Bu konuyu açmadan önce çok düşündüm acaba reklam kaygısı taşır mı diye ama yine de şuan bana en çok yardımcı olacak kişiler burada;
-ortalama 100,200 ve 200+ kovan sayısına göre gezginci bir arıcının kullanabileceği araçlar hangileridir?
-Bu araçların avantajları ve dezavantajları nelerdir?
-Araç seçiminde göz önüne alınması gereken en önemli özellikler nelerdir?
-Araç aldıktan sonra yapılacak eklentiler var mıdır?Varsa ne gibi kolaylıklar sağlar?
Size İveco 35-9 u öneririm.Hem Kasası büyük 220 x 420 hemde B sınıfı ehliyetle kullanabiliyor.Şehir içi serbest Çünkü kamyonet sınıfına giriyor. 180-200 kovanı rahatla yukleyip istediğin yere götüreblirsin.
Ford transit hem güçlü hemde yakıtı uygun benim çalıştığım kurumda 2006 modelini yolcu taşımacılığında 17+1 kişiliğini kullanıyoruz. Müthiş performansı var yerine göre 20 kişiyle rampalarda banamısın demiyor. Bu sebeple kovanlarınızı ulaştırmak istediğiniz yere çabucakta ulaştırırsınız.
renault master şasi alıp ebatlara uygun bir kasa yaptırmak hayalim panelvanın içi 4m40cm 5m kasa yapılır bence arkadan çekiş çift tekerlekli 2300 motor 125 hp 6 ileri vites 200 adet tek katlı kovan alıyor hesaplarıma göre hem transit le kasası aynı yükseklikte yüklerken çok kaldırmaya gerek kalmıyor,
transit e 35 çift katlı 35 tek katlı kovan yüklüyorum 35-9 ların kasaları yüksek çift katlı kovanı yüklemek zor oluyor isuzu marka olanlara 160-170 arası sığıyor
[i]Transit e 35 çift katlı 35 tek katlı kovan yüklüyorum[/i]
Özhan Bey sanırım transit 190 P den bahsediyorsun.Yukarıdaki rakam azamisimi acaba.Transite tek katlı en fazla ne kadar,çift katlı ne kadar kovan yüklenebilir.
35 çift kat 35 tek kat en fazla bu kadar alıyor , benim kovanların altlarında ayak yok kovan kapaklarımda ince 33-34cm yükseklikleri sadece 10 kadarı eskiden kalma yüksek ayaklıpolen tuzaklı, yeni yaptığım kovanlar polen tuzaklı değil taban tahtasının altına 2 cm lik ayak yapıyorum kapaklarda da 2 cm havalandırma boşluğu veriyorum alçak kovan taşıma ve yüklemede yer kazandırıyor hem hafif de oluyor.
Ufak bir ip ucu vereyim 45 kadar yalıtımlı kovanım var (yalıtımlı derken 10mm su kontrplak ı dış yüzeyde , (5+5) 10 mm strafor (parkelerin altına serilenden ) iç yüzeyde 6 mm su kontrplak ı tabanı sökülebilir varoa çekmeceli telli) bu kovanlar nakil esnasında çok ısınıyor arı ölümleri fazla oluyor varoa çekmecelerini çıkarıp üstlerine de propolis tuzaklarını koyup nakil etmek şart.
Çam ağacından yapılmış standart kovanlarda ısınma sorunu daha az oluyor. aynı gün içinde arıyı nakil e hazırlamak gecesi de nakletmek yorucu oluyor her zaman nakil e hazır halde olan kovanları tercih etmek gezginci arıcılar için en güzeli yani bilindik ağaç kovanları tercih etmeye başladım.
Arı kalabalıksa üst çuvalını biraz açıyorum arı kapak boşluğuna çıkıyor sıkışıklık azalıyor nakilden sonraki gün çuvalları düzeltiyorum. elimde 50 propolis tuzağı 40 kadarda komple tel gerilmiş üst kapak tahtası var. bunları yerleştir geri topla zaman alıyor ama çuvalın bir kenarını açma işi daha hızlı ve hesaplı. herkese kolay gelsin.