Arı Kuşu ile Mücadele

Sayın jane sizin kutsal kitapta ne yazıyor merak ettim.Oturduğunuz yerden konuşması kolay bende vuralım veya yok edelim demiyorum ama bu arı kuşları bayağı bir zarar veriyor bu duruma siz ne öneriyorsunuz.

Bu gün hava güzeldi 2 koloni olan arılarım 5 günlük karlı havanın ardından güzel havayı görünce kendilerini dışarıya attılar biraz karda var ikindi vakti yanlarına gittiğimde 20 civarında arının başları kopuk halde karların üzerlerinde gördüm arı kuşları şimdiden işe başladılar işimiz zor gibi görünüyor

Arı kuşu değildir, arı kuşu kaptığı gibi götürür, işçilik yapmaz.

Bahsettiğiniz kafa koparma işini, genelde eşek arısı yapar.

Arı kuşu ise gördüğünüz ezberlerimizi bozmamız lazım…

Kırlangıçlar gelmeden arı kuşu nasıl gelecek?

Kırlangıçlar 2 haftaya kalmaz gelirler.
6 aya yakın buradalar, önce arıcılar sonra arılar özlemişlerdir sanırım.

Bu başlığın altında “atmaca besleyeceğiz” diye şaka yapmıştım.

Şaka gerçek oldu. Mayıs ayında arılıkta bir atmaca gördüm, 8-10 metre ileride köknar ağacının gölgesinde, bir kazığın tepesinde fark ettim ilk kez. Sonra arada görür oldum. Kazığın üzerine bir platform çaktım, ve bir su kabı monte ettim. Sık sık platform üzerine tavuk ciğeri koyuyorum. Başlarda nadir geliyordu. Sonraları günde 3 öğün sabah erken saatlerde, öğlen ve akşamüstü uğruyor. Arkadaşa 2-3 metreye kadar yaklaşabiliyorum artık.

Arı kuşu konusunda yardımcı olmasa da seyretmek güzel oluyor.

siyah poşetin içine taş koyup arı kuşları geldiği anda havaya atın.poşetin çıkardığı sesi atmaca zannedip o semte bidaha uğramıyorlar

Bak güven sana güveniyorum,zamanı gelince bir siyah poşedi arılığın hemen yanında yüksek direk ve ağaç var bağlayayım poşetleri hayırlısıyla :slight_smile:

Sayın Rserkan; Arkadaşla tokalaşıyoruz artık. deriz bizde yakında :smiley:
Henüz yüz ikiyüz metreden yakın göremedim.

Arı kuşu mevsiminde pekte görmüyorum. Ama etrafta dolaşması için tavuk ciğeri iyi fikir. Yeterki arı kuşlarını uzaklaştırsın.

Teneke çalmak bile etkili olmuyor. Ne yapacağız dersek;
Bir iki besleme daha yaparak arıların kayıp olan gücünü yeniden kazandıracağız.

Arkadaşlar ben bu sene Baykuş, şahin,kartal seslerini kaydedip hareket sensörlü dedektörle devreye sokmayı planlıyorum (Tabiiki kuşları algılama hassasiyeti olan dedektörle)
ilavetende naylon kartal resimli uçurtmayı bir kaç yerinden gevşek bağlayıp sallanmasını sağlayacağım
inşaalah faydası olur…
Geçen sene yapamadım…yapsaydım şimdiye hem resimlerini hem cihazların bağlantısını paylaşırdım, önümüzdeki seneye inşaallah…

sevgilerimle…

Resimli uçurtma… :smiley: :smiley: :smiley:

Dayım arılığa germiş… Ortalık yerde uçuyor…

İyi olmuş. Hiç olmazsa arıkuşları üzerinde dinlenebiliyor.

Salim Hocam,
Buralarda çok var, yolunuz düşerse, izleriz yakından…

memlekette ike malesef çaresizlikten silahla ateş ederk kovalıyorduk öyle kolay vurulan bir kuşta değil
havalar bozuk gidince tarlacı lar çıkamayınca bu üçkağıtcılar kovanların ağzına kadar geliyor bende dayanamıyorum ne yapayım tüfekle kovalıyordum ve bizim oraya bunlar yılda 2kez geliyor nisan aylarında geldiklerinde arıya çok ağır zararlar veriyor genç anaları çiftleşme uçuşunda yakalıyor kovanlar söndürüyor ve ilkbahar yağmurlyu olduğu için konaklamalarıda uzun sürüyor ama son bahardaki gelişleri o kadar ağır geçmiyor en azından kovanların içine kadar gelip canımızı sıkmıyor

şimdi burada arılar istanbul da silah işi yalan oldu artık bende bu bahar bir baykuş heykali temin edeyim

Aksine sonbaharda daha çok taciz eder…

Çünkü Akdenizi uçarak geçmek zorunda olduklarından yağ depolamak ihtiyacı var…

Baharda ana arıları kaparlar ama hasarın büyüğü sonbaharda…

uçurtma sadece bir fikir üstad… ben öyle dayın gibi gerdirmeyıp sallanır vaziyette asacagım ki canlı zannedereler…
daha olmadı söker kendim uçururum, çocukluğumu yaşarım üstad… ::slight_smile:
evet bizim oralara da sonbaharda geliyorlar…tedbir için, fikir için, daha vakit var… :smiley:

Arı kuşlarını hafife alıyorsunuz…

Ben acemi arıcıyım çareler arıyorum yazıyorum üstadım… :smiley:
sizin bir uygulama yapıyormusunuz?
Bütün yazılanları okudum ortada kesin çare yazmıyor…Hep deneme yanılma usulü…
Seneye denediklerimi ve neticelerini yazarım inşaallah…

dogrudur halil bey daha uzun kalabilirler ama dedimya havalar güneşli oldugu için arılıklara sokulmuyor yorlare arıyı tarlada yakalıyorlar kovanlarda baldan çıkmış arısı bol olunca insanın gözüne fazla takılmıyor demekki

bir belgesel izlemiştim arıkuşlarının yumuşak kayalıklarda kayaları veya sert toprak mı oluyor ne onu oyarak yuva yaptıklarını gösterdi arıcılara çok büyük zarar verdiklerini arıcıların bu kuşla mücadelede çok deyişik yöntemler kullanıldıgını ama hiçbirinin başarılı olmadıgını bu kuşla mücadelenin yanlızca üreme bölgelerinde yuvalarını bozarak sayılarını azaltıp mücadele edilebilecegini söyledi

ama bu bana çok insafsızca geldi her nekadar onlara kurşun atıp öldürsemde yuva bozarak mücadele fransızların cezayir katliamından farksız olur bence

s.a
bir komşu kırlagıçları arıyla besleniyor dedi.Kırlangıç arı kuşumudur.Bizim ambarlarda ahırda yuvası vardır.Her sene gelip yavru çıkarıp giderler.kırlagıçların arıya zararı varsa mücadelesini yapmak istiyorum.

Aleykum Selam , Rüşdü bey kırlangıçlar da arı yiyorlar ama arıkuşu kadar değil. Arı kuşu 100 tane yiyorsa kırlangıç 5 tane yiyor diyebiliriz.
Benim gözlemim bu yönde , şayet kırlangıç da arıkuşu kadar arı yese idi , arının nesli de sıkıntıya girerdi herhalde.