MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Arıların il içi nakillerinde Bakanlık veri tabanından alınmış, işletme tescil belgesinin bulundurulması zorunludur.
(2) Gezginci arıcılar, her yılın ilk hareketinde arılarını başka illere sevk ederken, işletme tescil belgesi ile veteriner sağlık raporu düzenlenmesi için il/ilçe müdürlüklerine başvurur. Aynı yıl içinde, 31 aralık tarihine kadar yapacakları hareketler için, örneği Bakanlıkça belirlenen vize belgesi ilk hareket sırasında il/ilçe müdürlüğünden alınarak veteriner sağlık raporuna eklenir. Arıların gittikleri yerdeki il/ilçe müdürlüklerinde resmi veteriner hekim tarafından gerekli sağlık muayene ve kontrollerin yapılmasından sonra vize belgesi onaylanarak arılar bir sonraki adı geçen yere sevk edilir. Vize belgesinde adı geçmeyen bir yere arıların sevk edilmek istenmesi durumunda bir önceki veteriner sağlık raporuna istinaden yeni bir veteriner sağlık raporu düzenlenir.”
Daha önce ilçe içinde sadece işletme tescil belgesi gerekirken, bu durum İL olarak değiştirilmiş.
Artık il içinde sağlık raporu ve nakil belgesine gerek yok, sadece işletme belgesiyle il içinde gezgincilik yapılabilecek…
Çok iyi iş bilmeyen ilçe tarımlarla muhatab olunmayacak
Bu ülkede mesleği çiftçilik olmasa da tarım teşkilatlarına yolu düşmeyen yoktur.
Tarım il veya ilçe müdürlüklerinden halk çok yakınır .
Bu yüzden ektiğim yoncanın teşvikine bile müracaat etmedim.
ORAYA GİDECEKSEM ARIYI DA YERİNDEN OYNATMAM!!!
Sanki yetkililerinde umrunda.
Yok arkadaş para her zaman ikinci planda,
Önce insana insanca muamele,
Hani köylü (ziraatla uğraşan,üreten,) milletin efendisiydi.
Sözlerim kişilere değil kurumlaradır.
Vatandaş tarım müdürlüklerine yolunun düşmemesi için dua ediyor.
Ancak sistem hala BİLDİĞİNİ OKUMAYA devam ediyor.
sesimizi duyan yok mu? >:( >:( >:(
arkadaşlar bir yanlışlık var burada ben düzelteyim tarım ilcedeki arkadaşlar oturmuş orda sizi bekliyor gitmemek olmaz
ben ilce tarımdan hic eksik olmam met etmek gibi olmasın ama işimi yapmıcak ilce tarımcı tanımam herkez işini yapıcak yapıyorlar zaten
sağolsunlar birebir kimseylen iletişime gecmem şikayetse müdürünü tarım bakanlığına şikayet ederim
yanlız bu yazdıklarım bizim ilce tarımda yaşanmaz biz gayet memnunuz
devlet kapısı gitmeye cekinmeyin yanlış varsa müdahele edin ki düzelsin ben gitmemlen düzelmez bu işler
**Bekir Abi , benim gitmek istememin sebebi, mevzuata hakim olmayan memurlar yüzünden çok fazla vakit kaybı yaşamam.
**Arıcılık işletme belgesine arı sayımı yazdırıp, birlikten plakları alana kadar 1 hafta, uğraştım.En sonunda Köye gelip sayım yapıldı, tutanak tutuldu ve nihayetinde halloldu.
**Şimdi eminim ki, konaklama belgesi için gittiğimde yine yönetmelikler açılacak, incelenecek,telefonlar açılacak… Olan yine benim zamanıma olacak
Teşkilatta mühendis evrak , mühür , imza işeleri ile,
Teknisyenler yazı, bilgisayar çıktıları ile uğraştıkları sürece .
Yani görevliler kendi bıranşlarında hizmet vermedikleri sürece,
Vatandaşın orada efendi olup,güler yüzle karşılanması mümkün değil.
Bu eleştiriler de ebette kişisel ilişkilerimiz hariç tutulmalı.(olumlu veya olumsuz)
Sn. Yaylabalı siz hangi İlçedesiniz gerçekten merak ettim.
Benim bildiğim İlçe Tarım Müdürlükleri vatandaşın bir sandalyeye oturarak derdini anlatabildiği ve hatta çay içer misin diye sorulan, ve çay içilen tek kamu kurumudur.
Hiç bir tarım ilçe müdürlüğüne “keşke yolum düşmese” diye şikayet eden görmedim.
Zaman zaman ferdi sıkıntılar olabilir oluyor, ama bunlar geneli değiştirmez ki.
Çünkü Tarım İlçe Müdürlükleri kesinlikle diğer kamu kurumlarından çok farklıdır.
Sn adiyez,
Gözlemlerimin dışında hiç bir bilgi yer almamıştır.
Daha önceki iletilerimde özellikle altını çizerek kişisel ilişkilerimiz hariç dedim.
Çay içmeye giderseniz problem çıkmaz.bizde de öyle.
Ancak:
Bir yıldır beklediğiniz teviğiniz eksik gelirse,
Çay burnunuzdan gelebilir. >:(
Sayın Bilenin dediği gibi; iş yükü artı.artmaya da devam edecek gibi…(Denetleme ,organik tarım. tarım ilaçları …)
Evrak,dosya ,proje, hayvan küpesi kayıtları, aşı ( sadece on binlerce hayvanın aşı ve kayıtları büyük bir iş yükü iken birde arı kolonileri hızla artıyor), doğal afet zarar tesbiti,teşvikler ,banka kredileri için çıktılar,imza , mühür.denetleme …
birde üstüne sık sık değişen kanun , yönetmelik ,kararname.
Bulunduğum bölge suluova
Besicilikte ve soğan üretiminde önemli bir yere sahip.
Ayrıca bir şeker fabrikası bulunuyor.
Yani halkın geçim kaynağının büyük bir bölümünü tarım ve hayvancılık oluşturuyor.
Doğal olarak eşmizin dostumuzun büyük bir bölümünü besici ve çiftçi oluşturuyor.
Küçük bir işlem hatasında et, süt teşviği alamıyor.
Sonuç hayal kırıklığı,
Dostlarımızın üzüntüsü bizi de dolaylı olarak etkiliyor,
“Hiç bir tarım ilçe müdürlüğüne “keşke yolum düşmese” diye şikayet eden görmedim.
Zaman zaman ferdi sıkıntılar olabilir oluyor, ama bunlar geneli değiştirmez ki.”
Zaten sıkıntılar topluca olmuyor,
Bu gün bana , yarın sana şeklinde.
Burasının işi yoğun . yakınmalar da oldukça fazla.
Kaldı ki bir kişinin dahi üzülmesi benim için ÖNEMLİ
Bu insanlar üretici ,kulak tıkamamak gerek,
Kısaca hizmet veren -hizmet alan dengesi bozuk.
Desteklemelerden eksik alma olayından bahsedilmiş. Hayvancılık+Tarım desteklemeleri toplamda 30 kalemi aşıyor. Hemen hemen hepsi her yıl yinelenen ama alınması için dosya veya evrrak verilmesi gereken desteklemeler. Biz masanın arka tarafında oturanlar bizden hizmet alanlara kendi işlerini takip etmesini öğretemedik. Zaten bu işin iki taraflı olduğu bir anlaşılsa olay çözülecek. Her desteklemeden sonra kontrol için askı listeleri yayınlanıyor. Hemen hemen hepsi de ortalama 10 gün süre ile (daha kısa olanlar var) askıda kalıyor. Bu süre içerisinde kontrol edildiğinde düzeltmeler de yapılıyor. Sonrasında ise malesef düzeltme şansı yok. Siz masanın bu tarafına geçtiğinizde hata yapmam diyebilir misini? Kendinize bu soruyu sorunuz. Sonuçta o verileri giren de bir insan ve hata olabiliyor.
İlçe tarımlarda mevzuatı bilmeyen anlamayan kısmı ise… Mutlaka eski mevzuat ile hareket edip ortalığı karıştıran veya bilmeyen vardır. Ama genel yaşanan (arıcılık ile ilgili) sıkıntı birliklerin mevzuatı tam anlayamamasından. Plakayı birlik verir. AKS ye işler. Bunun sonucunda siz işletme tescilinizde arı sayısını arttırırsınız. İşletme tescilinde arı sayısını arttırmanın bir yolu da Veterinerin size güvenerek sayıyı arttırması veya Veterinerin (ya da sorumlunun) arılarınızı görerek sayıyı arttırmasıdır.
Silah işinde vaya bazı kredi işlerinde adamın 10 arısı varken birden 100 den fazla arısı oluyor. Haliyle o zaman görmek veya güvenmektense prosedürün uygulanmasını isteyebilir Veteriner.