Yasssakk kardeşim, okumuyor musun? :-[
abi ticaretini yapmak yasak diye biliyorum beslemekte mi yasak
Yaban hayvanını hobi dahi olsa beslemek yasssak…
Bendede 8 keklik vardı yasağı çiğnememek için kesmek zorunda kaldım :-X
olsa da hediye etsem. yaza damızlık alıp üretmeyi deniycem. becerebilirsem seneye yumurta yollarım kısmetse
Epeydir ihmal etmişim başlığı ![]()
Resim daha sonra eklerim ama kısaca bilgi vermek gerekirse
Malum iç anadolu da bile şubat ayı erken baharın yaşandığı bir yer olunca varın Mersini siz düşünün. Ancak birde madalyonun arka yüzü çıktı ki bugünlerde bu kelime tam anlamıyla onu ifade ediyor
Arılar genel olarak şubat ayında çok iyi gelişme gösterdiler Nazar değmesin şu anda 7 çerçeve arıda bile 5 çerçeve neredeyse full yavru var 9-10 çerçeve olupta nerdeyse kat atılacakları bahsetmiyorum bile Ancak birde handikap var
Arılar son 1 haftadır oldukça saldırgan olmaya başladılar. Dikkatle incelediğimde bal kemerleri hızla eriyor ve mart ayı başı da tekrar soğuklar nüksedince dışarıdan da bir şey gelmez oldu.
Murat Akın pir’imizin bir sözü var ki şu anda kulaklara küpe olmalı
Güçlü arı nisanda ölür der
Eğer şu anda besin konusunda ciddi tedbirler alamazsak Nisanda güçlü arıların nasıl öldüğünü gözlerimizle görmüş oluruz. Dün Sivaslı arıcı arkadaşlarla muhabbetim oldu onlarla da konuştum bu konuda hemfikiriz. Yavrunun erken ve hoyratsızca açılması ani gelen soğuk havalarda sıkıntıya dönüşüyor.
İlk önce istediği kadar dalak sarkıtsın yeni çerçeve verirken biraz nazlı davranacağım sonra şurup miktarını iki katına çıkarttık ve oranını koyulaştırdık. Yeniden bal kemerleri oluşmaya başladıktan sonra sıkı yönetim uygulamasını kaldırırız.
Bundan bir ay önce çevre arıcılarla konuşurken herkes gidişatın harika olduğunu söylüyordu. Bende aynı fikirde olmadığımı yazın yaz ayı kışın ta kış ayı gibi olmasının daha önemli olduğunu söylüyordum Netice de hızlı gitmek yada önce yavru attırmakta önemli olan bir şey değil. Önemli olan doğru zamanda doğru kadroyu oluşturabilmek.
İnşallah bu aylarda çevreden açlık ölümleri haberi almayız.
Abdullah bey ayni durumu bende gözlemledim…
Şubatta yoğun yavru ile arı gelişti fakat stoğu tüketti…
Havalarda rüzgarlı ve soğuk gidiyor bu aralar…
Besliyoruz ama yetersiz geliyor :-X
Evet Ali bey, Besin konusunda dikkatli olmak gerekiyor neyseki elimde ballı çerçevelerde var onları da yavaş yavaş süreceğim. Aslında o ballı çerçeveleri bölme yapmak için kullanmayı planlıyordum ama acil durum öne çıktı. Arının biraz frenine basmakta fayda var. Çevreden nektar akımı başladığında o zaman yeniden gaza basarız.
Hayırlı sezonlar Abdullah abi…
Eyvallah kadir ![]()
sen nasılsın bakalım.
Abdullah abi Kayseri’de bademlerin açmasını bekliyorum.
Halil abinin göndereceği ana arılarla kovanımı üçleyeceğim yardımlarıyla,
şimdiden kovanım artacak diye heyecanlanıyorum ![]()
Gidip gelip kovanıma bakıyorum
![]()
Hadi hayırlısı bakalım ![]()
öyle çok bakma ama nazar değer sonra ![]()
Siz hiç böyle bir olayla karşılaştınız mı ?
Dün öğlen arılıktayım kontrol yapıyorum telefon çaldı. Arazi sahibi…
- Abi kusura bakma yarın kepçe gelecek oraya ev yapacaz arıları akşama kaldır.
Dedim hastamısın sen Ben bir anda nasıl kaldırayım arıyı
- Abi yapacak bir şey yok yarın kepçe gelecek dedi ve kapattı telefonu.
işin garip tarafı arazi sahibi pazar günü yani 2 gün önce yanıma gelmişti hal hatır muhabbetten sonra adama sordum " gelecek sene de bu araziyi bana kiralarsın değil mi " dedim kısmet abi niye olmasın diye cevap vermişti
Her neyse sabah gerçekten kepçe gelmiş arılığın arkasından ( 3-4 metre mesafeden ) tam kazmaya başlar ki benim arılar kepçe operatörünün hatırını sormuşlar adam hızlıca kaçmış oradan
Arazi sahibi tekrar telefon açar e abi ben sana kaldır demiştim.
ışınlama cihazını getirde beraber kaldıralım dedim bende. sonrası atıştık baya bir…
köyden beni tanıyanlar araya girdi felan alalacele bir başka yer bulduk ve yarın akşam taşınacağız bakalım
Güleyim ağlayayım mı bende bilmiyorum…
Cidden sinir bozucu bir durum.Hayırlısı olsun.Bunda da vardır bir hayır inşallah. ![]()
Abdullah bey hayırlısı olsun.
Taşıyacağınız yeni yer neresi ?
İnşaallah hayırlısı olur…
Yine aynı köyde tek kafamı kurcalayan şey yaklaşık 1,5 km uzaklıkta bahar ayına güveniyorum yoksa mesafe yakın birde tepenin diğer tarafı kovanın da giriş deliğine şaşırtmaca olarak çalı çırpı dolduracam bakalım inşaallah bir şey olmaz…
Şunun şurasında 1 ay sonra zaten Niğdeye gidecem ama benim canımı sıkan madem böyle bir planın var bana daha erken söyleseydinde bende rahat rahat yer baksaydım öğlen telefon açmış akşama arıyı kaldır diyor adam…
Abdullah bey,şu an sizi en iyi anlayanlardan biri ben sayılırım,
benim arıların bulunduğu bahçede başkasına ait,buzamana kadar bahçeyle ilgilenen yoktu geçen sene ben ilgilenmiştim,
her nedense bu sene bahçe kıymete bindi,bahçe sahibinin kız torunu bahçeyi düzenlemeye başladı,
arılığa yaklaştıkça bizimkiler arada bir yokladılar,el kol hareketiyle geçiştirdiler,
gideceği zaman seslendi buyur dedim,arılarını burdan kaldırsan iyi olur dedi,
şimdi mümkün değil nasip olursa kışa kaldırırım dedim,
bakalım şimdilik ses yok,zaten haftada bir gün gelip oyalanıp gidiyorlar.
evimin alt tarafında boş bir bahçe var yıllardır hiç ekilmiyor, sahibiyle görüşeceğim kabul ederse kışın arıları oraya almayı düşünüyorum.
Geçmiş olsun…
Beterin beteri var…
Ya kimse haber vermeden sana ait araziye kepçeyle girseydi?
Komşum ev yeri açmış benim arazimde.
Komşunun yerini açıp bir de yol yapmış komşuya.
O yolu yaparken de benim yolu mahvetmiş. >:(
Ya sabır…
Eskiden hani daha bir anlayışlı hoşgörülü olurdu insanlar gittikçe bencilleşen bir toplum oluyoruz ya hayırlısı bakalım… Sizlerin anlattığı olaylara da bakınca karşımıza bu çıkıyor maalesef…
Abdullah bey 1,5 km yakın değilmi ?