Geçtiğimiz haftalarda kovandaki anayı safkan kafkas (ustalarımızın bu ırk muhabbetini sevmediklerini biliyorum ama düştük işte bir kere) anası vermek istedim, Artvin’den. Fakat koloni kabul etmedi. Ardından iki kere daha başka analardan vermeyi denedi, yine olmadı. En son dün Esenler’deki arıcılardan aldığım normal bir anayı verdim. Gül kokusu da sıktım, ama yine kabul etmemesinden korkuyorum. Zaten uzun bir süredir yavru da olmadı, bu da tutmazsa kovan sönecek herhalde.
Sanırım yanlış bir zamanda böyle bir işe giriştim. Ne zaman açmamı tavsiye edersiniz? Yeni anayı kabul ettirmem için ne yapmam lâzım?
**İçeride başka ana arı olmadığından eminseniz ve de yalancılama olmamışsa, yeni ana arıyı kafeste kek kısmını açmadan 2 çerçeve arasına koyun.Bu şekilde en az 3 gün dursun.3 gün sonra kek kısmını açıp bırakın.
Evet zaten kırmızıyla işaretlemiştim önceki anayı, bu yüzden olmadığına eminim. Günlük yumurta da uzun süredir yok, bu yüzden yalancı ana da yoktur zannımca.
Pazar sabahı verdim yeni anayı kovan dolu olduğu için araya sıkıştırma şansım olmadı bu yüzden peteklerin üsterine koydum. 3-4 saat sonra anayı verirken koku sıkmadığımı farkettim öğlen gibi de koku sıktım.
Açık yavrulu bir cerceve verip bakın ana memesi yapacaklar mı diye. Eğer kovanda ana yoksa ve yalancı anada yoksa kabul etmeme gibi bir şansları yok normalde. Anayı değiştirmek için en uygun mevsim şu an.
Bu mevsimde veya başka mevsimde ana arı doğru şartlarda verilirse kabul etmeme şansı çok azdır koloni 6-7 çerçeve bile olsa zorladınız mı kabul eder.
dört gün tüp içinde bekleyen anayı koloni kabul etmiyorsa başka nedenler vardır.
eksik yapılan bir şeyler vardır.Kovanda ana vardır tüp içinde yeterince bekletilmiyordur.
Üç dört çerçevelik bir kovana ana vermek daha kolaydır yaşlı arılara bile rahatlıkla ana kabul ettirilebilir.
Musa bey, ana verdikten sonra kabul ettilermi diye 2-3 gün sonra kovanı açtıysanız o anadan hayır beklemeyiniz derim. Bana kalırsa bir hafta bekler öyle kontrol ederim. Size kolay gelsin, birde Halil bey’in sistemini uygulayabilirseniz iyi olur fakat yinede kovanı birkaç günde açmayınız. ???
Belki kisa girerken yapmak imkansiz ama soylede yapiliyor.
Ana vereceginiz kovani yerinden kaldirin ve yerine bos icinde yeterli temel petekli veya esmer petekli kovani yerinekoyun. Anasiz kovanin cercevelerinin hepsini bu yeni kovana silkeleyin ve anayida yeni kovana kafeste verin. Hic yumurta ve lavra olmayan kovanda mecbur yeni anayi kabul edecekler…
Var mi baska ihtimalleri?
soru bildiğim kadarıyla bu mevsimde çitleşemediğinden yumurta atmaz.
Bu da benim size sorum, kovana uzun süredir ana arı kabul ettiremediğinizi söylediniz, fakat bugün arıların yüksük ördüğünü söylüyorsunuz burda bir tezatlık var. Yüksük örmeleri için günlük yumurta lazım.
Doğru. Öncelikle verdiğim ana arıları (ki bu yılın rengi kırmızıyla işaretlememe rağmen) göremedim, dolayısıyla anayı kabul ettiremediğimi düşündüm.
Bir de tüm dikkatime aramama karşın günlük yumurta da görememiştim, koloni böylesine bir yönetimsel problemle meşgul olmasından dolayı diye düşündüm.