İbrahim bey aslında pekde yeni sayılmaz. Belkide biz biraz geriden takip ediyoruz.
Teknik açıdan her arılıkta en azından 1 tane bulunmalı.
Denememdeki asıl amaç, mobil arıcılık için kasa üstüne sabit raylı sistemi oturtup kat atmadan üst üste daha çok kovan sığdırmak ve her koloni için daha çok çalışma alanı sağlamak, yani güçlü koloni ile kat atmadan bala gitmek. Kanımca mobil arıcılıkta bu şekilde hiçbir sıkıntı yaratmadan pratiklik açısından uygulanabilir.
30 çerçeve olmasına gerek var mı? Bunu ileriki zamanlarda göreceğiz. 25 çerçevelik yapılsa daha iyi olabilir.
adem bey kovanlarımın kimileri şu anda kabartma yok ama bazı kovanlarım bugün sabah ham petek verdim akşam üstü konturole gittiyimde nerdeyse bir tarafı yarıya kadar kabartmışlar bende şaşırdım kabarmış görünce
Beni en çok tedirgin eden Kenya tipi kovanların (ya da Nuh’un gemisi) çerçevelerinin aşağı kısmının doğala en yakın olacak şekilde daralması…
bal süzerken sıkıntı yaratacağı muhakkak…
*
Sizin tabutluk diye tanımlanan kovanınız her ne kadar kaba görünmekle birlikte elimizdeki çerçeveler açısından en uygunu olarak görülüyor…
Dediğiniz gibi her arılıkta bir-kaç tane olmasında fayda var…
Ben de denemeyi düşünüyorum.
Ben geçen sene kara kovana çekirdek koloni aktarırken,
Arıları kara kovana çırptım. Bir tane kapalı yavrulu peteği çerçeveden kesip çıkarttım, V şeklinde katlayıp karakovanın gerisine yerleştirdim. Petek kabartmayı sağlamak ve üremeyi teşvik için biraz şerbet verdim. Çünkü nektar akımı ve petek kabartma zayıftı. Balın bolsa, ballı besleme de yapabilirsin.
Bu sene eski yerleştirdiğim peteği aldım.
Üst çıtalı (çubuklu) kovan terimini ben tam anlayamıyorum. Türkçe’ye birebir çevirince tam anlamını karşılamıyor. Anlamı tam karşılıyorsa, tek okumada şıp anlaşılır. Çerçevesiz, tek çıtaya petek örülen kovan gibi uzun yazınca daha anlaşılır. Terimlerde çevirince anlam karşılamaması olayı çok. Kelimeler bire bir örtüşmüyor; bence gerekmez de, benim fikrim. Bazen yabancı hali kullanılıyor.
Ali bey ben de bu sene 30 çerçeveli kovan yapmayı düşünüyordum olur mu olmaz mı teknik olarak olur desem de kafamda endişelerim vardı. Google de arama yaptığımda cevabın arıcılık gen tr den gelmesi beni hem şaşırttı hem 'de gururlandırdı. Neden önce burada arama yapmadım ki
kovanı yapmayı düşünmekteki amacım Öncelikle katlarla uğraşmamak ve Aynı kovan içinde 2-3 koloni arıyı çoğaltmak ve portakal çiçeği balı zamanında yeterli tarlacı arı sayısına ulaşmak
Malum portakal 1 nisan ile 20 nisan arasında açıyor ve yeterli tarlacı sayısına ulaşamadan bitiyor bu şekilde yeterli tarlacı arı sayısına ulaşabileceğimi düşünüyorum
6-7 senedir polen tuzaklı standart kovanlarla çalışıyorum. sabit arıcıyım ama karaçalı için ormana götüremiyordum.(gerçi götürdüğüm oldu ama telef oldum taşımak akıllı işi değil) aslında artıları çok.
2,5 teneke bal aldığım oldu.
Teşekkürler Ali bey Acemilik işte arıyı bala nasıl yönlendireceğimi bilmediğim için bu yöntem aklıma gelmişti teorik olarak burada okudum ama pratikte uygulayamadım tesadüf youtube’ de arıcılık videolarına bakarken çiftçi tv nin Ana arı programına rastladım orada Hüseyin CEYLAN hoca çok güzel anlatmış aklıma yattı standart kovandan vazgeçmeyeceğim Tekrar teşekkürler