Sanırım herkesin kendine göre bir takvimi vardır veya bizler gibi amatörlerin mutlaka olması gerekir diye düşünüyorum.
Bu sitede yazan tecrübeli büyüklerimizden konu ile alakalı yazılarını bekliyoruz,mutlaka her arıcının kendisine göre yöntemleri vardır ,bende yaklaşan bahar için kendi hazırlıklarımı tamamlamak üzere olduğum şu günlerde, kolonilerime nektar akım zamanı kullanmak üzere baharda nasıl petek kabarttırabiliriz biraz bundan bahsedeceğim;Sanırım tecrübeli arkadaşlarımızda kendi yöntemlerini yazarsa en azından mantıklı ve makul ortak bir yöntem bularak önümüzdeki sezona keşkesiz hazırlık yapmış oluruz.
BENİM UYGULAMAM;
Bulunduğum yörede genelde kolonilerim Mart 25 ten sonra 7 çıta üzerine çıkmakla beraber bu tarihten sonra hızlı bir gelişim göstererek nisanın ilk haftası genelde 10 çıtayı tamamlamaktalar,bu sebeble bende genel olarak kolonilerdeki eşitlemeyi tamamlayıp 7. çıtaya kolonim ulaştığında 2/9 uygulamasıyla beraber,kolonilere kat atarken kullanmak üzere,
-7.çıtadan sonra koloniye 8.çıtada ham petek verip aynı zamanda 1/1 oranındada şerbet veriyorum(şerbeti akşama doğru veriyorum) ve genelde koloni peteği iki gün içinde kabartıyor ve kabartılan bu peteği ana arı yumurtlamadan geri alıp yerine yeni bir hampetek daha veriyorum ve tabiki 1/1 şerbet bu peteğide hemen örüyor ve onuda alıyorum,ve 3.defa ham petek veriyorum bu defa koloni biraz daha sıkıştığı(yoğunlaştığı)için 3.seferde örülen petek ile beraber ana arıda yumurtlamaya başlıyor buda genelde bir gün içerisinde oluyor,
-hemen 8.petek tamamlanmadan 9.peteğe tekrar ham petek veriyorum ve tekrar 1/1 şerbet bir gün sonra petek örülmüş olarak peteği alıyorum tekrar ham petek ve 1/1 şerbet koloni yine bir gün içinde peteği kabartıyor ve ben tekrar alıyorum ve tekrar ham petek ve 1/1 şerbet bu sırada diğer peteklerdeki kapalı gözlerden çıkan yavru arıların yerine ana arı yumurtlamak için dolaştığı sırada 9.çıtada üçünü defa kabartılmış peteği alıyorum ve yerine ham petek bunu da bir gün içerisinde kabartıp ana arı yumurtlamaya başlıyor aynı işlemi iki defada 10. çıtada yapabiliyorum.
-Dolayısıyla 8. çıtada 2 tane kabartılmış,9. çıtada 3 tane kabartılmış ve 10.çıtada 1 tane kabartılmış olmak üzere toplam 6 adet kabartılmış peteğe sahip oluyorum
Ayrıca bu kabartılan petekleri kat atarken kullanımınıda şu şekilde yapıyorum,kuluçkalıktaki 2.ve 9. çıtaların yerine ham petek koyup kapalı gözlü iki çıtayı ballığa çıkartırken kabarmış olan peteği ballıkta duvar peteği yapıp,4.çıta yerinede bir kabarmış petek koyup arıyı sarıyorum koloninin gelişimi arttıkça bir kabarmış bir tane de ham petek veriyorum ve dolayısıyla koloni gelişimi hızlı olmakla beraber artan kabarmış petekleri bölme yaptığım kolonilerde kullanabileceğim gibi nektar akım zamanıda fazladan kat atma gereği duyduğum kolonilerde kullanıyorum.
Her arıcı kendi kabarmış peteğini kendisi biraz fazla mesai ile hazırlayabilir ben yıllık izinlerimin bir kısmını martın son haftası ve nisanın ilk haftasına denk gelecek şekilde kullandığım için bu işi kolaylıkla yapıyorum.
Arıcı şunu da unutmamalıdır iyi yönetilen bir koloninin verimide mutlaka iyi olur,arı sizi değil siz arıyı yönetmelisiniz.
ALLAH işlerimize kolaylık versin. ![]()
Benim yöntemim de aşağı yukarı aynı. Ben nisan - mayıs aylarında kabarttırdığım peteklerin bir kısmını yayladaki yoğun bal akışı dönemine saklarım. Bal akışı sırasında hazır kabarmış petek olması çok makbule geçiyor.
Evet Ali abi çok makbule geçiyor.
Yeni kabarmış peteğin güve sorunu da olmuyor. Ballı değilse koy bir gölgeye dursun. Ama gölgede dururken kovana arı girerse kovanın altına bıçkı tozu dökülüyor. Taze peteklerden çiçektozu gibi güzel güzel topuklar yapıp kendi kovanına taşıyor. Baharda yeni kabartılmış petekleri güvelerden değilde arılardan korumak gerekiyor.
Evet Ali abi benim küçük bir depom var ayrıca yalıtımınıda yaptırmıştım orada saklıyorum.Dolayısıyla arı ile temas olmuyor.
çok mantıklı bir yöntem
ben de genelde 7 çerçeveden sonra ham petek verirdim ama hiç geri almazdım
teşekkürler abi güzel bir uygulama öğrenmeme vesile oldunuz
Sayın Hüseyin Avni Özcan:
Dikkatimi bir şerbet oranı çekti
hep 1/1 yazmışsın.
Peteğin daha iyi kabartılması için şerbet oranının 1 / 1,5 olması daha iyi olduğunu düşünüyorum.
Arılara gidemediğin bir kaç günlük sürelerde belki aynı anda güçlü kovanlarda iki başa iki petek de verebilirsiniz.
Tabiki sayın hocam,genelde arıcılar kabartma işlemi için 1/1,5 oranında şerbetleme yapıyor ben 1/1 oranında yammam aynı zamanda koloniyide destekleme adınadır ve mutlaka sizlerinde değişik uygulamalarınız mevcut burada bizlerle paylaşımınız bizlerinde ufkunu açacaktır.
Ayrıca devlet memuru için şerbet oranı 1/1’dir.
Tabiki abi henüz devletten maaşımız tam ALLAHA şükür.Emekli olunca 1/1,5 oranında şerbetleriz. ![]()
Arıların petek kabartma yöntemi güzel bir uygulama , Hüseyin Beyin yöntemini beğendim.
200 Kolonisi ve daha fazlası olan kişi bu uyğulamaları yapabilirmi .? İşçilik ve zaman sarfiyatı olurmu.?
Veya petek ördür al , koloninin hızını düşürmezmi .? Ballık koymamız geçikip baldan olmayalım.
Kuluçkalık tamam temiz petek olacak , geçen seneden ballıkdan aldığımız temiz petekler vardı.
Kuluçkalıkda 2-9 veya (2-4-9) petek ördüryoruz , yani kuluçkalıkda 7 petek ördürene kadar ballık koymamız geçikmezmi…?
Selamlar Olsun
Şeref abi zaten bu süreç 10-12 gün civarında sürüyor ve koloni henüz 7 çıtada olduğu zaman uyguluyorum,dolayısıyla zaman kaybım olmadığını düşünüyorum.
2-4-9’da petek kabarttırma mı yapıyorsunuz siz Şeref bey?
Arıya el freni çektirmek gibi de değerlendirilebilir bu uygulama…
Mum salgılama ihtiyacını da karşılıyor ayrıca arıya İç Anadolu bölgesi için erken kat atmayı sağlıyor. Yavruyu da hızlı açmanın yaşattığı zaafiyetlerin önüne geçiliyor.
Bu tür uygulamaların arılıkta yönetilen arı sayısı ile alakasını da anlamadım…
200 kolonide ipin ucunu kaçırırsanız, işler zorlanır. Teknik uygulamak ile ipin ucu kaçmaz.
Halil Bey şuan kış pozisyonunda 5 -6 veya 7 çerçevedeler , burdan ördürmeye başlatıyorum.
10 çerceve oldu. Kuvvetli kovanlar var ise ayar ediyorum . Daha sonra ballık koyacaksam 2-9 kılavuz petek , ballıga aldıklarım çok siyahsa onları ordan alıyorum . Kuluçkalıkdan tekrar 2 petek yukarı alıyorum , gerisini ballıkda örüyor…
Halil bey el freni çekmeyi bir açarmısınız.
200 kolonisi olan bir kişi bukadar uğraşmaz diye düşündüm. Kuluçkalığa kılavuz petekleri koyar 1/1,5 şerbeti verir örsün gibi düşündüm ,(ekip varsa sorun olmaz) zaten soru işareti var .
sayın hüseyin avni özcan öncelikle verdiğiniz bilgileri için sonsuz teşekürler, genelde bir çoğumuzun uyguladığı yöntem sanırım kat attıktan sonra petek kabarttırma aynı seviyede iki arı kolonisi ile sizin dediğiniz yöntemi ve kat attıktan sonra petek kabarttırma yöntemini birlikte deneyip kıyaslama gibi bir çalışmanız oldumu, eğer olduysa iki yöntem arasındaki avantaj ve dezavantajları yazarsanız arkadaşlarımız kendine göre bir yöntem bulacakları kanaatindeyim, en azından ben sizin yaptığınız çok mantıklı ancak ben her arının çerçeve artışında birer tane petek kabarttırmanın yani 7. çerçeveden kovanı tamamlayıncaya kadar 3 adet petek kabarttırmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum, bana göre arının petek kabartmaya başladığında ana arı tarafından yumurtlanan yumurtalar bal akımının ilk başladığı zaman yetişkin olacak yani bal toplayan arılar olacağının düşünüyorum, bu nedenle bu sırada ana arıya ne kadar fazla yumurta attırılırsa okadar iyi sonuç olacağı kanaatindeyim, tabiki bu benim fikrim bu çerçevede tecrübeli ağabeylerimin yorumlarını bekliyorum saygılar
Zaten Türk arıcısının düştüğü en büyük göz aldanması burada başlıyor…
Bir koloni düşünün…
7 çerçeve ve 5 çerçevede yavru var.
Bu 5 çerçevenin yavru alanları ortalama 10X15 olsun ki habire çerçeve eklerseniz böyle olur… Bu yavru alanı çerçevenin ortasında küçük bir tabak gibi olur.
10X15=150 (1 çerçevedeki yavru alanı…)
150X5=750 (5 çerçevedeki yavru alanı…)
750X7=5250 (5 çerçevedeki yavru miktarı)
Bu süreçten sonra bir kabarmış çerçeve eklerseniz yavru alanınız yine artar ama bu kez yavrulu çerçeve alanınız 6 çerçevede gerçekleşir.
Ben kendi adıma 6 çerçevede 10X15 yavru olmasını, 5 çerçevede 12X17 yavru olmasını tercih ederim. Bırakın arınız kemerleri oyup, yavru alanını genişletsin.
Bunun için petek kabartma teknikleri de bu işleme yardımcı olur.
Hatırlayın geçtiğimiz sene yayılıp, genişleyenler baharın sonunda soğuğu yiyince bayıldılar.
Çok çerçeve vererek koloni çoğaltılmaz, yavru alanları iyi yönetilirse koloni çoğaltılır.
Şimdi infilak ettim işte… Öğrenmeye çaliştığımız için burada çıt çıkarmadan okuyup duruyoruz ama iş âdeta şifre çözmeye döndü. Anladığım şunlar (yanılıyorsam lütfen düzeltin): Arı 7 çıtaya kabardığında temel petek verip kabartılmasını sağladıktan sonra kovandan alarak kabartılmış petek stoklarımıza katkıda bulunabiliriz. Hatta, kovana birkaç gün süreyle bakamayacaksak, iki başa da temel petek vermek mümkün. Ben geçen sene -ki ilk yılımdı- Doğaroğlu hocamızın kitabında aynı zamanda oğul önlemek için de önerdiği yöntemi kısmen uyguladım. Arılarım beşer çerçeveydi (iki kovan) aldığım işletmenin önerisiyle arılığa yerlrştirirken dörtle beşin arasına ve yedinci olarak aynı anda iki temel petek verdim. Yaklaşık 25 gün sonra hocamızın dediği işlemin ilk aşamasını 1 - 10 Ballı polenli, 2 - 4 - 7 - 9 temel petekli, 3 - 5 - 6 - 8 genç kuluçkalı… Kat verip 1 - 3 temel petek (burada hocama ihanet ettim, o kabartılmış petek diyordu ama bende yoktu) 2 sırlı kuluçkalı olarak eksik kadroyla kata çektim ve boşluğu şurupluk ve çuvalla kapattım. Sanıyordum ki bir hafta olmadan hepsi kabartılır… Ana kata çıkıp yumurtlarsa yine hocamızın tarif ettiği ana arı ızgarası uygulamasını acaba becerebilir miyim hesapları yaparken hafta sonu geldi ve bunun basit bir kuruntu olduğu anlaşıldı: Kovanlardan birinde üstteki temel petekler benim harikulade biçimde gevşeyen tellerim sayesinde aşağı düşmüş; diğerinde de arılar kattaki temel peteklere hiç dokunmamışlardı. Sonrası da klasik “Öğreniyoruz, hedef bu sene bal değil kolonileri yaşatmaktı” mavraları… (Aileden kimse foruma üye değil Allahtan!)
Bilen üstadım, öyle bir üslubunuz var ki, kovanların yanına gidip kapağı araladığımda muhtemelen gaipten sesinizi duyacağım: " Öyle yapma!!!"
Nasıl yapmalı? Ben nerede yanlış yaptım dostlar? (Kayahan’ın kulakları çınlasın…)
Saygı ve muhabbetle…
Birazda bu yüzden kaybediyoruz… Sormak gerek okumanın yanında.Arılarınız kuluçkalığı doldurmadan ballık koymanıza gerek yok. Arıcılıkta ilk yıllarınızda ham petekleri arı istedikçe vermekte fayda var. Siz sormadığınız için size de tecrübeniz nedir? Arınızın durumu nedir diye sormuyor kime? Pek çok konuda cevap yazarken o an kendi bölgesindeki durumu arılığındaki kolonisini düşünüyor herkes. Farkındaysanız bazı arkadaşlar üzerinde konuşulan koloni hakkında bilgi istiyor. O da yetmiyor arıcıya soruyor. Ne kadar tecrübe sahibisin diye. Sadece okuduğunuzda hataya düşme şansınız artıyor bir yerde. Konuşulan tartışılan konulara ek olarak aklınıza takılanları kendi koloni durumunuz ile brilikte sorar iseniz daha faydalı olur…
Mesela kat atmadan önce forumda şöyle bir soru sorabilirdiniz.
Bu gün itibari ile … bölgesinde 5 çerceve arılarıma ham petek vermek istiyorum. Arıyı kata çıkartmak istiyorum ve ballığa ham petek koymak durumundayım…Fikir ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Demiş olsa idiniz … Sorun size özel olarak çözülecekti…
Bunlarda tecrübe tabiki . Ama karşılaştığınız sıkıntıları yada önünüzü göremediğinzi olayları paylaşmanız sizinde bizimde yararımıza…
umarım baharda güzel güzel yürütürüz hep beraber kolonilerdeki işleri…
Hayırlı geceler muhteremler
Bu taktiklerle Fatih Terim hoca parsayı topluyordu. İnşallah sizinkileri deneriz de bizde parsayı Bal olarak toplarız. ;D
Şaka bir yana ağabeylerim gecen seneden ballıklarda duran kabarmış çıtaları vermemizde bir mahsur varmı.
Onlarıballıkların içinde istifleyip altını ve üstünü kapatmıştım ama arılardan girip öıkanlar vardı. Bir problem olurmu. Sevgi ve muhabbetlerimle…