Arı kamyonu Çalışmamız. Taşımalı Arıcılık.

Merhaba arkadaşlar.

Sizlere bu sene üzerinde çalıştığımız ve şuanda %90 oranında tamamlayıp kullanmaya başladığımız Arı kamyonunu tanıtacağım. Avrupada benzerleri çok, Türkiye’de çok az. Kamyon üzerine yüklenen kovanlar ile indirip bindirme derdini ortadan kaldırıp taşımalı arıcılık yapanlar için büyük kolaylık sağlıyor sistem. Kamyon kasası üzerinde Arı sağla kabini ve Arıcının yatacağı kısımda mevcuttur. Kamyonumuz 80 kovan kapasitelidir. Kamyon hakkında yorumlarınızı esirgemeyin arkadaşlar. Görüşlerini neler olabileceğini paylaşın lütfen. Araç babamın deneyimleri ve fikirleri ile bu şekli almıştır. Şimdi size telefon ile çekilmiş resimlerini göstereceğim. Yakın zamanda daha kaliteli fotoğraflarınıda ekleyeceğim.

http://www.yildizaricilik.com/resim/1.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/2.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/3.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/4.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/5.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/7.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/8.jpg

http://www.yildizaricilik.com/resim/9.jpg

çok güzel ya süper bişi ellerinize sağlık

benim ilk dikkatimi ceken katlar arasındaki boşluklar nasıl 1 yada 2 ballık atmaya elevişli yükseklik varmı

Bence kullanışlı olmaz. Kovanı kontrol etmek istediğinizde nasıl yapacaksınız. Dar bir alanda o kadar arıyı kontrol etmek çok zahmetli olur. Ayrıca arı kovanlarının bu kadar yan yana üst üste olması çok sağlıklı gelmiyor bana. Mutlaka bir miktar mesafe olmalı kovanlar arasında (en az bir metre) Hatta ne kadar uzak olursa o kadar iyi.

Araç tek katlı kovanlara yönelik yapıldı arkadaşlar.

Kovanlar raylı sistem üzerindedir çekmece misali son derece rahat ve kullanışlıdır. Bu kadar yakın olması başta bizdede soru işareti olmuştu ama Allah’a şükür hiç bir sorun yaşanmadı. En üstteki kovanların bakımında ise kasanın üst kısmı açılmaktadır alan dar değildir kesinlikle aracı görmek isteyenler ulabişir bana

o zaman sadece kışlatmaya yönelik bir calışma oluyor

iyide bu şekilde taşımacılıkta ki amac özellikle yaz aylarında cabuk gecen nektarı sürekli takip etmek değilmi neden 2 katlı için düşünmediniz

Katlı kovanda koyulabiliyor. Mesela 2 kovan yerine tek katlı kovan koyabiliyorsunuz. O zaman toplam 40 kovan koyulmuş oluyor. Araç kışlık değil yazın özellikle trakya için yapıldı. Çiçek bittikten sonra kovanları başka çiçek olan yere kolayca taşımak için. Arıları taşırken sadece kontağı çalıştırmanız yeterlidir.

Bu tip kovanlar çekmeceli olduklarından yatay çalışma için uygundur.
yatay olarak çok daha fazla çerçeve konulduğundan ballık katı düşünülmez.

Yakın olmasında sakınca yok çünkü kamyonla çalışmanın düzeni budur.
Kovan yakınlık durumu her kovanın ön yüzü arıların alglayacağı ayrı bir renkte boyanılarak düzenlenir.

güzel olmuş sadece abimizin dediğigibi arının kovan belirlemesi için deyişik renklerle belirti koyulması iyi olur diger kapaklara arının konuş yapma ıhtımali ortadan kaldırılmış olur saygılar nacız hane onerimdir.

Maliyet ve fayda analizi yapıldı mı?

neden amerikadaki gibi platform arı kovanları tekniği hiç yapılmıyor. forklift ile alınıp yerleştirilen türden gurup kovanları hem indirmek hem bindirmek herşey kolay bakımları dahi hemde aynhı güçte olursalar rekabetle daha fazla verimde eldediliyor.
bu kamyondaki kovan çıtaları sürgülü olamalı heralde ve her çıta için bir ince saçdan ray olmalı ki bakımları üst kapak açmadan arka yan kapak açılarak yapılıyor olsun onuda yapmak çok teknik bilgi ister sanırım birde hidrolik vinç şeklinde bir bölmeli kasa ile güneşe karşıters olan kısmı kaldırmanın ardın sürekli sabiteleri ile desteklenerek hırdoliği kapattıktan sonra yön tayinleride daha kolay olur kasadaki tezgahları yüklü şekilde 180’döndermek hem zor olur hemde bu işler için ilave insan gücü gerektiri ki bütün işleri tek kişinin yapması gerektiğini varsayarsak bence vinçli dorseçok makbule geçer ver elini kırgızıstan çayırları, hazar platosu, imranlı yaylaları daha neler neler birde benim mesleğimle elektrik işlemleri güneş panelleriyle araç aküsünü şarj etmekten tutun bilgisayar ve bütün elektrik cihazlarını çalıştıracak 2,5KWlık tavan güneş panelleri (pilleri) invertör redresör regülatör setleri ardından son sistem seyyar villa ve arılık.

http://tr.sevenload.com/videolar/ZbQFn48-993d3dfd3669084176f6d716992

çok güzelmiş ama ben bunların ülkemizde olduğunu hiç bilmiyordum bunları izleyince çok sevindim. bu tekniği hiç araştırma yapmadan benzerine yakın teknik şartları sıralamklada onur duydum ama benim düşüncem buna elektrik sistemninide ekleyip örneğin kovanlarıniçinde arıların görebildiği dalga boyunda mavi ışık yayan iyi yalıtılmış üst ve yanlardan tam bir çalışma aydınlatması artı kovan sıcaklığını her koşullarda kısın dışarısı -20 olduğunda dahi içerisinin sıcaklığını +4,+8’ gibi bir sıcaklıkta sabit tutma hem kovanların soğuktan sönmelerini tarihe gömme hemde yazın içerisinin sıcaklığını +18, +20’de gece gündüz sabit tutup hem kuluçka faliyetinin hız kesmeden devam etmesi hemde oğul problemi olan aşırı iç sıcaklığa son verip daha etkin bal alma dönemi geçirilmesi. kimbilir belki bu teknikle icat edeceğimiz kovanlar gürdüğümüz videoda tek katlı sıra komple 8 katlı tek analı kovan olur ve bir kovandan 5 kasa yani150 ile 200kg arası bal alabiliriz.

elektrikle ısıtmayı biz 3 yıl uyguladık.elektrik maliyetleri çok yüksek çıkıyor.kışın şiddetli fırtınalarda sık sık meydana gelen elektrik kesintilerinde kovan yanma tehlikesi var.bunu yaşadık.bu uygulamada kovanda arı mevcudunu eşit tutmak çok önemli husus.ısıtmada büyük problem yapar.bu ısıtmalarda arıların karanlıkta olması arının dışarıya çıkmaması için gerekli.bu tür her yönden avantaj ve dezavantaj larını hesap etmek gerekiyor.

Arkadaşlar maliyeti 15 bin tl olmuştur Kamyonuyla birlikte. Dediğiniz şeyleri yapmayı isterdik daha gelişmiş biçi vardı fikrimizde velakin bütçemiz yeterli değildi. Şuan Kamyonda olan kovanlar standart kovanlar. Fayda analizi demiş arkadaşımız daha henüz ilk meraya çıkışı 3 gün oldu zamanla anlatırım sizlere. Babam aramıza katılacaktır kamyonun yanından gelince sizlere daha açıklayıcı olur.

sayın ahmet51 şimdi sizin bahsettiğiniz ıstmalı kovanların yapısal özellikleri nasıldı bilmiyorum ama kontrolsüz bir ıstma yapmaktansa hiç yapmamayı elbette yeğlerim. ancak kovanların salkımı bozmadığı en az bal tükettiği bir sıcaklık nem değeri vardır. artı bu sıcaklık kontrol cihazları her kovanın içinde bulunan sıcaklık sensörü ile kontrol edilip gerektiğinde dsevre dışı edip gerektiğinde devreye alıcak olan bir siviç vasıtası ile bütün kovanlardaki bu anahtarlar ise bir plc cihazından kontrol edilmeli. buna ilaveten belirli aralılarla (her saat diyelim ki) dışarının sıcaklığının ölçülüp değerlendirilmesinin ardından bütün kovanları ya ısıtma yada soğutma kararını verecek olan bir klima benzeri bir cihazla kontrol edeilmesinin bunu farklı kılacağı görüşündeyim. tekrar diyorum kesinlikle kontrolsüz ısı, dış - iç sıcaklık farkının çok yüksek olduğu bir ısıtma siistemi çok büyük bir tahribata neden olabilir. burada başarı ayrıntıda ve ince çizgilerde gizli örneğin 1 c’ lik farkla ya kovanınızın tamamını kıştan en güçlü şekilde çıkarabilir yada tamammen kaybedebilirsiniz tüm kış boyuncaki ısıtma sisteminin işletim doğruluğu burda çok büyük önem arzediyor. bununla birlikte hem kovanların kendini ısıtması için daha az bal tüketimi, bunun ne gibi faydası var? tabi ki soğukta salkımı bozup hemen yanındaki çıtadan bal alamayan kovanının açlıktan sönmesi gibi bir olay olmadan salkım anında salkımın dıştaki arıların gezinebileceği minimum cizgi değerindeki sıcaklıklarda kalmasının bence bu işin temel başarı noktası olduğunu ilk etapta düşünmekteyim. bunda ayrıntı çok ben sadece ahmet beyin bu tarz bir sistemde yapılacak ısıtmanın kabaca vereceği zararı referans alarak derhal bu ısıtmanın rafa kaldırılmasının ön yargılı ve ayrıntıya inmeden yapıldığı için yanlış olduğu kanatindeyim. onun için cevapladım konumuz Arı kamyonu Çalışmamız. Taşımalı Arıcılık.

Arı kolonilerinin soğuktan öldüğü tezi doğru mu?

Doğru diyorsanız 2 sayfa sürebilecek kadar karşı tez sayılabilecek tecrübeleri bizzat gördüm.

sayın Egehan bey !
Ben direkt soğuktan öldüğünü değil soğukta hareket kabiliyetlerin azalması sonucu tükenen yakın besin kaynaklarının dışından besin taşınamadığı için beraberinde yeterli ısı oluşmayıp ardından toplu sönümler gerçekleştiğine dolaylı olarak değinmek istedim.

Kışın arı kolonilerini ısıtma konusuna fazla AR-GE yapmaya gerek yok bence.

Çünkü kışın soğukta duran kolonileri bugünlerde kovanda tutmak konusunda AR-GE gerekiyor.

Bu konuda ilk olarak resimleri gösterilen kamyonun satış ilanı ile ilgili bir bilgi görmüştüm. Acaba satıldı mı? Satış nedeni ne idi?

bu olayı zamanında bizlerde kendi aramızda arkadaslarla ve hocalarımızla enine boyuna konuşup tartışmıştık ( üniversite yılları )
aklımda kalanlar ise şunlar
öncelikle arı kayıpları çok oluyor kovanları kontrol sırasında o daracık alanda yürürken bir dünya arı ayaklar altında telef oluyor
kovanlar birbiriyle içli dışlı olduğu için yağmacılıkta olduça yaygın olmakta