(30 çerçeveli) YATAY KOVAN - DENEME AŞAMASI

5 gün önce 13 çerçeveli koloninin3 çerçevesini anası ile birlikte sağ köşeye bölme tahtası ile ayırıp koloniyi anasız bıraktım…

10 çerçevenin tamamı polenli-ballı…

Dün damızlık koloniden alınan kısmen günlük yavrulu çerçeveyi (miller metodu) ve 10 tane günlük kurtçuk transfer çerçevesini koloniye vermiştim, bugün başlamışlar :slight_smile:

http://img824.imageshack.us/img824/9904/020vxc.jpg

http://img132.imageshack.us/img132/5408/008yob.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/8704/012anu.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/4348/010vh.jpg

Bu kovanla bölmek birleştirmek çok kolay…

Şu anda ayni kovanda sağda ve solda analı, ortada anasız 3 koloni var…

Ali kardesim ugurlar isinizde.Bu kovandan bendede var 22 cercivelik.Ismi LEJAK.
Resimleri cekdiyiniz fotorafin ismi ve markasi ne merak etdim???

Sayın Nebivs, fujifilm finepix Z…

Küçük bir makine…

15 çerçevelik iki adet kovan yapmıştım geçen yıl kullandım bu yıl 13 nisana kadar kullandım fakat bu gün itibarıyle tadilat yaparak diğer kovanlara kat yaptım.
arının dikine daha iştahlı çalıştığnı söylüyebilirim.

Ali bey; yaptıklarınızi tam olarak anlayamamakla beraber basarili olacaginiza inancim tam

Sayı Ali Doğaner,deneme çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum. Bende birkaç çeşit üzerinden denemek amaçlı kovanlar yapmıştım gerçi çoğu randımansız oldular. Hatta ardışık çerçeveli tipleri bile denedim,arının uçuş deliğine yakınlık ve uzaklık olarak randımanı değişik oluyor. En randımanlı olanı şimdiki kullandığımız katlı sistem. Sizinkisi gibi bir kovanda iki ana ile çalışıldığında biri anayi kaybettiği zaman diğer taraf ana kokusu olduğundan ana yapmıyor.Onun için deevamlı anaları kontrol edip anasız tarafa dışarıdan ana vermelisiniz. :wink:
Kolay gelsin dileklerimle. ???

Teşekkür ederim Yalçın abi…

şu anda 3 ayrı koloni ama ara bölmeler kontraplak olduğundan ve ayrı ayrı girişleri olduğundan bağımsız çalışıyorlar. Ama kışa girmeden önce araya TEL bölme koyarak 2 analı olarak kışlatmayı düşünüyorum…

O zaman ikisini birbirine yakın olarak bir araya toplamalısınız ki amaca uygun olsun derim. :wink:

Bu da ekstradan iş.Arılara bakmak için zaman ayırmak zor.Fazladan iş çıkarıp takip etmek bana göre değil.Analarla (kutularla)uğraşmak yeterince zamanımı alıyor.

Ali bey kolay gelsin.

Şu anda bu kovana yaptırdığım memelerin kimisi kapandı kimisi kapanmak üzere…

Acaba ana arı ile ana üreten bölme arasındaki kontraplak bölmeyi çeksem ve sadece telli bölme kalsa memeler açısından sorun olurmu…

Pazar günüde memeleri bölmelere dğıttıktan sonra telli bölmeyi çekersem analı ve anasız koloni birleşir diye düşünüyorum…

Bu şekilde yapsam zamanlama açısından doğru olurmu acaba…

Memeler kabul edildikten hemen sonra bu işlemi yapabilirsin.

Yeter ki ana arı memelere ulaşamasın.

Hatta ana arıyı tüpe alıp tüm koloniyi bile birleştirebilirsiniz.

Teşekkür ederim Halil abi.

Amacım ana arının yumurtlamaya devamını sağlamak…

Fark etmez…

Al tüpe ana arıyı.

Memeler daha da güçlü kolonide bakılsın…

Ana arıyı memeleri alınca salarsın, açığı kapatır.

Halil abi, çarşamba günü memeler kapanmaya başladı, perşembe tamamı kapandı…

Kuluçka makinesini hazırladım, pazartesi-salı günü makineye alayım diyorum…

Makinenin ayarlamalarını yaptım, risk varmı?

İlk deneme olacağından emekler boşa gitmesin…

Yeni gördüm.

Memeler kapandığında alınabilir.

arkadaşlar bu kovandan bende yaptım 5 adet bu sene kullandım hiç bir sıkıntı yaşamadım amatör arıcılar için birebir 20 çıtalı 3 bölme ve 3 girişli ama tek koloni olarak kullandım
2 adet sıtandart 5 adet 20 çıtalı kovanım var. tabut kovanlarımdan daha çok randuman aldım

7+7+7 üç bölme tabut kovanlarımda kuluçkalık ortada üç girişli tasarlamıştım ancak girişlerin birini yada ikisini kullandılar
bu kışın bi 10 adet yapmayı düşünüyorum ama kovanda revizyon yapıp kuluçkalığı ortada değilde kenara çekmeyi ve 2 girişli yapmayı düşünüyorum
tecrübeli abilerden cevap

ali bey bu yaptığınız kovanla ile ilgili çalışmanız noldu acaba ?

Sayın paytar20, bu kovandan güzel bal aldım. Şu anda 12 çerçevede kışlıyor, bal ve polen stoğu bol.

İlkbaharda ana arı üretiminde görev üstlenecek, güçlü olması lazım :wink:

Merakla takip ediyorum, bahar performansı inşallah iyi olur. Yeni şeyler benim gibi yeni başlayanları heveslendiriyor.