5 gün önce 13 çerçeveli koloninin3 çerçevesini anası ile birlikte sağ köşeye bölme tahtası ile ayırıp koloniyi anasız bıraktım…
10 çerçevenin tamamı polenli-ballı…
Dün damızlık koloniden alınan kısmen günlük yavrulu çerçeveyi (miller metodu) ve 10 tane günlük kurtçuk transfer çerçevesini koloniye vermiştim, bugün başlamışlar
15 çerçevelik iki adet kovan yapmıştım geçen yıl kullandım bu yıl 13 nisana kadar kullandım fakat bu gün itibarıyle tadilat yaparak diğer kovanlara kat yaptım.
arının dikine daha iştahlı çalıştığnı söylüyebilirim.
Sayı Ali Doğaner,deneme çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum. Bende birkaç çeşit üzerinden denemek amaçlı kovanlar yapmıştım gerçi çoğu randımansız oldular. Hatta ardışık çerçeveli tipleri bile denedim,arının uçuş deliğine yakınlık ve uzaklık olarak randımanı değişik oluyor. En randımanlı olanı şimdiki kullandığımız katlı sistem. Sizinkisi gibi bir kovanda iki ana ile çalışıldığında biri anayi kaybettiği zaman diğer taraf ana kokusu olduğundan ana yapmıyor.Onun için deevamlı anaları kontrol edip anasız tarafa dışarıdan ana vermelisiniz.
Kolay gelsin dileklerimle. ???
şu anda 3 ayrı koloni ama ara bölmeler kontraplak olduğundan ve ayrı ayrı girişleri olduğundan bağımsız çalışıyorlar. Ama kışa girmeden önce araya TEL bölme koyarak 2 analı olarak kışlatmayı düşünüyorum…
Bu da ekstradan iş.Arılara bakmak için zaman ayırmak zor.Fazladan iş çıkarıp takip etmek bana göre değil.Analarla (kutularla)uğraşmak yeterince zamanımı alıyor.
arkadaşlar bu kovandan bende yaptım 5 adet bu sene kullandım hiç bir sıkıntı yaşamadım amatör arıcılar için birebir 20 çıtalı 3 bölme ve 3 girişli ama tek koloni olarak kullandım
2 adet sıtandart 5 adet 20 çıtalı kovanım var. tabut kovanlarımdan daha çok randuman aldım
7+7+7 üç bölme tabut kovanlarımda kuluçkalık ortada üç girişli tasarlamıştım ancak girişlerin birini yada ikisini kullandılar
bu kışın bi 10 adet yapmayı düşünüyorum ama kovanda revizyon yapıp kuluçkalığı ortada değilde kenara çekmeyi ve 2 girişli yapmayı düşünüyorum
tecrübeli abilerden cevap