki bekliyordum tam tersi oldu :slight_smile:

Şu anda 15 çerçeve arı olan bu kovanın yükünü sehpa taşıyor :wink:

Amacım bu kovanı devamlı güçlü tutmak, istediğim kadroya ulaştığında ise zayıf kovanlara destek sağlamak… 30 çerçeveye ulaşmış kolonide daha kata ne ihtiyaç var…

Kısmet olurda 30 çerçeveye ulaştırıp balını alırsam ve 15 çerçevede kışlatırsam, sol yandaki boşluğada hazır ana ile bir bölme yaparsam arayada telli bölmeyi koyarsam al sana 2 koloni bir kovanda yaşasın… İlkbahardada sol yandaki koloniyi başka bir kovana aktarıp güçlü koloni ile kıştan çıkmanın hazzını yaşamak var işin ucunda :-\ Ne dersin :wink: