Arıcılığa hazırlanan biri olarak çok merak ettiğim bir sual var. Ben sinop da arı işini genelde cami imam larının yaptığını görüyorum. Yada bir kaç kovan vızıl vızıl sönük sesler. Yani demek istediğim ek gelir için yapılıyor genel itibam bu. Arıcılığı iş olarak yapan varmı bu marka vs… olanlar değil yani iş olarak gerçek manada arılarla geçimini sağlayanlar varmı merak ettim doğrusu siz arıcılara sormak istedim… Şimdiden verdiğiniz cevaplar için çok Teşekkür ederim…
tek gelir kayanağı arı olan çok ağabey lerimiz ve kardeşlerimiz var.
Cevap için çok teşekkür ederim inşallah tanışıp görmekte nasip olur…
Aricilik tek gelir kaynağı olarak yapılır ama bal olmadığı sene lerde aile bütçesi etkilenmiyecek kadar maddı güç olacak veya tek yöreye bağımlı kalmıyacaksın yanı arıların birkaç yerde olursa bal almama ıhtımalı azalır ve hanımdan bizim çay paralarını ne yaptın diye fırça yeme ıhtımalın azalır.
Yalnız sizlerin oyle bir şansı yok zıra ayancıkdan dışarı arı çıkarmak serbest ama arıları birdaha oraya sokmak yasak.
Serkan Yücel kardeşim ben 30 yıldır arıları hiç bir yere taşımadığım halde bazı yıllar verim düşük olmasına rağmen geçimimi arıcılıktan sağladım bölgenizin verim durumu nasıldır bilemem inşallah bir iş olarak başarı sağlarsın,
bu sorunun cevabı biraz göreceli olur bence.
fabrikada asgari ücretle çalışan işçi de aldığı maaşla 1 ay geçiniyor o fabrikanın müdürü de aldığı 3-5 milyar maaşla 1 ay geçinemiyor.
kişinin yaşamı ile yaşam standartları ile alakalı .
aynen katılıyorum. çok doğru…
Yalnız bu işten kazanıyorsan iş, başka bir işin varda bu işten de bir gelir elde ediyorsan ek gelir olur.
Cevaplar için çok teşekkürler… Burda kestane balı revaşta en ciddi yapan olarak birini tanıdım oda bu sene az almış pek anlamıyorum arıdan lakin dediğine göre sahile yakınmış arılığı bu sene verim azmış iç kesimlerde daha yüksekmiş sordum bende ortalama yıllık verimin nedir diye bana 600 - 700 kilo olarak söyledi çevre illerdende çok gelen var arılık getiren kestane için kestanesi bol dağ tepe kestane buralarda… Bizde burda yanı başımızdaki nimetten yararlanmak isteriz… Ben istanbuldan geldim buraya köyü 1,5 yıl kadar önce burda bir iş buldum geldim. Askeri ücretle çalışıyorum. Asıl işim elektrik teknikerliği. Dükkan olmadığı için çat pat bilenlere ekstra elektrik işine gidiyorum. Gözlemlediğim en büyük olay ayancıkta tembellik üretim yok yazlık gibi bir ilçe inşaat sekterü nabur elektrik pvc ci vs işleri sezonluk süper millet yazdan yaza ev yaptırıyor ama üretim pek yok. Yani boyum kadar otları görüpte heryerde nasıl besicilik yapılmaz şaşıyorum. Heryer kestanelik ama bal işini yapan ayancıkta uslubuyla bir kaç kişi biri az önce bahsettiğim kişi diğeride melikşah arıcılık daha kendisi ile tanışamadım. onun haricinde imamların tekelinde. Karlı bir iş kazanmadığını söyleyen ama bal sorduğununda kalmadı denilen biyer :)… Kimse baldan kazanmıyor ama kendimi bildim bileli her sene gelirdim aynı adamlar bal yapıyor sanırım amme hizmeti olarak yapıyor… Bana kayımpederim aşıladı bu işi nasipse kestane zamanı iki kovan kafkas arısı getircek kar elde edebilirsem üzgünüm ama maddi yönünü siz bu işi canı gönülden yapan kimseler yanında işe yeni başladı dur bismillah paramı diye düşünürsünüz belki ama malum para olmadan çark dönmüyor. Çoğaltmak istiyorum arıları. Bu konuyu açma nedenimde bu işi profosyonel iş olarak yapan kişileri tanımak gerekirse birebir tanışmak isterim tekrar tekrar cevaplarınız için teşkkür ederim…
serkan kardeş kendince düşüncelerin de haklısın bişeyler düşünmüş ve kendine bi yol çizmeye çalımış sın hayırlısı olsun.ancak işin biraz detaylarını inceliklerini öğrenirsen bilgilenirsen çok daha iyi olur.sana tavsiyem bu sitedeki başlıkları oku anlamadığını bi daha oku bidaha oku.kim ne derse desin evet karlı bi iş karlı bi hobi para kazandıran bi sektör ama para yatırmadan kazanılan bi sektör bi iş değil.parası olmayan para kazanamaz gibi bişey tabi bilgisi olmayan da aynı şakilde.
daha başlamadan belli bir hata ile başlıyorsun ki benim gibi hemen arının ırkı nı belirlemiş sin öyle ya 2 kovan bi de kafkas oldumu uffff diye düşünüyorsundur.
derin den inceden inceye bi araştır bilgilen .ona göre yol haritanı çizersin.
Konunun başlığına göre cevap verilecek olursa;
Şu andaki mevcut işinden elde ettiğin gelir arıcılıktan gelen paradan fazla ise arıcılık sizin için ek gelir olur.
Bu gelirde sizin arılıkta geçireceğiniz zamana ve kovan sayınızla doğru orantılıdır.
Bu işi meslek olarak yapmak içinde 100 kovan arı alınıp başlanılmasını kimse tavsiye etmiyor.
Gelelim kendi düşünceme; bu işi hobi olarak başlayıp (3-5 kovan ile) koloni yönetimi ve diğer konularla iyice piştikten sonra koloni sayısını kendiniz arttırarak elde ettiğiniz ürünün miktarını arttırarak normal gelir kaynağı haline getirebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki bu işin en önemli tarafı pazarda ürettiğinizi paraya çevirebilmektir.
Saygılar…
Arıcılık ,bacasız fabrika sahibi olmaktır.
Arıcılık,bedava işçi çalıştırmaktır. ![]()
![]()
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler…
Serkan kardeş hevesini kırmayalım ,zevkli bir uğraştır.
Bence başla sen.
sayın serkan bey İsmail Uslu beyin dediği gibi bu işin en önemli tarafı ürettiğini iyi bir fiyatla paraya çevirebilmektir, üretim içinde öğrenme isteğini hiç bir zaman kaybetmemen lazım, uzun yıllar bu işle uğraşmama rağmen daha öğreneceğim çok şey var, sana başarılar dilerim,
Teşekkür ederim Hasan Bey… Sizede başarılar dilerim…
Şunu belirteyim,
Uzmanların söyelediğine göre, arıcıların ortalama ömrü daha fazlaymış.
Boş zamanlarımızı açık havada geçirmek herhalde en büyük kazançtır.
Bunun yanında biraz da bal alıp pazarlayınca arıcılık iyice bulaşır.
Bir dikkat çekici olay:
Arıcılık yapanların çoğu imamlar denilmiş, doğrudur.
Eskiden arıcılık konusunda eğitim almış öğretmenler de vardı.
Elin gavuruna bakılırsa orada da papazlar arıcılıkla uğraşıyorlar.
Yediğim hediye ettiğim bir yana Allaha şükür bu yıl yakıt paramı da çıkardım. Gözünü seveyim böyle hobinin kahvehanede çene yapacağıma bir meslek edindim.
Allah sevmediği kuluna faydasız ilim verirmiş
Cevaplar için teşekkürler… Benim imamlardan kastım kötü anlaşıldıysa özür dilerim. Ben boş vakitleri fazlalığının verdiği rahatlıktan ötürü onların yönelmesinden bahsettim. Burda çok boşta adam var uğraşmıyorlar genel olarak gözlemlediğim bir şeydi bu her caminin avlusunda arı kovanı görüyorum. Tekrardan hakkınızı helal edin yalnış anlaşıldıysam…