kovanlarımın bi tanesinde şerbeti tüketmediğini görünce kovanı detaylı inceledim. Kovanda ne kapalı yavru nede günlük yumurta göremedim.Yalancıladımı diye düşünürken hiç yumurta göremem arkasından da ana arıyı görünce duruma şaşırdım. Ananın yaşı hakkında bi bilgim yok ana saglıklı ve kanatları yıpranmamış duruyor.
Sorun şu ki ana arı neden yumurta bırakmaz.
Sayın Aslan.
1-Arının mevcudu az olabilir,
2-Ana arının yumurtlayacak alanı bloke olabilir,
3-Ana arı yaşlı olabilir,
4-Ana arı acemi olabilir gibi sebeplerden yumurtlamaz. Takip ve kontrol şart.
Ana arı yeni ( Değişmiş ) olabilir.
Varroa durumu nedir?
Akın abi bol sezonlar.
Bizde de var birtane öyle ana yavru gibi duruyor.
Hatta memeler tam temizlenmemiş.
Kıştan önce değiştirmiş olabilirler.
Eğer öyleyse çiftleşmemiş olabilir.
Peteklerden birinde içinden ana arı çıkmış var mı, ona bir bakın.
A
Arkadaşlar teşekkürler.
Arının mevcudu ciddi anlamda azdı.yumurtlayacak alan mevcuttu peteklerde hatta peteklerin içi yumurtlaması için temizlenmiş parlıyordu.
varroa durumu oksalit asit uygulaması yapmıştım ocak ayında. sonbahar da ise formik asit ve farklı bi uygulama daha yaptım.
Ana arı değiştirmiş olabilir mi diye düşündüm.[quote author=Serhat GÖKMEN link=topic=9015.msg149680#msg149680 date=1364985361]
Akın abi bol sezonlar.
Bizde de var birtane öyle ana yavru gibi duruyor.
Hatta memeler tam temizlenmemiş.
Kıştan önce değiştirmiş olabilirler.
Eğer öyleyse çiftleşmemiş olabilir.
Ana genç gibi geldi, dediğim gibi gayet sağlıklı duruyor. kovanda polen kalmaması ayrı dikkatimi çekti .
Kovan artık yakın takibimde.
Yaptığım uygulama mevcut az gelince başka bi kovanımdan kapalı, günlük yumurtalı ve arılı bi çerçeve verdim arıyı sıkıştırdim.
Büyük ihtimalle anaarı yeni değişmiş. Petek gözleride parlatılmış ise ananın yumurtlamasını bekliyorlar. Birkaç gün sonra tekrar kontrol edin. ???
Yalçın abi, cumartesi günü tekrar gözden geçirecem kovanı.
erkek arıda yok piyasada hani çiftleşmemiş ise ne yapmalıyım bu kovana
Aynı buna benzer bir olayı bir arıcı bana sordu,kovanında 2 adet ana varmış ama hiç yumurta yokmuş ne yapabiliriz dedi,
verdiğim cevap şöyleydi,kovan ana değiştirmiş bu kesin,
erkek arı sıkıntısı var çiftleşmesi şu an için zor,
erkekler uçuş yapana kadar bu analar çiftleşme kalitesini kaybedebilir,
çiftleşse bile verimli olmaz,
gibi cevaplar verdim ama bir çözüm üretemedim.
bekle birazdaha sonra cevap veririrm dedim ![]()
sayın ustalar benimde 2 kovanımda benzer sorun var. yanlız benim analar geçen senenin kendi üretimim analar.geçen sene çok güzel iş gördüler. kıştan 6 çıta çıktı ama bugün itibariyle 3 çıtaya düştü bal var yinede poşetle şurup beslemesi yapıyorum kışa girmeden varoa mücadelesi yaptım .bu ay varoa ve güve kontrolünde taban kağıdında 5-6 varoa ancak gördüm güve göremedim ,buna rağmen analar ancak bir peteğin avuç içi kadarına yumurtluyorlar sizce ne yapmalıyım.yada sebebi ne olabilir
kıştan varavo sorunu yaşayan arılar malesef bu aylarda gelişemiyor bi eşekten düşende burda benim arılarda öyle habire düşüyor şimdi cıkma zamanı ama gec kaldı
bekir abi kışın varoa mücadelesi yaptım geçen ayda varoa çok azdı anlayamadım
Baharda böldüğüm bölmelerin ana arıları yumurtayı kesti.Kovanlarda kapalı yavru dahi kalamadı ve 6-7 çerçeveye ulaşmıştı.
Acaba keselerimi boşaldı.
Bu durumda anaları değiştirmek mi gerekiyor?
Analar nisanda üretilmişti.
Bal miktarı ne kadar kolonide ki?
Bloke olmuş olabilir. Arılar yer hazırlamamıştır. Ana spermi bitmiş olsa bile erkek yumurtası atar. Beklemek lazım
Bu bahsettiğiniz anaların yavru atışları ve kuluçka düzenleri bundan önce nasıldı?
Gayet iyiydi diyorsanız bir sıkıntı olmaması lazım.
Demek ki yoğun bal geldi.
Bu durumu daha önceki yılda da çok konuşmuştuk.
Ama analar tekrar yumurta atmaya başlamışlardı. :-\
Bazı yabancı kaynaklarda, havadaki bağıl nemin çok düşmesi halinde kuluçka koşullarının ortadan kalktığından ve bu durumda özellikle nüfusu düşük kolonilerde yumurtlamanın durduğundan söz ediliyor.
Mantık olarak doğru görünüyor ama kovan içinde bu denge nasıl oluşuyor bilmiyorum.
Belki biraz sabır…
Buğün sabahki kontrolde tamda kovanın anasını değiştireyim diyorken ana heryere günlük yumurtayı basmıs.Akşam son şans deyip az şerbet vermiştim ondanmıdır.Ana şimdilik kurtuldu.
Benim arılar şerbet almıyor nedendir anlamadım bu sene.
Murat bey,bu iyi bir haber değil,bir sorun var,kovanları iyi inceleyin.
Şerbet veriyorsanız sağım yaptınız demektir. Arıları sıkıştırın ki çalışsınlar, hastalık oluşmasın, yavru atsınlar ve şerbetinizi çeksinler.