Doğru söylüyorsunuz ama, çevremde ve etraf köylerde arıcılıkla uğraşan hiç kimse yok. Doğrusunu söylemek gerekirse, forum kavramına da bu siteyi tanıyana kadar sıcak bakmıyordum. Ülkemizde forum sitesi denilince karşınıza ne yazık ki akla zarar bir çok tuhaf insan çıkıyor. O nedenle geçen sene bu foruma girip de gözatmayı bile düşünmemiştim. Yazık etmişim, ayrı mesele. Sanırım bu sene herkese “İllallah” dedirteceğim.
Sorum aslında Sayın Bilen’in "petek kabartma teknikleri"nden hangisini doğru bulduğu (kendileri yanılmıyorsam Eskişehir’de ben de Ankara’dayım yani benzer iklim koşullarındayız) ve yavru alanlarının nasıl iyi yönetilebileceğini anlamaya yönelikti.
Biliyorum, bu siteyi ve buradaki dostane ortamı tanımakta geciktim. Bu da benim arıcılğı öğrenme çabamdaki ilk "keşke"m…
Saygı ve muhabbetle…
Soğuk havada bir şey olmaz. Güveye karşı önlem almalısınız. Sıcaklarda hızla petek güvesi gelişir.
Arıların girip çıkmasını engelleyin. Hastalık yayılma riski, yapmacılık riski ortadan kalkmalı. Temiz ve düzgün olanları arınıza geri verebilirsiniz . Dikkat edeceğiniz nokta hastalık şüphesi var ise anında uzaklaştırmak. Erken baharda arıyı bölercesine bu çerceveleri arının tam ortasına koymamak.
İlginize teşekkür ederim.
Bende bu siteyi 6- 7 aydır aralıklı takip ettm, yeni üye oldum, gördüm ki; gerçekten herkes bildiğini bir başkasına aktarmaya çalışıyor, böylelikle en doğru olana ulaşmak zor olmasa gerek diyorum.
Amcam ile yeğenimin arasında kalmıştım, birinin ak dediğine diğeri kara diyor ve ben de mantığıma yatanı yapıyordum. İnternette okumadığım delemediğim yazı kalmadı gibi bir şey, Genel anlamda ortak bir yol henüz oluşmamış daha çok kulaktan dolma usul ile yapılmaktayken, internet ortamında ortak bir yola doğru gidlldiğine dair bir kanaat oluştu bende.
Bu sitede tecrübeli üstad’lardan öğreneceğmiz çok şey var, Allah emeği geçenlerden ve hepinizden razı olsun
Arılar kabarmış petekli kovanlara girip çıkıyorsa bir sorun var demektir. Büyük olasılıkla bazı peteklerde bal bulaşığı var, arılar onları taşıyor demektir. Bu da yağmacılığa arıları teşvik etmektir.
Aıların girebileceği kovanlara stoklamak için ballı petek konmamalı.
Ya da az da olsa bal olan beyaz petekler stoklanacaksa o kovana arılar girememeli.
Neden el altında taze kabartılmış petek bulunduruyorum?
Her arıcı arkadaş kendi yöresinin iklimine ve bitki örtüsüne göre ya da başka özel nedenlere göre bir takvim yapıyor.
Bazı yanlışlarımızdan edindiğimiz deneyimler sonradan bizi yönlendiriyor.
Bizim yaylada yoğun bal akımı 15 Haziran dolaylarında başlar. Bu tarihte kovanlarımda ne kadar çok tarlacı arı varsa balım o kadar çok olacak demektir. 45 gün önce yani Nisan sonunda ana arının yumurtladığı yumurtalar bu tarihte tarlacı arı olacak demektir. Onun için Nisan sonunda arılara şurup vererek ana arının çok yumurtlamasını teşvik ederim. Önceden kalmış kabarmış petek varsa bunlara şurup püskürterek yavrulu peteğin yanına koyup hazır kabarmış peteklere de ana arının yumurtlamasını sağlarım.
Nisan sonunda 10-15 gün kabartılan petekleri almam. Ana arı yumurtlayacaksa varsın yumurtlasın. Ama bu tarihlerden önceden veya sonradan bir miktar taze kabartılmış petek ördürerek el altında bulundururum. Nedeni:
Bir keresinde 15 Haziranda arılar çok bal getirmeye başladılar. Kovanların ballıklarındaki petekler kabarmış ve biraz da ballı idi. Bal gelmeye başlayınca petekler doldu. Birer ikişer taze petek verdik. Hemen kabarttı. Ham petek vermediklerimiz dalak sarkıttı. (Dalak: Arıların kendi ördükleri el gibi doğal petekler) Tekrar verdik, onları da kabarttı. Kabarttı ama yoğun bal akımı bitti yeni kabartılan petekler boş kaldı.
O sırada el altında taze tam kabartılmış peteklerim olsaydı ve ham petek yerine onları verseydim büyük olasılıkla arılar onları da bal ile dolduracaktı.
Ondan sonra doğru ya da yanlış yoğun bal akımı dönemine el altında biraz kabartılmış petek bulundurmayı alışkanlık haline getirdim.
Diğer arıcılarımızın bu şekilde davranması şart değil. Uygulamaları benimkinden daha kullanışlı ve verimli olan arkadaşlarımız da vardır. Hatta benim yanıldığım yerler ve eksiklerim de olabilir. Amacımız paylaşmak. Doğrulardan faydalanmak, yanlışları düzeltmek.
Petek kabartma işi arının en hızlı açılma ve üreme döneminde oluyor.Şahsen ben 10 mayıstan sonra petek işletmem.Bazan ayçiçeğinde çok kuvvetli kolonilere işletiriz, oda nakliyede arıyı rahatlatmak için atılan peteklerdir.
1-7 Haziran arası bahar balı alacaksınız,
7-25 haziran arası kestane va ıhlamur için dağa kalkacaksınız,
1-30 temmuz arası trakya ayçiçeğine geçilecek,
10-30 ağustos arı bölme ve üretimi, bu kolonilerin bakımı ve pürene hazırlanması(bu arada pamurta var fakat arıkuşu göç yolu üzerinde olduğu için çoğu zaman gidilmiyor.)
15-eylül, 15 ekim püren ;
Biz arıcılığı amatör olarak yapıyoruz, bu işe çok zaman ayırmaya başladık mı bizim motor hararet yapıyor, hadi yavrum kalpten rektefiyeye.
Onun için arıcılığı genelde emekli olanlar daha rahat yapıyor.
Affınıza sığınarak burada bende bir soru sormak istiyorum. Sağımdan kalan kabarmış petekleri nezaman ve nasıl kullanıyorsunuz veya nezaman ve nasıl kullanmalıyım. Teşekkür ederim.
İlkbaharda arılar çoğalıp sıkıştırılmış yeri doldurunca, yani peteğe ihtiyaç olunca ilkin varsa siyah petekler verilir. (Güvelerden bir an önce kurtarmak için.) Ardından renkli petekler. (Beyazlar için güve tehlikesi az olduğundan sonraya kalması uygun olur.)
Sayın kürşat benim bahsettiğim kabartma yöntemi zaten 8. çıta itibarıyla başlıyor,ayrıca koloninin 7 çıtaya ulaşması demek;koloni 7 çıtada ful anlamında kullandım (duvar çıtası dahil tüm çıtaların yavrulu olması)yani elinizdeki koloniyi 7 çıtaya sıkıştırdığınızı düşünün.
Sizin bahsettiğiniz gibi kat attıktan sonra kabartma işlerini eskiden bende yapıyordum ancak yukarıdaki bahsettiğim çalışma bana daha olumlu geldi ve son 3 yıldır bu uygulamayı yapıyorum.
anladım hüseyin abi her aşamada birer tane daha az kabarttırıpda bir an önce kabartılanlara yumurta atılmasını sağlamak dahamı iyi olur acaba diye düşündüm sadece, bu yıl yönteminizi uygulayacağım inşallah gel bahar gel özledik arıları yahu
Petek kabartma denilince aklıma şöyle bir uygulama geldi. Bu sene kolonilerimiz çok hızlı gelişti ve hepsi oğula meyletti. Kimisinin anasını ayırdım. Kimiside oğul verdi.
Oğul arısının hızlı petek kabarttığını görüyoruz. Acaba 1-2 tane oğulu petek kabarttırmak için kullanabilirmiyiz?
Böyle bir uygulama yapılması durumunda kaç tur petek kabarttımak uygun olur?
Rüşdü abi, iki defa meme temizliği yaptım. ateş alma operasyonu yaptım. çok iş verdim. her kovan yaklaşık beş petek kabarttı. Ama oğul vermeyi kafaya koymuşlar. şimdi biraz daha petek kabarttırmak istiyorum. Ancak anaları ayırdığım için kolonilerin yeni anaları çıkana kadar tadı olmayacak. Ben de bunu oğullara petek kabarttırarak telafi edeyim diyorum.
Eski balmumumlarını eritip sedef ve ekzama için krem yapmaya uğraşırken, tencerede fazla ısınan balmumları yanmaya başladı , yanık balmumu kokusu etrafı sardı, daha sonra mutfağı arılar bastı.
Evin etrafında arı sürüleri dolanmaya başladılar. Tencerede kalan artıkları balkona döktüm, arılar bal bulmuş gibi çullanıp artık balmumlarını tükettiler.
Ben de yeni bişeyler tecrübe etmek için , ham petekleri taktığım çerçevenin sağ ve sol alt kenarlarına eritilmiş, hafif yanmış koyu kahverengi bal mumlarından yarım avuç kadar yapıştırdım.
2 gün sonra baktığımda kahverengi balmumlarından eser kalmamış ve ham peteğin sağ ve sol altı köşeleri bu kahverengi balmumlarıyla kabartılmış. Ham petek sarı ve üzeri koyu kahverengi kabartılmış. Az bi yer de değil, kayda değer bir kabartma olmuş bu eski balmumlarıyla…
Arıcılığa yeni adım attığımdan böyle bir şeyi ilk defa gördüm. Petek kabartmaya destek olmak için bu balmumlarından daha çok yapıştırıp gözlemleyeceğim inşaallah.
Petek kabartma mevzularını okudum ama böyle bir şey denk gelmedi. Nadir olan bir şey mi bu yada uygun görülmeyen bir şey mi ??