Ana Arı Boyama

Selam arkadaşlar ana arı boyamak istiyorum bunlar için kalemler var bunları nereden nasıl temin edebilirim… Boyama sırasında dikkat etmem gerekenler nelerdir teşekkürler…

Ana arı boyama kalemlerini arıcılık malzemeleri satılan yerlerde bulmak mümkün.
“Uni” marka olan kalemlerin daha güzel olduğu söyleniyor.

Ana arı boyama işleminde dikkat edilmesi gereken konular ise; ana arıyı bulmak ve yakalamak olayın en zor bölümü… Eğer tecrübeniz var ise ana arıyı elle bile tutup boyamak mümkün. Ancak kesinlikle karın kısmından tutulmaması gerekiyor.

Ana arıyı kafese alma aparatları da mevcut yine arıcılık malzemesi satılan yerlerde…

Boya kalemlerinde ise dikkat edilmesi gereken konu; boya kalemini daha önce ana arıya sürmeden başka bir nesneye boyama işlemi yapmak gerekiyor. Çünkü ilk dokunmada çok fazla boya dökülebiliyor.

Boyadıktan sonra da 5-10 dakika koloniye ana arıyı salmamakta fayda var.

Ana arı boyamak riskli bir iş. Bunu göze alamayanlar kayıt tutma yöntemi ile ana arıyı takip ederler.Ama bu yöntem ana arı boyamaktan daha iyi değildir.Ana arıyı en sağlıklı ytakip etmenin yolu ; onu boyamaktır.

Bu sene bir anayı boyarken telef etmişim.Sonradan anladım.Neyse ki yedek ana vardı.Ana boyarken dikkat diyorum.

merhabalar
ana arıyı boyamak için oje almıştım ama ana arıya zarar gelir diye onu elime almaktan çekiniyordum. daha sonra bir tanede kalem aldım. anaarı çıtada gezerken boyamaya çalıştım fakat çok zorlandım. ana arıyı tutmak için elimin temiz olması gerek,probolis v.s. olmamalı. sonunda bu yıl internette bir aparat gördüm ve onun taklidini yaptım.o kadar işe yaradıki anlatamam.
bu aparat plastikten 5-6 çapında bir halkaydı içinde elek gerili idi. bende küçük tahta çıtadan kare şeklinde yaptım. içine elek gerdim, raptiye ile tutturdum.
ana arıyı gördüğüm zaman çıtayı kovan ın üzerine yatırıyorum. o aparatı ana arının üzerine hareket edemeyecek şekilde bastırıyorum. kalem ile kolayca boyuyorum ve ana arıyı serbest bırakıyorum. kısacası ana arıyı gördükten sonra 10-15 saniyede işlem tamam. birçok ana arıyı çok kolay boyadım ve hiçbir sorunlada karşılaşmadım. saygılarımla…

Merhabalar,

Arkadaşlar ben ana arı boyama işini ilk defa duyuyorum, bunun amacı nedir faydaları nelerdir? bilgi sahibi arkadaşlar açıklayabilirse sevinirim.

selamlar
zorbiri

Siteye ilk yazdığınız mesajdan bu yana kontrollü olarak sizi izliyorum. Bir çok şüpheli durum dolayısı ile kontrollü davranmakta fayda olduğunu söylemeden geçemeyeceğm.

Şüpheli durum örneği isterseniz…

Arı zehirine kafa yorarken, ana arı boyamayı kaçırmış olamazsınız…

egehan arkadaşım,

‘‘Bir çok şüpheli durum dolayısı ile kontrollü davranmakta fayda olduğunu söylemeden geçemeyeceğm.’’ demişsiniz…

bir çok şüpeli durum ne demek ve neden kontrollü davranıyorsunuz anlamış değilim bunu açarsanız sevinirim, ben genelde direk konuşurum imalı konuşmam ve imalardanda anlayamıyorum, kusrumu mazur görün

Evet arı zehiri konusunda baya kafa yordum ama inanın ana arı boyama işinin neden yapıldığına anlam veremedim hatta bi o kadar saçma ve riskli olduğunu düşünüyorum ama bu risk göze alınıyorsa bir sebebide vardır diye düşünüyorum, biliyorsanız açıklarsanız eksik bilgimi tamamlamak isterim

selamlar
zorbiri

Ana arı takip etme açısından , kolay bulmak için boyanır. Birde her yıl ayrı renk boya kullanılarak ananın yaşını takip edersiniz. Biliyorsunuz yaşlı analar yumurtayı seyrek atmaya başlar. 2 Yaşından sonra anayı değiştirirsiniz.İlk iki yılı çok verimli dir. sonraki yıllarda verimi düşer.
 Selamlar.

ana arıyı boyamak, kolay bulmak içindir. başka bir sebebi yoktur. derseniz ki niye bulmam lazım? işte o zaman birçok sebep sayılabilir. yeri bu başlık değildir. gelelim rengine:
arkadaşlar bende tek renk var. hepsini aynı renge boyuyorum. birde defterim var. boyalı olan anaları oraya yazıyorum. şöyle anlatayım.
28 numaralı kovanımın anasını boyadım diyelim. defterde belli. eğer o ana ölürse yerine geçen anayıda aynı renge boyarım. yada boyayamazsam boyalı değil diye not düşerim. her sene ayrı bir renge çokta gerek olmadığını söylüyorum.
arı satarken zaten alan satan birbirine güvenmiyorsa rengin gene bir önemi olmaz.

ben cyclone 055 marka cd dvd yazma kalemı ıle yaptım kesınlıkle koku yoktur boyayyın anayı sertbest bırakın goruceksınız fabelcastel olan kalemle boyama yapıldıgınde koku vardır bılgınıze

Kardeşlerim;öyle kalabalık arı topluluğu içinden,ana arının zarif şeklini bilsemde hemen seçemiyorum.Arıyacağım diyede arıları tedirgin etmem.Kimi oje kullanırım,kimi özel kalemle işaretlerim,kimi numara yapıştırırım diyor.Güzelde bunun doğal ve pratik yolu yordamı yokmu?Şen ve esen kalın.

Biz boyamanın derdindeyken elin adamı yakında kovan kapağı açılınca kafasında yanar lambası olan ana arı görünecek.Çocukların ayakkabılarında bile var.Olurmu,olur.Nice olmaz dediklerimiz olduya.Görürmüyüm,görmezmiyim,nasip.

sayın hatkobi ustam
ömürsünüz inanın ALLAH size nice saglıklı güzel günler nasip eder inş .
kovan kapağı açılınca kafasında yanar lambası olan ana arı süper :smiley:
inş görürsünüz o günleride ; çok güldüm ALLAH da sizi güldürsün

Ana arıları bulmak ve takip etmek açısından şu anda en etkin yöntem renkli ana arı numaraları.

2 olay yaşadık 1 ay önce yoğun yağma davranışı döneminde.

Bu dönemde bu yağmalama tacizlerinden çiftleştirme kutuları da nasiplerini alıyorlar.

Kışlaması için çiftleştirme kutusunda kalacakları planlanan ana arıların da numaraları yapıştırmıştım.

Son tur bir ana arı memesi üretelim diye larva transfer ettim. Memelerden ana arıların çıkmasına 2 gün kala tüplerini takayım da tüpe doğsunlar diye bir açtık ki…

Memeler paramparça…

Haydaaaa derken…

Bir çerçevede de full günlük yumurta…

Kafada 70 numara olan mavi ana geziyor. Sıkayım kafasını dedim, sonra kıyamadım. 35 adet memeyi doğramış güzelce…

Ama nerden geldiğini bulmak kolay tabi.

Baktık kayıtlara ve geldiği kutuyu kontrol ettik. Kutuda az bir arı kalmış… Kutu iptal haliyle…

Burada sorguladığımız ise neden memeli kovana gelip girdiği ve 70 kadar kovan içinde ana arısı olmayan kovanı nasıl bulduğu…

Bu konuda şüphelerimizin azalmasına yol açacak bir olayı da kısa süre sonra yaşadık…

Tabi memeler gidince yeniden larva transfer ettik. Artık akıllandım ya…

Memeler kapanınca çiftleştirme kutularında ana arısı olmayanlara 4’er meme dağıtarak riski azalttık. Hani giderse 4 meme gitsin.

Memelerin doğumları yaklaşınca yine tüpleyelim dediğimizde kutudaki 4 meme de yine doğranmış. Yine mavi kafalı biri geziyor. Ensede de 38 numara…

Yine terk etmiş kutunun birini ve gelmiş bu göze yerleşmiş.

O kadar kutu içerisinde nerden biliyorsun değil mi?

Velhasıl ana arısız kutuları ve kovanları güzelce buluyorlar…

Bazen bulamayanlar da oluyor.

Terklerin bolca yaşandığı dönemde ana arısı olan kovanlara da girdiklerine şahit olduk.

Hepsi kayıtlı ve numaralı olduğu için açtığımız kovandaki ana arının numarasını biliyoruz.

Bakıyoruz farklı bir numara… Nereden gelmiş. Şuradan. Haydi kaydı değiştir.

Bu durum sadece bizim arılıkta değil, diğer arılıklarda da görüldü.

Birol abi bu konuda çok fazla ana arı terki ve değişimi yaşadığından “bu iş çok güzel oldu, otomatik ana arı değiştirme sistemi devrede daha ne” diyor.

O yüzden ana arıları numaralandırmak lazım. Aslında an arı üretimi yapılan arılık ile normal arılık mutlaka farklı yerlerde olmalı. Bunu bugünkü tecrübelerle çok rahat söyleyebiliriz.

Ya da ana arı çiftleştiğinde kutuyu kaldırıp diğer arılığa götürmek gerekiyor. Bu işler imkan, zaman ve strateji meselesi…

Gün geçtikçe, değişik olaylarla karşılaştıkça doğruya daha da yaklaşıyoruz. Ama şu an bulunduğumuz noktada ana arı numaralandırmak en doğru davranış.

Nasıl yapacağız derseniz, işe erkekleri numaralandırmakla başlayın derim.

Vallahi bu iş gerçekten hastalık.Geçmiş olsun vede tebrik ederim.Hayatın vermekte olduğu tecrübelerin sonu yok demekki.Hep uğraştıracak bizi.Yeterki mutlulukla,sevinçle bitsin.İstediğin kadar oku,habire kitaba sayfalar ekleniyor değilmi.
Erkek arıdan başla dediniz.Fiat etiketimi yapıştıracağım.Özelmi?Gelirseniz bir kaç numune getirin bari.Çok teşekkürler.Ne güzel bilgilendirme.

Hüseyin ŞEN Bey kardeşim;bende yazarken çay içiyordum,kahkahadan boğazımda kalıyordu.İnsan kahkahadan terk-i diyar edermi?Eder.Sizede hayırlı uzun ömürler.Hasat bitti nasıl olsa,arada olur böyle şenlik.Sağ olun.

2 gün önce bir arkadaşın kovanları beraber kontrol ettik.
4 tane anayı boyadım. bir tanesini de köpüğe indirdik.
bugün akşam üzeri anaları salmaya gittik.
ilk anayı saldık. 1 2 dakika bekledikten sonra kontrol ettik ve ananın etrafıda topak oluşmuştu.
Tekrar kafese alıp kapağı kapattık.
2.ci anayı da salarken kaçırdık. 1 2 dakika bir kovalamacadan sonra ana kendi kovanının içine kondu.
fakat onda da topak oldu. onu da kafesleyip kapattık.
3.cü anada da topak oldu. onu da kafesledik. Kafesin deliği açık şekilde kovana koyduk. Kapağı kapattık.
köpükteki anayı saldığımızda geziniyordu. ama daha sonra onda da topak oldu. kafesleyip kapattık.
Yarın gidip tekrar kontrol edeceğiz…

Bu kovanlara dışarıdan yabancı ana vermedik. Anaları salarken de meme kontrolu yapıp saldık.
Kendi anaları olmalarına rağmen neden anaların ertafında topak oluştu.
Ben kendi köpük ve kovanlarımda böyle bişeyle karşılaşmadım.
Nasıl bir yol izlemeliyiz. ?

Sayın mhceylan:

Ne ile boyadınız?
Markası varmıydı?
Boyada bir anormallik mi var?

Belki mevsim gereği olabilir ama.

Ben ana arı çerçeve üzerinde gezerken bile boyasam böyle bir şey olacağını hiç düşünemiyorum.

Şu boyama işini detaylı ve anlıyabileceğimiz şekilde açıklarsanız memnun oluruz.Her işin bir “PÜF” noktası vardır.Bana bir zamanlar OJE demişlerdi.Uygulamadım.Bilirsek kolaylık olur.