Ana Arı Boyama

yok öyle birşey ben en az kırk elli ana boyamışımdır daha seftesi yok kestirmemin ben bile yapıyorsam
ibrahim hocam haydi haydi yapar ana üreten biri anaya numara bile yapıştırır hocam sen numaraya gec en iyisi

rüştü bey benim başımada geldi şöyle bir arkadaş arılarına bakmak icin götürdü baktım ana tuttum boyadım birdakika tuttum avucumda saldım hucum anaya zor kurtardım birdaha saldım yine aynı kafeste verdim iki gün sonra cıkardım kafesten allahtan kurtardık anayı ama ders olsun birdaha başkasının anasını boyamak yok kendikilerimi boyayıp salıyorum daha sıkıntı cıkmadı

Arılar birinci işlemlerini koku yardımıyla yaparlar.

Eğer elinizin kokusu, boyanın kokusu, körükte yaktığınız yakıtın kokusu, hatta nefesiniz ve çevre kokusu da ana arıyı sıkıntıya sokmaya yeter.

Ben 10 tane erkek boyayıp öyle yaparım bu işi başka korkarım.

ben de cesaret edemedim.bahara bıraktım.hem nüfus kalabalık,arı hırçın,vb.
baharda daha rahat olur herkes işinde gücünde,

Selamünaleyküm Arıcı dostlar, ana arıyı çerçeve üzerinde görünce yatay olarak kovan üzerine koyup, çerçeve üzerinde baş parmağımla fazla bastırmadan durdurup boyuyorum biraz duman verip kapatıyorum kapağını bu güne kadar hiç bir sıkıntı olmadı bu gün aynı yöntemle 20 civarı ana boyadım maalesef 2 kovanda sıkıntı oldu birini erken farkettim kafese aldım ama diğerini öldürmüşlerdi… Açıkçası ben Bi anlam vermedim sizin görüşlerinizi merak ediyorum… Hepinize bereketli bir yıl dilerim…

ben de yaklaşık 20 - 25 civarı arı boyadım… boya kalemim de POSCA… en uygununun o olduğunu duyduğumdan alıp kullandım. Ana arıyı boyamak için ana arı yakalama aparatını kullanıyorum. boyadıktan sonra bir miktar üfleyerek vs. boyanın iyice kurumasını bekliyorum.

Ancak hangi kovana verdiysem her zaman tepki ile karşılaştım. hemen hepsi ana arının üzerine çullanmaya çalışıyorlar.
bir çerçeve çekip üzerine bırakıyorum. çerçeveye bırakınca özellikle takip edip sürekli duman veriyorum… ne zaman tepki diniyor o zaman işlem tamam diyorum. yoksa saldıranlar oluyor tabi… boya iyice kurumadan bırakınca daha uzun süre duman vermek zorunda kalıyorum.
ama kullandığım aparat sayesinde ana arıya hiç bir zaman dokunmuyor veya temas etmiyorum…

Mehmet bey ben boyamayı üni posca kalemle yapıyorum, fakat boyadiktan sonra anayi bigudiye katıyorum, orada yarim saat, 1 saat kadar kalıyor sonra salıyorum. Bu kadar süre bekleyince boya tam kuruyor bu vesileyle anayi rahatsiz etmiyorlar…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

https://www.teknikoutlet.com/urun/ana-ari-yakalama-aparati

Resim ekleme zor olduğu için herhangi bir siteden alıntı yaptım.

Kalem olarak ise schnider Max 270 kullanıyorum.

Bu zamana kadar herhangi bir problemle karşılaşmadım anayı tüpe almak gibi bir gereklilik olmadı ,hiç bir saldırıda bulunulmadı.

El teması ve boyanın kokusu olmadığı için ana kokusu baskılanmadığından sıkıntı olmuyor.

Teknik ise anayı boş bir peteğin üzerine düşürerek aparatı hafifçe sağa sola kaydırıp anayı ezdirmeden sıkıştırıyoruz ve üzerini boyadıktan sonra boş peteğin üzerinde boya kuruyana kadar dolaştırıp tekrar kovanına geri veriyoruz.

Boyanın fazlası akmaması için mutlaka kenarda denemesini yapın.

Her işin iyisi, o işe ait aparatların kullanılmasıyla daha uygun olur.

Ama birde işin kolay yapılabilmesi veya anında yapılabilmesini düşünmek gerekiyor.

Kullanılan kalemin boyası kolay uçan ve kokusu kalıcı olmayan cinsten olmalı.

Boyayı uçurma konusu göz önünde tutup açıkta yani gezerken de boyama yapılabilir.

Ben çoğunlukla gezerken yapıyorum elim iyice alıştı :slight_smile:
fakat çok çabuk temizliyorlar sanırım benim kalemin kullanma süresi doldu :slight_smile:
Uni Pesco kalemlerden kullanıyorum

Bende çerçeve üzerinde ana gezerken boyuyorum.

Geçen yıl boyadığım anaların boyaları hala duruyor.

Onemli olan kalemi boyama yapmadan bir iki sallayın.

Kaleme boya gelsin. Kovanın kenarına vastir boya gelsin.

Sonra ananın başına gelecek şekilde dokun.

Biraz üfle boya kurusun yeterli.

Aynen Öyle yapıyorum
kalemı alalı 2-3 yıl oldu galiba
sanırım bekledikçe özelliğini kaybediyor

Boya kalemi ilk açılış yapılmadıktan sonra ömrü 1 yıldan daha uzun sürebilir.

Nasıl olsa bu renge 5 yıl sonra sıra gelecek deyip anaları boyadıktan sonra her yerde kullanıyorum, ilerki yıllarda o yılda yapmışım diye karşıma çıkıyor.

Ben de kovanlardaki ana arilarimi boyadim. Bir anaarinin biraz da gözüne boya sürmüş oldum. Sıkıntı çıkıp çikmagini bekleyip görmek lazim. Boyarken dikkatli olmak lazim. Ya da anarilari kanatlarindan tutmak gibi bir yöntem kullabilabilir.

benım komple badana yaptıklarım var bişey olmuyor merak etmeyın işçiler temizliyor :slight_smile:

Bende schneider marka kullanıyorum bu sene 4. senesi.
Maşallah hala aynı duruyor.
Çok bir arım olmadığı için her yıla ayrı renk alamam.
Boyama işini eskiden ana arıyı elime alır üzerine bir damla damlattırırdım.
Bu şekilde garanti 2 yıl ana arının üzerinde duruyor.
Ama ana arıyı kesme riski var.
Şimdi ise direk çerçevenin üzerinde gezerken boyuyorum.
Birazını arılar temizliyor kalanı yetiyor, en azından risk yok.
El melekem gelişince boyamak çok kolay oldu.

Erkek arıları boyayarak melekelerinizi geliştirebilirsiniz.

Antrenman olur.