Pudra şekerine temas eden tüm varrolar dökülüyor mu acaba hocam?
Selamlar
En son kovanlarıma 1 aralık’ta körükte yakılan ilaç ile ilaçlama yapmıştım.Varroa kışın uyumuyormuş :)Uçuş tahtasında petek gözünden atılmış kanat bozukluğu olan yavru arı gördüm.Varroa bulaşıklığı aşırıcı derecede görünüyor?Formik yada benzeri için hava mevsim uygun değil.Şerit’mi asayım?Yoksa yine elimde körükte yakılan amit… var.Her ikiside hazırda var.Saygılar
Ayrı etken maddeleri kullanmalısın.
Amitraz kullanmışsanız,şimdi fulumetrin şerit daha uygun.
merhaba
geçen yaz kovanlarımda varroa mevcut idi plastik taban kullanıyorum. çekmeceyi açtığımda sürekli 20-30 varroa görüyordum.
son baharda flumetrin şerit taktım 2. ay kadar kaldı kovanda. baya olu varroa düşmütü çekmeceye.
başka ilaçlama yapmadım. bu sene sürekli çekmeceleri kontrol ediyorum tek bir tane bile varroa görmedim.
varroa tamamen bitmiş olabilir mi ? yoksa yaza doğru mu gelecekler ? bu mevsimde ve dönemde varroa olmuyor mu yoksa ?
teşekkürler
Hakan Bey varroayı tanımadığımızı tanısakta bize göre kendini değiştirdiğini düşünüyorum.
Sizin gibi bende de varroa yok ,hatta sepet kovan almıştım onlarlada mücadele ettim onlarda da kalmadı diyordum,en son formik asid
yaptım bir kaç tane döküldü bazı kolonilerde bir sepette biraz fazla dökülünce amitraz uyguladım on beş yirmi adet döküldü o sepetten.
Demem o ki en az üç çeşit etken madde ile mücadele edilmeli ve bu mücadelelerin günü aksatılmamalı aksi halde sizin varroaya darbe
vuracağınız anda geç kalmışsanız o üremek için beş kat daha güç kazanarak karşımıza çıkıyor buda yıkım oluyor.
Bu konuda ben bazı Arılara hayranım kovanı varroa sarıp yavru gözlerine girince o kovanı terk edip varroaya darbe vuruyor.
Ana arıların dışarıyı görebilmesi gibi varroanında biz semaver çayını yudumlarken elimizde olan varroa ilaçlarına bakıp elimizin hangisine
gittiğine bakıp tedbir alacağına dahi inanıyorum
:(bu görüşe yakın bilgi prof kırımlı hocadan )
Bu gün için varroanın bitmesi demek, arılarınızın bitmesi demek. Şu anda varroalarınız yavru gözlerinde üremekle meşguller. Ayrıca şeritlerin o kadar uzun kalması doğru değil, düşük doz sonucu varroanın direnç kazanmasına yol açar.
teşekkürler. ozaman şu an kimsenin kovanında varroa gözükmüyor benim görmemem de normal.
Varroayı arıların üzerinde görmeye başladığınızda tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.
**Fulumetrin şerit ve 5 sefer formik asit buharlaştırma yapıldı. Ancak dökülme neredeyse yok gibi.
**varroa mücadelesine devam ediyor musunuz? Malum bu sene mevsim önden gidiyor.
geçen sene 3 gün arayla 6 tur rulamit va yapmıştım çok dökülme oluyodu son olarakda yavru faaliyetinin bittiğini düşünerek son kez yapmıştım.mart 15 gibi serit taktım 2… 3 tane düşmüştü bugünde yarım yemliğin altında dalak vardı komple erkek yavru onlarıda kestim larvaları kontrol ettiğimde hiç varrova göremedim
Hakan Hocam aldanma,evet varroanın her çıkışında bir darbe vurmuşsunuz,fulumetrin şeritleri yeterli takmışsanız biraz daha rahat
edebilirsiniz.Şeritlerin ve formiğin sonunda az bekleyin 10 gün kadar sonra bir test ilacı verin amitraz sonucu öyle görün.
**Mustafa Abi, şeritleri artık çıkartayım diyorum.Malum yavaş yavaş bal gelmeye başladı.
20 gün dolduysa çıkartabilirsin Hocam.
Aslında şeritlerin zamanla etkisini kaybettiği vede varroanın buna alıştığı doğrudur.Vede Arıların doğum doğum zamanı var olan ve de doğaçak
olan varroların fulumetrin şeritle tanışma zamanı 20 içerisinde olduğu için yeterlidir hadi 21 gün Arıların matematiğine uygun olsun ![]()
**Çok Teşekkür ederim Abi.
Aşırı sıcakların varroaya etkisi nedir ?
Akadaslar bu günlerde arilarda varoa görüyorum bal hasadinada daha bir ay var ne önerirsiniz ne yapayim
Pudra şekeri uygulayabilirsin
pudra şekeri hiç yapmadim nasıl uygulama yapılır
forumda var, koloni başına 20-30 gram pudra şekerini çerçeve arasındaki arıların üzerine serpiştiriyorsunuz.
Bunu her hafta yaparak başka hiç ilaç kullanmadan varroanın belirli bir eşik değerin altında tutulduğuna dair çalışma vardı.