Hocam niye olmasın, madem ki yola çıktık niye mükemmele ulaşmayalım.
Öyle bir eser ortaya çıksın ki, dosta düşmana parmak ısırtalım. ![]()
Hocam niye olmasın, madem ki yola çıktık niye mükemmele ulaşmayalım.
Öyle bir eser ortaya çıksın ki, dosta düşmana parmak ısırtalım. ![]()
Dostu anladıkta düşman bizi ilgilendirmez… Düşman, ilgisizlik karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda… Yakında elektrik direklerine ilan yapıştırır, en iyi bilgi bizde diye…
Cahit abi, benim için hava hoş… Ben sadece 1-2 kelime yazıyorum işim bitiyor… Ama Kenan abi, konunun tamamına hakim olduğu için düzeltmeleri o yapıyor…
Daha yeni bir sürü değişiklik yaptık… Daha klavye tozlanmadan değişiklik istemeniz kesin kamera şakası diyorum ben…
Mehmet abi’ye hava hoş… ![]()
Halil Bey,
Ben aceleci davranmıyorum.
Benim için de hava hoş.
Klavyeler varsın tozlansın; yeter ki paslanmasın.
Kenan Gişan bey’in paylaştığı arıcılık terimleri sözlüğünde Kara Kovan başlığı yanında “Bkz. ilkel kovan” yazmakta ilkel kovan içinse kısaca belirli bir standardı olmayan ve modern arıcılık tekniklerinin uygulanamadığı kovanlar olarak bahsedilmekte.
Bu tanımdan hareketle şu anda piyasada Kara Kovan adı ile satılan,standartları olmasa da belli ölçülerde yapılan kovanları acaba hangi kategoriye sokabiliriz?Özellikle Hüseyin Avni Özcan bey’in satılık modern kara kovanlar başlığı altındaki polen tuzaklı,katlı kovanlarını gördükten sonra bunlara ne kadar kara kovan(=ilkel kovan) denilebilir acaba?
Bir de bu konudan bahsetmişken forumda bu tip kovan kullananların bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları belirli bir başlık bulamadım.Forumda Dadant,Kara Kovan ve diğer tip kovanları da kullananların bilgi ve tecrübelerini paylaştığı ayrı bir başlık olmasından ben ve diğer -bu kovanlarda tecrübesiz -arkadaşların faydalanabileceğimizi düşünüyorum.Özellikle kış ayları geldiği için bu konuda tecrübesi olan üyelerin daha bol vakti olacağını ümit ediyorum.
Karakovan, içeride kontrolün tamamen arıya bırakıldığı, peteklerin dışarıya alınarak kontrol imkanının olmadığı kovanlara deniyor.
İlave ekipmanlarla daha kontrollü hale getirildiğinde ise, doğal olarak ilkel kovan olmaktan çıkıp, modern kovanlara yaklaşan özelliklere kavuşuyor.
Eski kitaplarda, “Geçiş Kovanları” gibi bir tabir var.
Karakovan ile modern kovan arasında kalmış olanları ifade ediyor.
Ricaları geri çevirmeyeyim. ![]()
Sözlüğe bazı terimleri ilave etmeyi düşünüyorum.
Bunlardan başka ilave edilmesi gerektiği düşünülen terimler varsa şimdi alayım.
Toplu olsun, taksit yapmayalım. ![]()
Açlık oğulu
Akrabalı yetiştirme
Anaç koloni
Arı ailesi (bkz. Arı kolonisi)
Bal sirkesi
Büyük balmumu güvesi
Çift cidarlı (çift duvarlı)
Dalak
Dumura uğramak
Erkek arı toplanma alanı
Flumethrin : Sentetik pyrethroidlerdendir. Her bir özel şeritte 3,6 – 4 mg flumethrin içeren ilaç formları arı akarlarına karşı, dış parazit ilacı olarak kullanılmaktadır.
Gözlem kovanı
Islah
Kovana kat vermek
Körük (bkz.arıcı körüğü)
Krem bal
Kristalize bal
Küçük balmumu güvesi
Laktik asit
Melez
Oğul kontrolü
Pres bal
Spor
Sulu bal
Yapay dölleme (Bkz. Suni dölleme)
Yavru çürüklüğü
Yavru
Yerli ırk
Arı diski
Açıklamasını da yazalım.
Kış salkımında her çerçeve arasındaki arı topluluğu
Salkım arı topu olamaz mı?
Şimdilik… ![]()
Açlık, Açlıktan sönme (koloninin açlıktan sönmesi)
Ana yenileme (supersedure)
Ana yenilemek (koloniye yeni anaarı vermek)
Anaarı bankası
Anaarının kanadının kesilmesi
Anaç koloni
Anormal arı
Arı aktarma
Bal likörü
Bal şarabı
Balın raf ömrü
Balın rengi
Başkalaşım (metamorfoz)
Besin aktarımı (arılar arsındaki örneğin balözü aktarımı)
Çiçekdışı bitkisel balözü (ekstra-floral nektar; ekstra floral değil, ekstra-floral)
Destekleme kovanı
Eğitim uçuşu=Öğrenme uçuşu=Oyun uçuşu
Erkek yetiştirme kolonisi
Geçiş Kovan(lar)ı
Gözlem kovanı
Havalandırma (arıların yaptığı)
Havalandırma (kovandaki havalandırma sistemi)
İlk oğul
Janter
Kalkan Arısı, Kalburcu Arı, Çörekçi Arı
Kılıç Arısı
Kış arısı
Kışlatma
Koloni birleştirme
Koloni dengeleme
Koloninin sönmesi
Olgunlaşmamış bal
Polinasyon bkz. tozlaşma
Refraktometre
Sıkma bal (pres bal)
Son oğul(lar)
Stoklama kovanı
Şehir arıcılığı
Test peteği: Anaarısı olup olmadığını anlamak için koloniye verilen yumurta ve kurtçuklu petek
Tozlaşma (polinasyon)
Yavru alanı (yavru bölgesi)
Yavru dağılımı
Muhalif olduğum terimleri yazayım. ![]()
Ana yenilemek (koloniye yeni anaarı vermek) Hazır ana vermek ve ana verme var.
Anormal arı = ?
Bal likörü ve bal şarabı = Bunları yazmaya hiç elim varmıyor. ![]()
Başkalaşım (metamorfoz) = tartışmak gerekir.
Şehir arıcılığı = ?
Test peteği: Anaarısı olup olmadığını anlamak için koloniye verilen yumurta ve kurtçuklu petek = ?
Tozlaşma (polinasyon) = Var.
Yavru dağılımı = ?
Eğitim uçuşu=Öğrenme uçuşu=Oyun uçuşu. = Kovan belleme uçuşu yazsak?
Aşağıdakileri de arıcılık terimleri sözlüğüne yazılmasına gerek olmadığını düşünüyorum.
Açlık, Açlıktan sönme (koloninin açlıktan sönmesi)
Balın raf ömrü.
Balın rengi.
Besin aktarımı (arılar arsındaki örneğin balözü aktarımı).
Çiçekdışı bitkisel balözü (ekstra-floral nektar; ekstra floral değil, ekstra-floral).
Havalandırma (arıların yaptığı).
Havalandırma (kovandaki havalandırma sistemi).
İlk oğul.
Son oğul(lar)
Diğer yazdıklarınızın ve benim yazdıklarımdan, istediklerinize açıklama olarak yazılabilecekleri de yazarsanız iyi olur.
Ana yenilemek (koloniye yeni anaarı vermek) [b]Hazır ana vermek ve ana verme var. [/b]Farkındayım… “Ana yenileme (supersedure)” teriminin dikkat çekici olabilmesi amacıyla yazmıştım. Tozlaşma’yı neden tekrar yazmışsam? Hatırlayamadım. :)
Anormal arı = [b]? [/b]
anormal arı=olağandışı arı=özürlü arı
Çeşitli nedenlerle, her canlı türünde olduğu gibi arılarda da anormal bireyler görülür.
Kanatları ya da antenleri gelişmemiş arılar, erkek ve dişi özelliklerini birlikte taşıyan arılar, kısır anaarı, diploid erkek arılar, mutasyona uğramış (genetiği değişmiş, örneğin tek gözlü) arılar. Bunlara varroa hasarına uğramış arıları da ekleyebiliriz.
Bal likörü ve bal şarabı = [b]Bunları yazmaya hiç elim varmıyor. [/b]
Bal likörü
Bal şarabı
Siz yapın (yazın), bir içen bulunur…
Bazıları içerken dua da ederler sizin için. ![]()
Başkalaşım (metamorfoz) =[b] tartışmak gerekir. [/b]
Başkalaşım (metamorfoz)
Yumurtadan çıkınca türünün bir bireyi olamayan canlılardaki oluşum evrelerini ifade eden bir terim.
Bu terimi, kavram olarak anlarsak yumurta nakline girişmeyiz; bir günlük kurtçuk dendiği zaman, ayrıca “hani, anaarı yumurtladıktan sonra yumurta dördüncü gün çatlıyor ya…” diye uzayıp giden ve bir türlü anlayamadığımız ya da anlatamadığımız açıklamaların yapılmasına gerek kalmaz.
Şehir arıcılığı = [b]? [/b]
Şehir arıcılığı
Şehirlerdeki evlerin bahçe, balkon, teraslarında sabit arıcılığa benzer uygulamalar şeklinde yapılan; arı sütü üretimi gibi bazı arıcılık tekniklerinin uygulanmasına elverişli olmayan; tozlaşma yönünden önemi nedeniyle bazı ülkelerde teşvik gören bir arıcılık uygulaması.
Test peteği: Anaarısı olup olmadığını anlamak için koloniye verilen yumurta ve kurtçuklu petek = [b]? [/b]
Test peteği terimini kullanırsak, bu iletinin özü, özeti, “O koloniye bir test peteği verin” şeklinde olabilir.
Test peteği
Anaarısı olup olmadığını anlamak için koloniye verilen yumurta ve kurtçuklu petek.
Test peteğinde kesinlikle kurtçuk bulunmalıdır; hem yumurta hem de kurtçuk bulunması yeğlenir.
Yavru dağılımı = [b]? [/b]
Yavru dağılımı
Anaarının petek gözlerine sıralı ya da dağınık olarak yumurtlaması sonunda oluşan, petekteki yavrulu alan.
Yavru dağılımının aralıksız ya da seyrek seyrek olması, bize hem koloni hem de anaarı hakkında pek çok bilgi verir.
Eğitim uçuşu=Öğrenme uçuşu=Oyun uçuşu. = [b]Kovan belleme uçuşu yazsak? [/b]Bugün için, yani birini seçip benimseyip önerene kadar hepsi de olur. Kesin olarak önerene kadar birbirlerine gönderme yapmamız gerekir. “Yavru uçurma” şeklinde kullanılan bir anlatım var. Bu anlatım, arıcılar için doğru olsa da teknik bir aksaklığı da içinde barındırıyor. Çünkü, yavruları kimse uçurmuyor; kimse ya da hiçbir şey onlara “uç” demiyor. Her arı, kendi özellikleri ve yaşı gereği, gereken neyse onu yapıyor.
Belleme uçuşu:
Bakıcı arıların on dokuz (19) günlükken başladıkları, önceleri yüzleri kovan girişine dönük olarak kovan önünde; sonraları kovandan biraz uzaklaşarak uçuşmaları. Bkz. Oyun uçuşu, Eğitim uçuşu
Not: Belleme sözcüğü, arıların kovanı ve çevreyi tanıma amacını; oyun sözcüğü ise bu uçuş sırasında arıların balözü, su ya da çiçektozu ile ilgilenmediğini vurguluyor.
Not: Ondokuz gün hikayesi sonradan düzeltilmiştir… bkz:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4846.msg67480#msg67480 ve
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4846.msg67575#msg67575
Sözlüğe ilave edilecekler listesini bu şekilde yeniledim.
Sıra açıklamalarını yazmaya geldi.
Açlık oğulu
Akrabalı yetiştirme
Anaç koloni
Ana arı bankalama
Ana arının kanadını kesmek
Arı ailesi (bkz. Arı kolonisi)
Arı aktarma
Arı diski : Kış salkımında her çerçeve arasındaki arı topluluğu.
Bal sirkesi
Ballık diğer adına (ilave, kat) yazılacak
Belleme uçuşu : Bakıcı arıların on dokuz (19) günlükken başladıkları, önceleri yüzleri kovan girişine dönük olarak kovan önünde; sonraları kovandan biraz uzaklaşarak uçuşmaları. Bkz. Oyun uçuşu, Eğitim uçuşu
Büyük balmumu güvesi
Çift cidarlı (çift duvarlı)
Destekleme kovanı
Dumura uğramak
Erkek arı toplanma alanı
Erkek arı yetiştirme kolonisi
Flumethrin : Sentetik pyrethroidlerdendir. Her bir özel şeritte 3,6 – 4 mg flumethrin içeren ilaç formları arı akarlarına karşı, dış parazit ilacı olarak kullanılmaktadır.
Geçiş kovanı
Gözlem kovanı
Islah
Janter
Kalkan arısı : Kalburcu arı, Çörekçi arı :
Kılıç arısı
Kışlatma
Koloni birleştirme
Koloni dengeleme
Koloni sönmesi
Kovan terki
Kovana kat vermek
Körük (bkz.arıcı körüğü)
Kurtçuk: Arı yumurtasının üçüncü gün sonunda çatlayıp başkalaştığında altı gün sürecek olan ikinci evredeki hali.
Krem bal
Kristalize bal
Küçük balmumu güvesi
Kaumafos diğer adına(coumaphos) eklenecek
Laktik asit
Melez
Oğul kontrolü
Olgunlaşmamış bal
Refraktometre
Sıkma bal : Pres bal :
Spor
Supersedure : Ana yenileme :
Sulu bal (Bkz. Olgunlaşmamış bal)
Yapay dölleme (Bkz. Suni dölleme)
Yavru çürüklüğü
Yavru
Yerli ırk
Abi flumetrin için bir açıklama olarakta İstanbul ve civarında sonbaharda mukavvaya emdirilen ve son uygulamada kullanılan ve bir çoban tarafından tarif edildiği şekilde kullanılan materyal yazıver…
![]()
Kenan abi açlık oğuluna itirazım var.
Bence arının intiharıdır, aç arı oğul vermez, yavruyu bırakıp terk ediyorsa %95 intiharı göze almıştır.Terkeden arı oğul ise yine aynı katagoridedir benim için.
Bu olayın sebebi arıdan çok arıcıyı bağlayan sebeblere dayanır vs…
Kaumafos’taki ilk “a” fazla değil mi?
Gerekçelerimi açıklamıştım:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4846.msg65920.html#msg65920
Dumur= Körelme
Dumura uğramak= Körelmek
Sözlükte “dumura uğramak”, “kovana kat vermek” ve “çift cidarlı” için yer bulunabiliyorsa ,
(özürlü olduğundan ötürü
) “özürlü arı” için yer olmasa bile,
“başkalaşım”, “çiçekdışı bitkisel balözü” (ekstra-floral nektar), “şehir arıcılığı”, "test peteği” için de birer yer olmalı.
Tanımlarda yanlışlıklar, noksanlıklar varsa; düzeltilir.
Bal şarabı ve bal likörü arıcılığın bir gerçeği değil mi?
Sözlükte bulunursa, yaygınlaşacağından mı çekiniyorsunuz?
Ya da sözlükte olmayınca, sözlüğümüzün Yeşilay Derneği’nin çalışmalarına katkısı, toplum sağlığına, insanlarımızın daha “iyi ahlâklı” olmasına bir katkısı mı olmuş olacak?
“Şehirde arıcılık mı olurmuş” diyerek; ya da “ben insanları bal şarabına teşvik etmiş olmak istemem” diyerek geçiştirilemez.
Sözlüğe ayrıca…
Flora (doğal olarak Türkçesi yazılarak) ve arı merası da eklenemez mi?
Bitki örtüsü*** Diğer adı, Flora: Belirli bir coğrafi alanda bulunan bitki türlerinin tümü, bitki topluluğu.
Arı merası***Diğer adı, Arı otlağı: Arıların yararlanabileceği, arılık çevresindeki kabaca iki km (2km) yarıçapındaki coğrafi bölge ve bu bölgedeki bitki örtüsü.
Aslında “mera” sözcüğünü de “otlak” olarak değiştirmek gerek. Dümdüz mera şeklinde değil, mer’a şeklinde yazılması ve okunması gereken yabancı bir sözcük. Türkçe olarak tam karşılığı ise “otlak”.
TDK Büyük Türkçe Sözlük’ten alıntı:
mera Ar. mer¤¥
a. coğ. Otlak: “Yağmurun altında çobanıyla beraber meraya çıktı, birdenbire şaşırdı.” -Ö. Seyfettin.
Güncel Türkçe Sözlük
mera İng. graze, pasture, grassland
Hayvanları otlatmaya elverişli, doğal veya yapay bir bitki örtüsü bulunan, otları seyrek ve kısa boylu, biçilmeye uygun olmayan engebeli arazi.
BSTS / Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Kolaylıklar dilerim…
Saygılar, Selamlar.
Kenan Bey,
Sonradan önerince ya da öneriyi yineleyince “ bu ne böyle taksit taksit” diyorlar…
Gerçi siz de dediniz ama… ![]()
Bu bir sözlükse, hergün yeni öneriler olacak; hergün değil,
zaman zaman bu öneriler değerlendirilecek.
Yanılıyor muyum?
Sözlükte yer alacağını henüz belirtmediğiniz bir önerimi daha hatırlatmak gereği duydum.
Sözlükte bulunmaması gerektiği yönünde de fikir bildirmediğiniz için; dikkatinizden kaçmış olabilir…
Sözlükte “[b]kapalı gözlü yavru[/b]” başlığı olduğuna göre, “[b]açık gözlü yavru[/b]” başlığı da olmalı. Örneğin şöyle: Üzerleri henüz kapanmamış olan petek gözlerindeki yumurta ve kurtçuklar. Bkz. Kapalı gözlü yavru.
Bir de şu vardı:
“İnkubatör için kuluçkalık dersek, kovanın zemin katı için ne diyeceğiz” sorusunu, biz sormazsak başkası sorar. “Tanımı dikkatli oku” diyebiliriz; ama, yeterli olmaz.
Madem sözlükte yer sıkıntısı var, tüm şekerleri ifade eden glusit sözcüğü de olmayıversin.
glusit*** İng. glucide, Fr. glucides, Türkçe (eski) karbohidrat, Türkçe (daha eski) karbonhidrat.
Açlık oğulunun yerine, arıların aç kalıpta kovanı terk etmelerine ne yazalım?