Arı eşitlemek nasıl olur yardımmmm

1 adt 7 çıta
1 adt 7 çıta
1 adt 6 çıta
3 adt te 2 şer çıta
Arım var 7 çıta lı arının yanında 2 çıta lı arım var 6 çıtalının yanındada 2 çıtalı arı var ben bunları eşitlemek istiyorum hepsine 1 gün önce Melisa sıktım ertesi gün yarın yani 7 çıtalının 2 çıta alıp 2 çıtalıya verecem sonra 7 çıtalı kovanı yana çekip 2 çıta verdiğim kovanı ortalayacam tarlası için doğrusu fikirlerinizin nedir teşekürler

Görüldüğü kadarıyla 6 koloniniz var. 3’ü bal yapacak gibi görünüyor. Diğer 3 tanesi ise yapamayacak gibi görünüyor.

Muhtemelen geçen sonbahardan buyana hepsine aynı işlemi yapmışsınızdır ve sonuç bu ise;

Kuvvetlilerden zayıflara kapalı yavrulu arısız ya da arılı takviye yapsanız kuvvetli koloniler bal yapamayacak. Onlarında gelişmelerine sekte vurmuş olacaksınız. Zayıf olup da takviye alan kolonilerdeki analar ise muhtemelen verimsiz olduklarından beklediğiniz gelişmeyi gösteremeyecekler.

Böyle durumlarda kuvvetli arıya ellememek, bal akım döneminde 20-30 çerçeve güce sahip olabilmelerine destek vermek, bu uğurda gerekirse zayıf kolonilerden yavrulu ama arısız çerçeve alıp vermek,

Koloni sayısını artırmak için zayıf durumda olan bu 3 koloniyi Mayıs ayı başında bölmek ve yapabiliyorsanız ana memesi vermek, yapamıyorsanız döllenmiş ana temin edip vermek,

sizin yerinize olsam yapacağım işlerden olurdu. Eşitlemeyi hiç düşünmezdim. Çünkü Kraliçe arılarınız eşit güçte değil.

Bir mini örnek daha vereyim ki aklınız iyice yatsın. Şimdi 7 çerçeve gücünde bir kolonide 5 adet kapalı-açık yavrulu çerçeve bulunur. Çerçeve başına ortalama 6000 yavru olduğunu kabul edersek, 30 bin adet arı doğmak için sıra beklemekte ve bu doğumlar 21 gün içinde gerçekleşecek. Kovanda 25 bin civarında da yetişmiş arı olduğunu kabul edelim. (Rakamlar tartışmaya açık ama, tartışmanın şimdilik anlamı yok.) Yani 7 çerçeve gücünde bir arıya bir miktar da ölecek arı olduğunu kabul etsek bile en geç 15 gün sonra kat vermemiz gerekiyor.

Oysa 5 çerçeve arıda durum böyle mi? 5 Çerçeve arıya 15 günde kat verilmesi ancak Kanola bal akımında mümkün olabilir. (Yaşadım da ordan biliyorum…) Yani sevgili meslektaşım, kuvvetli arıya hiç ellemeyelim. Gitsin gidebileceği yere kadar. Ama Mayıs ortalarında 12-13 yavrulu çerçevesi olduğunda bir iki çerçeve ihtiyaç sahiplerine verseniz fena mı olur? O da Arıcının bileceği iş. Kolay gelsin…

Aklıma bir örnek daha geldi. 5 tane evladınız var. Biri 20 yaşında Boğaziçi’nde okuyor. Biri 18 yaşında kahvede okey oynuyor. 15 yaşındaki ise haylazlık peşinde. İki tane de minik afacan var. Şimdi bunları eşitlememiz lazım. Olur mu?

Eğer olur diyorsanız, bence eşitlemeyi yapın. (Ama sakın yapmayın derim.) Gelişmeyenleri bölüp gelecek seneye hazırlamak en iyisi. Ne zaman? Mayıs en iyi zaman olur.

Aynı konu iki farklı başlık altında işleniyor.

Çift dikiş sağlam oluyor ;D

illa eşitlemek istiyorsanız iki çerçeveli 3 koloniyi usulüne uygun birleştirin oldu size eşit güçte koloniler. koloni sayısını sabit tutmak istiyorsanız 2 adet 6-7 çıtalı arı satın alırsınız. kolay gelsin.

Yusuf abi ana arıları ne yapacağız :slight_smile:

İki çerçevede olsa oğuldan kıymetli arı var. Baharda arılı, çıkanlı destek verilince iki çerçeveli hızla gelişiyor.

Adnan bey. Kismen haklisiniz verdiginiz ornekler guzel tesk.
Ama kisinin beklentisi ve hedefine gore sartlar degisiyor ve degistirmek gayet mantikli. Cunku arici eylul ekime cam odakli calisiyorsa baharda estlemek daha mantikli. Ari esitlemeyle alakali olarak aklimda halil bilen bey’in bil bilgi paylasimi var.eksikse hocamdam ozur diliyorum …
belirli zamanlarda cikmak uzere olan kapali yavru arisiyla beraber takviye yapiyor diye biliyorum ben uyguladim gecen sene basarili sonuc aldim.

Kapalı yavrulu çerçeveyi arısı ile beraber takviye yapacağımız zaman, verdiğimiz kovanın ana arısını kafese alıyormuyuz ? Yada bunun yöntemi nedir, nasıl yapmalıyım. ?

Kafese almazsan anayi kesme ihtimali var. takviye yapacagin çerçeveyi hafifce birkaçkez silkeleyip tarlaciları kaçır sonra diğer kovana koy. Arilarin üzerine hafifce şerbet püskürtüp verirsen daha iyi olur

Benim gibi acemi arıcılar için en basit yöntem, güçlüden kapalı çıkanlıyı al arısız vaziyette zayıfa ver, zayıftan günlüklüyü al arısız vaziyette güçlüye ver.

Teşekkür ederim Özgür bey. Benim sorunum, acemilik… Ana arıyı kafese alamıyorum. Takviye yapacağım çerçeveyi vereceğim kovandaki bölme tahtasının arkasına şerbetleyip versem iki üç günlüğüne… Daha sonra bölme içine alsam, yine de ana arıyı kesme ihtimali olur mu?

Teşekkür ederim Numan bey. Kovan sayısı az olunca ve hazır ana arıya ulaşmak bu mevsimde bizim için zor olunca endişeleniyor insan… Sanırım ben hep acemi kalacağım bu işte… :slight_smile:

Bu durumda verdigin yavrulu çerçeve soğukdan etkilenebilir. Eger zayif arı bir çerçeveyi tam kaplıyorsa içindeki yavrulu çerçeveyi arísız olarak başka kovandaki ful kapalí yavruluyla değiştir.
Eğer bir çerçeveyi kaplamıyorsa güçlü kovandan 1 çerçeve arı çek anasız olmak üzere; çerçeveyi hafifce silkeleyerek tarlacıları dök bu esnada çerçevede 1/4 oranında arı kalınca kalanları zayıf kovana silkele. Bu işlemi 1 gün arayla tekrarlayabilirsin böylece zayif koloninin mevcudu artinca kapali yavrulu arisiz çerçeve takvuyesi yapabilirsin. Kolaygelsin

Bu arada güçlü kolonileriniz 7 çerçeve imiş, 1 çerçeveden fazla kapalısını almayın güçlü koloniyi de fazla sıkıntıya sokmayın. 1 er çerçeve takas yapın ilk etapta daha sonra duruma göre yine tekrarladığınızda koloniler normalleşir. Bal akımı durumuna göre, eğer koloni arttırmayı düşünüyorsanız ufak ufak 2 koloniyide beslemeniz yararınıza olacaktır.

Önce zayıfı güçlendireceğiz. Daha sonra arısız kapalı yavrulu çerçeve vereceğiz. Sağolun… Size de kolay gelsin…

Selamlar, benim kafam karışti;
Bir bakıyorum yavruların hepsi kapalı, haftaya hepsi açık. Sanki ana işi götürü almış, 1 günde işi bitirip 1 hafta yatıyor…

Sayın Kemal SERT:

Bölme arkasına vereceğiniz çerçevede yumurta veya yavrulu göz yoksa arılar orada hiç durmazlar.

Yumurta ve yavrulu göz varsa yaşlılar orayıterk eder gençlerde ısıtamaz. yavrular ölür…

Sana tembel işi bir şey:

3 kg lık boş bir yoğurt kovasının içine bir bardak kadar işçi koy üzerine şerbet püskürt veya kovanın içine akmayacak kadar az şerbeti arıların üzerine döküp hafifçe çalkalayınız.
Sonra kovadaki arıları zayıf kovana dökünüz
Islak arılar yalanıp temizlenirken alışırlar. kırılma olmaz.
Bu işi günün sıcak saatında yapın.

Hafızaya aldım… Teşekkür ederim Murat Hocam…

Sayın hocam 1-2 çerçeve arısı olan kovanda bu uygulamayı yaptığımızda ana arıyı kafese koyacakmıyız?

Sayın arısevdası

Murat hocam size bu uygulamayı söylemişki hiç uğraşmayasınız diye

ana arıyı kafese almana gerek yok.