Arıcının bulunduğu bölgeye göre yaptığı uygulamalar-İstatistik amaçlı

Merhaba Arı Dostları…

Genel istatistik çalışmaları türkiye genelinde illere göre kovan sayısı,ülkelerdeki kovan sayıları,kovan tipleri baz alınarak yapılan istatistiki bilgilerle karşılaştım…Uygulama ile ilgili istatistik göremedim…
varsa şayet geliştirmek iyi olur kanaatindeyim…

[b]Arıcının bulunduğu bölgeye göre yaptığı uygulamalar

Adı……:
Mesleği…:
Yaşı…:
Bölgesi…:
Şehir/İlçe…:
Rakım…(Yükseklik)…:
Kovan sayısı…:
Kullandığı kovan tipi…:
Arı ırkı:
Arıcılık geçmişi (yıl)…:

YAPTIĞI UYGULAMALAR[/b]

Çiçek özü (Polen) toplama şekli:
Altlıkların hepsinde /birkısmında tuzak var…:
Tuzaksız altlık kullanıyorum/ Tuzakları dışarıdan takıyorum
Hiç tuzak kullanmıyorum

Arı sakızı (Propolis) toplama şekli:
Topluyorum/toplamıyorum/nasıl toplandığını bilmiyorum

Arı sütü toplama şekli :
Topluyorum/toplamıyorum/nasıl uygulandığını bilmiyorum

Kovanlık yeri muhafazası nasıl:
Etrafının durumu: tel çevrili veya açıkta arazide. Evimin yakınında gibi

Dış zararlılardan muhafazası:
Elektronik kuş kovucu var gibi ( Arı kuşu, Ayı, kirpi vs.)

Körük içinde yakmada kullandığı malzeme nedir.:
Talaş,Tezek,Ağaç çürüğü,Karton,Mısır koçanı,vs…

Kovan girişi daraltması yapılıyormu:
Yazın:Tamamen açık veya kısmen kapalı, kovan girişi genişliği 15 cm gibi
Kışın: (2-3 cm açıklık bırakıyorum gibi)

Kapak örtüsü havalandırması nasıl:
Kapakta Havalandırma var/yok
Kapak içi bez, gazete koyuyorum/koymuyorum:

Kapakla kovan arasında kullanılan malzeme:
Tahta/tahta şurupluk
Çuval/Bez: Cinsini belirtirsek daha iyi olur

Kışın Kovanları nasıl muhafaza ediyoruz.:
Kovanları çadır ile muhafaza altına alıyorum.:kuzeyini ve üzerini ondulin ile çadırla kapatıyorum gibi.
Muhafazaya ihtiyaç duymuyorum: bölgemde gerek olmuyor gibi
Başka yöntem kullanıyorum…: Benim kovanlarım önü açık ama kapalı yerde gibi yazılabilir

Bunun gibi birçok uygulama ilave edilebilir… en sonunda netleşen örneği, arıcı dostlar da üşenmeden samimi olarak doldurursa, ortaya istatistiki bilgiler çıkar, uygulamada Şahsi ve bölgesel yanlışlarımız görülür diye düşünüyorum…

En azından Bu forma üye arkadaşlar yazarsa, kendi üye tipimiz (profilimiz) de ortaya cıkar…

Buradaki amacın biride bölgesel farklılıkları ortaya çıkarmak ve birbirimize yaptığımız tavsiyelerde bu özellikleri dikkate alarak uygulama yapmak olmalıdır…
Sıcak bölgede uygulamalar soğuk bölgeye uymaz yada tam tersi…
Karadeniz bölgesi arıcılıarı Karadeniz bölgesinin şartlarını iyi bilirler…Akdeniz bölgesinikilerde Akdenizi iyi blilrler…
Gezgin Arıcı arkadaşlar da bu bilğilerden istifade ederek gidecekleri yere göre tedbir alırlar…

Tavsiyelerinizi bekliyorum, Üstatlarımız da uygun görürse tabii ki…

Sevgilerimle…

Mehmet Gençünal arkadaşımızın düzenlediği “uygun oksalık asit temini” için girişimde çok iyi katılım olmuştu. Böyle bir araştırmanın yurdumuz arıcılığının bir fotoğrafını çekmeye katkısı olacağına inanıyorum. Arkadaşlarımızın da katılacağını umuyorum.
Teknik olarak nasıl uygulanacağı açıklansın; ben katılmaya hazırım.

Müsadenizle Ali Abi demek isterim Hürmeten mahsuru yoksa…

Bahsettiğiniz gibi yurdun arıcılık fotoğrafı gibi olacak inşaallah…
fikri olan ve nasıl yapılması gerektiği konusunda sizler gibi yılların tecrübesi olan üstatlar, abilerimiz, arkadaşlarımız da katkıda bulunurlarsa, hep beraber güzel bir kaynağımız olmuş olur…

Bölge bölge, Şehir şehir analizler elde ahzır olur, dileyen istifade eder…Kim, ne kullanıyor, nasıl uyguluyor, faydası zararı gibi bilgiler bizlere farklı bir ışık tutacağı kanaatindeyim.

Teknik olarak bu işin organizesinde tecrübeli abilerimiz, kardeşlerimiz var. Şekil kalıp yönünden benden daha tecrübeliler.
Site yönetici üstadlarım bu konuda ne düşünürler merak ediyorum…

Onların da başını ağrıtacak gibi geliyor bana… bu da nereden çıktı…sanki sitede işimiz azmış gibi…:slight_smile:

Desteğiniz için herkese teşekkür ederim…

sevgi ve hürmetlerimle

Merhaba.

Arıcımızın genel durumunu ortaya koymak amacındaysak eğer, bu işi üstlenebilecek üyelerimiz ( gerekirse bir kaç kişiden oluşan bri grup) tarafından

Standart bir form oluştulmalı.

Anket gibi ancak farklı bölgelerin önemli sorunlarını da içeren bir form olmalı.

Bu form üyelerimiz tarafından doldurulup, yine sitede genel değilde hazırlayan arkadaşlara gönderilmeli.

Daha sonra bunun ile ilgili bir değerlendirme yapılmalı ki en can alıcı ve en zor olanı bu nokta.

Hangi esaslara göre değerlendireceğiz?

Ben geçim kaynağı olarak yapıyorum diyen ile balınıda kendisine bırakıyorum benim amacım sadece arıları izlemek diyenleri hangi ölçütlerde

Bir ortak değerlendirmeye tabi tutabiliriz?

Birde analiz kelimesinin hakkını vererek, değerlendirebilecek birisi var mı aramızda.

Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi projesinden biliyorum.

Ölçme değerlendirme ve bunların yazıya yayına dökümü oldukça zor bir iş.

Bizim projemizde

Doç. Dr Adem ÖZDEMİR (ADÜ Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen Bilgisi ABD)

Hocamız bu işi üstlenmişti.

Ancak elimizde olması gereken nokta, ulaşılabilecek en üst nokta gibi bilgiler olmadığına veya sadece bazı üyelerimiz için olduğuna, yine her

üretici ve her bölge için bunların belirlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekmek isterim.

TÜRKİYE ARICILIGININ YAPISAL ANALİZİ
Çetin FIRATLI, Mete KARACAOGLU
H. Vasfi GENÇER, Fehmi GÜREL Aytül Uçak KOÇ

http://www.aricilikmuzesi.net/images/userfiles/file/08,02,2011/1155_1284383113.pdf

TÜRKİYE ARICILIĞINDA POTANSİYELİ YÜKSEK İLLERİN DURUM ANALİZİ

Mustafa KÖSOĞLU

http://www.aricilikmuzesi.net/HaberDetay2.aspx?HaberKategoriId=2&HaberId=44

TÜRKİYE ARICILIĞININ GÜNCEL DURUM ANALİZİ

Mustafa KÖSOĞLU Banu YÜCEL Gamze SANER Muhsin DOĞAROĞLU

http://www.aricilikmuzesi.net/HaberDetay2.aspx?HaberKategoriId=2&HaberId=74

Hüseyin Basri Kardeşim, merhaba
Bu forumda sizleri ilgi ile izliyor ve yazdıklarınızı ve üstatlarımızın yazdılarını kaçırmamaya gayret ediyorum…Allah emeklerinizin karşılığını fazlasıyla versin inşaallah…
Vermiş olduğunuz likleri inceledim oradaki istatistiki bilgiler genel amaçlı ve fikir vermek amacıyla yapılmış sayısal bir çalışma…
Bu örnekler birçok sitelerde de kaynak olarak gösterilmiş, ben daha öncede göz atmıştım…
Türkiye de il il çiçek yoğunluğu dağılımı haritaları da var ama isim isim indirgenmemiş…
Ali Varol bey de bu konuda bir adım attı insaallah elimizden gelen herşeye hazırız imkanlarımız ölçüsünde…
Bahsettiğimiz çalışma şayet olursa; bu bahsi geçen araştırmaların detaylarını kapsayacak bir çalışma olur düşüncesindeyim…
O araştırmalarda Arıcı birey olarak bilgi vermemiş, Çalışma, Uygulmalardaki farklılıkların bütünü anlamında olacak, inşaallah olursa…

Biliyorum çok zor ve organize olmak gereken bir iş…İstatikci değilim ama yapabileceğim her yardıma hazırım…
Aramızda bu işleri pişirip kotaracak arkadaşlar varsa, ve gelen verileri paylaşarak bir sisteme oturtursak, iyi bir hizmet vermenin onurunu yaşarız…

Reklama girmesin ama;Phılıps markasının bir reklam cümlesi hoşuma gider, ‘‘Birlikte Hep Daha İyiye’’

Sevgilerimle…

Direk kestirip atayım mı? :smiley:

Bu konuda verileri toplamak çok zor…

Bu istatistikleri aslında yapması gereken yerler var.

Anket biçiminde de yapılabilir mülakat ile de…

Ama arıcılık çok değişken…

O anlamda daha veriler oluşturulurken veriler anlamsızlaşır…

Bakın bu konuda şunu öneriyorum sizlere…

Üyelerimizin arılıkları bölümünü bir inceleyin.

O bölümü aktif kullananlar sonuçta orada bir veri oluşturuyor…

Direk kestirip atmaktan kastınız konunun değersizliği ise; atabilirsiniz ,lüzümsuzsa önemi yok
Yoksa cevaben baştan savayım ise; yine atabilirsiniz önemi yok.

Ben kolay olmadığını biliyorum, Basri beye cevaben yazdım…

Devlet istatisitiği yapmamış zaten, ortada 2005 yılını rakamsal verileri dolanıyor, ülkeler vs…aradan 7-8 yıl geçmiş bu yeterli ise…her soru soran arıcıya her yöreden cevaplar gelirse kafa karışıklığı olmaz mı?
[/quote]

Anket şeklinde hazırlayalım, mülakat daha zor

Eğer arkadaşlar samimi cevaplar verirlerse, niyetler güzel olursa zannetmiyorum…

Verilen cevapların % 60 – 70 Temenni kutlama ve resim, arıcının kendi uygulamaları konuların içinde dağılmış gitmiş içinden nasıl çıkılacak?

Kısacası;
Fikirdir, kabul görür veya görmez, önemsememek hoş bir şey değil diye düşünüyorum…
Arıcılık sözlüğünde aynı endişeler yok muydu mesela?
Fikri yapmak için uğraşmak başka, fikir vereni küçümsemek başka.
Demek ki, yazmayalım fikir belirtmeyelim de,
Gerçekten üzüldüm…

sevgi ve hürmetlerimle…

Sonuçta neyin olmayacağını görmekte güzel…

Haydi buyurun, başlayın. :slight_smile:

Şefik bey,

Arıcılık terimleri sözlüğünü, bilgi birikimi ile bazı konularda araştırma yaparak ve arkadaşların katkılarıyla hazırlandı.

Sözlük de, terim sayısında ve açıklamalarında bazı değişiklikler olabilirdi ama olamayacak tarafı yoktu.

Arıcılık terimleri sözlüğüne zamanla ilavelerde yapılacak.

Forumdaki üyelerimizin genel istatistiklerini tutmak faydalı olur ama…

Kolay değil.

Zor da olsa üyelerin katılımıyla olabilir.

Üyelerimizin bir kısmı profillerindeki, sizi kısaca tanıyalım bölümüne dahi doğru düzgün bir şeyler yazmazken kaç kişi bu konuda yazar bilemiyorum.

Kenan bey benim en büyük zaafım, kaybettiğim nokta samimiyetimdir…
Dikkat etiyseniz benim profilimde her şey açıktır… Basit soruları bile cevaplamayıp gizli tutan insanların hep art niyetinin olduğuna inamışımdır…(Özel bilgiler hariç tabii ki)

Ben her cevap yazısında üyeler samimi cevap verirlerse diye yazdım…

Sizler üyeleri ve profillerini bizlerden daha iyi biliyorsunuz…

Halil beyin küçümsemiş gibi yazması doğru değil…Bizim üyelerimiz bize yardımda fazla katkı vermez, onun için vaz geçin diyebilirdi…

Bu işin altından tek başına kalkılamayacağını biliyorum onun için ‘‘Birlikte Hep Daha iyiye’’ dedim.

saygılarımla…

Şefik bey,

Halil bir yazı yazmış ve istatistik yapacak yerlerin varlığından, anket veya mülakat şeklinde yapılabileceğinden ama zor olduğunu yazmış.

Küçümseme konusunda biraz alınganlık yapıyor olabilir misiniz?

Bu konu yönetim tarafından uygun görülürse bir anket düzenlenip yapılabilir.

Yapılacak uğraşıya değer mi ona karar vermek lazım.

İlginize teşekkür ederim Kenan bey… Sağolun var olun,
Takdir siz sayın yöneticilerimizindir…

saygılar hürmetler…

Hiçbir şey söylemeden…

Son üye kaydı…

http://img28.imageshack.us/img28/8971/resim1yk.jpg

Halil bey,
Ben samimi olduğum gibi, diğer arkadaşlardanda aynı samimiyeti beklediğimi belirtmiştim…
Siz, site yönecisi olarak durumun genelini gören, bilen kişisiniz…Ama ben 5200 civar üyeyi bilmiyorum…bilemem.
Bana ilk mesajınızda, bu örnekle, işin ne kadar zor olduğunu belirterek cevap yazsaydınız daha iyi olurdu, hiç alınmazdım…

Mesajlarınızı kısa yazmakta haklısınız, çünki cevaplamanız gereken bir sürü soru var…
Bazen mesajlarınızı çözmekte zorlanmıyorda değiliz hani… :slight_smile:

Saygılar hürmetler…

Neyse beni zamanla tanırsınız…

Bu dediğinizin olmayacağını söylüyorum en baştan.

Yok yaparız diyorsanız, kanımın son damlasına kadar destek vermek için çalışacağımı da bilen bilir…

Ama benim sevgili ağabeyim, veriyi toplayamayız…

Kendi başımıza üreteceğimiz bir şey olsa keşke…

Terimler Sözlüğünü hazırlarken Kenan abi’nin neler çektiğini nasıl araştırmalar yaptığını gördük…

Üstelik insiyatif kendisinde iken…

Arıcıdan veri istemek…

Teşviği kaldırın, arıcı kaç kovanı olduğunu babasına söylemez… :slight_smile:

Teşekkür ederim Halil bey,
Demekki; arıcılık ketum bir meslek… ve arıcılarda ketum…daha öğreneceğimiz çok şey var… :slight_smile:

Saygılar Hürmetler…

kovan ölcülerinde duyuru yapılmıştı herkez kendi kovan ölcülerini yazıcaktı kimsenin cıtı cıkmadı

Bir özel bilgi oldu mu sünger gibi çekmeye çalışırlar…

Azıcık süngerden su sal dedin mi, süngeri ara ki bulasın…

Birine bir teknik anlatırsın, 3 yıl sonra dinlersin aynısını…

Biz de yapıyoruz bunları, hepimiz aynıyız…

sağolun hepiniz, Boşa vakit harcattırdım sizlere hakkınız helal edin…
Ne yapalım kısmet, bizde yaradılış gereği ketumluğu yapamasak da ayak uydurmaya çalışırız… :slight_smile:

saygılar hürmetler…

Şefik abi, dikkat ettiniz mi daha siz bile doldurmadınız verileri… :slight_smile: