Arılarımızda Oğul eğilimini azaltmak. (En kolayı)

Arılığımızdaki arılarda belli başlı ıslah özellikleri ararız, mesela bunlardan biri oğul eğiliminin az olmasıdır. (Bazıları tersini de isteyebilir)

Bu durumun az olasını isteyen arıcılarımzın özellikle sıkıştırılmış kovanlarda yaptırdıkları ana arı memeleri ile bölme yapmamaları gerekiyor. Çünkü burada arıya oğul eğilimi ile meme yaptırılmakta.

En basitinden Anası; bir ballı çıta, bir kapalı yavrulu çıta, bir açık yavrulu çıta ve bir de açık kapalı yavru karışık bir çıta ile yandaki bir kovana bölme yapar gibi alınmış ve yanına da kabarmış bir boş çıta atılmış iki kovan düşünün. Bu durumda esas kovanda kalan 6 çıta arının ana yokluğundan oluşturacağı memeler oğul eğilimi nedeniyle yapılmamış olacaktır. Burada arılara ana yokluğu hissetirilmektedir. Diğerinde ise arı sıkışsın diye beklenmekte ve meme yaptıktan sonra bölünmektedir. Bu iki farklı duruma lütfen dikkat edelim. Umarım anlatabilmişimdir. Sorularınız olursa cevaplamaya da çalışırım.

NOT: Bu konu başka bir başlık altında not olarak geçmiş de olsa önemli olduğunu düşündüğümden yeni bir başlık olarak değerlendirmeyi tercih ettim.

sayın ZEUSFABER
suni olarak bölme ile yaptırılan ana memeleri arıların genetik oğul eğilimlerine bir etkisi olmayacağı görüşündeyim bu zaruriyetten olsa gerek.
sıkıştırılmış kovan derken birleştirmesiz kat istediği halde verilmeyen oğula zorlanan kovan demiş olsanız gerek. eğer böyle ise şuan elimde 4 adet böyle kovanım var derhal kat veriyorum yarın.
ancak benim asıl yardımınızı istediğim nükte şu. elimde bölme usulü (devşirme değil) bir adet kovanım var bu hafta perşembe günü yaptım ana memeleri yapılmış ve sayısı şuan az 5 tane kadar. ben bu kovanın ana memelerini bu hafta çarşamba perşembe gibi tamamen iptal etsem. iyi yapılmış larva tarnsferiyle vereceğim hazır 20 ana yüksüğünde de yapacağı meme sayısı yine düşük mü olur. bal eğilimli ırklar çok az ana memesi yapar oğulcullar genellikle 15, 20 gibi çok ana yüksüğü yapar deniyor doğrumudur bölme kovanım taşmaca 5 çıta tam 6 çıta kendi yaptığı anaları mı bekliyeyim yoksa transfer yüksükleri mi vereyim bütün gayem kaliteli ihtiyacım olan anaları yetiştirmek. 20 adet rahatlıkla işimi görüyor iyi yumurtlamayan genç olduğu halde zayıf ve ihtiyarlar ile 14 kovandan 10 ruşeti hazırlamak ve artık ver elini bal sezenu demek.

Ana arı üretme mantığı, sizin yapmayı düşündüğünüz metotla mümkün değil.

Ana arı memesi yapmış bir kovana, memeleri temizleyip, larva transfer edip, meme mi yaptıracaksınız?

Bir deneyin olursa, literatüre girer…

EGEHAN bey olamaz mı diyosunuz ikinci bir defaya daha fazla sayıda ana yüksüğü inşa etmezler mi oğul engellemelerde bahsedilmişti biz iptal ettikçe daha fazla yapıyor diye o nedenle fazla sayıda 20 adet larva transferi yapılmış yapay ana yüksüklerinin bulunduğu çıtayı vermeyi düşünüyordum kabul etmezler sahte anamı yaparlar diyosunuz. arap saçına döndü bu iş

Aynen demek istediğim sizin bu yazdığınız.

Burada ben en azından bölerek anasızlık hissini verin bu şekilde analandırın derken bu yöntem iyidir demiyorum. Buna dikkat arkadaşlar. En iyi yöntem diye bir şey olduğunu da düşünmüyorum. Bana göre en iyi yöntem arıcının kendi anasını yetiştirebildiği yöntemdir. Ama kaliteliana için … (Burası epey uzun bir hikaye)

Siz devşirme usülü ile oluşturmadınız mı bahsettiğiniz koloniyi?

Eğer öyle ise zaten oğul vermez.

Siz Perşembe böldünüz ve Pazar günü larva transferi planlıyorsunuz.

Siz arı kolonisi olsanız içerideki memelerinizi temizleseler ve dışarıdan larva verseler ne yaparsınız?

Üstelik daha içeride ana arı memesi yapılabilecek kendisine ait larva varken…

Yazılan çizilen kuralları baz alırken dikkat edilmesi gerekenler var. Oğula yönlenmiş bir koloninin memelerin temizlenmesi sonrası daha çok meme yapması başka şey, devşirme suni oğulun yapacağı meme başka şey.

ben arılarımın oğula gitmesini istemiyorum, sııştırmamak için fazladan çita verdim, normal 8 çitalık arıyı 10 çita yaptım,. tam olmasada 9 çitalık arıyı, kat verip bir çitada kata bırattım, ne kadar doğru olacak yakında göreceğiz, bu ara çitalara baktım, ana meme si göremedim, acaba bunhdan sonra ana memesi yaparlarmı bilmiyorum,

EGEHAN BEY devşirme değil bölme yaptım güçlü bir koloniydi ve 20 larvayı itinayla hepisi sağlam bir şekilde transfer yaptım ve verdim hemde böldüğüm kendi anasının yumurtaları hepsi larvalara hemen üşüştüler inşallah tutarlar.

Değerli arkadaşlar arıcılık konusunda pek tecrübem yoktur lakin bu forumdan arıcılık hakkında hemen hemen bildiğim her şeyi öğrendim
oğul engelleme konusunda internete yaptığım bi araştırmada bir yazı buldum aynen kopyalıyorum buraya umarım benim gibi arıcılara faydası olur

Arıcı çok bal almak için ve gerektiğinde kovanların adedini arttırmak ister. Çok bal elde edebilmek için ilkbaharda arıların hızla çoğalması ve bal mevsiminde büyük bir arı kadrosu ile girilmesi gerekir. Fakat çoğalan arı ailesi oğul vermek suretiyle parçalanır ve esas ana kovan kuvvetten düşerse bal yapma olanağı azalır. Ayrıca çıkan oğulların kaçıp ziyan olmaması için arıcının oturup nöbet beklemesi gerekir. Özellikle ikinci ve üçüncü oğullar yani baş oğuldan sonra çıkanlar hareketli olurlar, uzak mesafelere uçarlar ve arıcıya çok zahmet verirler. Geç çıkan oğullar kışa zayıf hazırlıksız gireceklerinden sönüp yok olma ihtimalleri vardır. Bazen iki oğul birlikte kovandan ayrılır. Bunların izlenerek yakalanması arıcıya büyük zahmetler verir.

Yukarıda sayılan çeşitli sebepler nedeniyle teknik arıcılıkta doğal oğula engel olmak ve şayet gerekiyorsa arıcı tarafından yapay oğul verdirtmek esastır. Yani arıcı oğul vermeyi mutlaka kontrol altına almak zorundadır. Bu iş teknik arıcılığın önemli konularından biridir. Doğal oğula engel olma deyince daha ziyade oğul verme arzusunu azaltma kastedilmektedir.

Doğal oğula engel olmanın yollarını şöylece sıralayabiliriz.

a) Ana arı yüksüklerini kesip almak:

Az sayıda kovan için en kestirme yol budur. Fakat kovan sayısı arttıkça bunun sıkı şekilde izlenmesi güçleşir.

b) Geniş kuluçkalık kullanmak

Standart Langstroth kovanı kullanıldığı zaman, ilkbaharda ve kışın yedek besin deposu olarak kuluçkalığın üzerine bir ekleme kutusu ilave etmek yararlı olur. Arılar burada mevcut balı yedikçe, boşalan yerler ana arı için yeni yumurtlama alanı teşkil etmektedir. Böylece alt ve üst kat birlikte kuluçkalığı teşkil edecek ve mükemmel bir ana arı mevcut olduğu takdirde 16-18 çerçeve yavru ile dolacaktır. Bu iki katlı kuluçkalığın yararı, bal mevsimine geniş bir kadro ile çıkmak ve iyi bir ana arıya her zaman yumurtlamasını sağlayacak geniş yer sağlamalıdır.

c) Kovana gölge yapmak

Doğrudan doğruya güneşe bırakılan bir kovan içindeki arılar bu kovanı serin tutamazlar. Fakat kovanlar gölgede bulunursa bu iş çok kolaylaşır. Gölgelik doğal ya da yapay olabilir. En iyisi kovanları ağaçların altına yerleştirmektir.

d) Kovanın iyi bir şekilde havalandırılması

Eğer kovanın uçuş deliği çok dar ise arılar havalandırma işini güçlükle yaparlar. Yaz aylarında uçuş deliğinin geniş olmasına dikkat etmeli, hatta icabında kovan dip tablası ile kuluçkalık arasına takoz koyarak bir aralık meydana getirmeli, bu durumda arılar çoğunlukla öndeki uçuş deliğini kullanacak fakat aynı zamanda diğer taraflardan da uçabileceklerdir. İyi havalanan kovanda arılar huzursuzluk hissetmeyecek ve kendilerini bal yapmaya vereceklerdir. Kovan uçuş deliğinin çıta yardımı ile küçültüp büyütülmesi olasıdır.

e) Yaşlı ananın değiştirilmesi

İki ya da üç yılını doldurmuş ve yumurtlamasında kısmen aksaklık görülen ana arının alınarak yerine genç bir ananın verilmesi kovanda oğul verme arzusunu geriletir. Çünkü çok kere işçi arılar genç analara sahip olmak için oğul verme hazırlığı yaparlar.

f) Arıların ilkbaharda çoğalmak için yer sıkıntısı çekmemesi

Bunun için arılar çoğaldıkça yeni çerçeveler vermeli; kuluçkalık dolar duruma gelince ballığı koymalı ve arılara yer sıkıntısı olduğu hissettirilmelidir. Ana arının üst kısmına yani ballığa çıkmaması için konulan ana arı ızgarası yumurtlama alanını daralttığından ve havalanmayı aksattığından kovanı oğul vermeye teşvik eder. Arılar yer sıkıntısı ve her çeşit huzursuzluk halinde daima oğul vermeye teşebbüs ederler.

g) Hızla çoğalan kovanlardan yavrulu çerçeve alınması:

Bazı kovanlar diğerlerine oranla daha hızlı çoğalır ve çerçeveleri bol miktarda yumurta, yavru ve genç arı ile doldurulur. Bu durumda olan kovanlardan birkaç yavrulu ve arılı çerçeve alarak zayıf kovanlara ya da anasız kovanlara verilebilir, böylece zayıf kovanlar kuvvetlendirilmiş olur. Bunların yerine yapay gömeç takılmış ve kabartılmamış çerçeveler verilebilir. Bu takdirde kovanın oğul verme arzusu gelirler ve arılar çalışmaya sevk edilir.

h) Oğulun kuvvetli olması:

Bu fikir biraz tuhaf görünmekle beraber hakikatle ilgisi vardır. Denemeler göstermiştir ki, kuvvetli kovanın oğul verme arzusunun söndürülmesi zayıf kovanlarınkinden daha kolaydır. Kuvvetli bir oğul için, gereken ekleme kutuları vaktinde verilirse onlar hemen ekleme kutusuna çıkıp bal yapmaya çalışırlar. Esasen kuvvetli bir arı ailesi, fazla bal almak için en önemli faktördür. Yeter ki ekleme kutularını geciktirmeden zamanında vermiş olunsun.

ı) Nektarın suyunun uçurulması için yeter gömeç gözlü bulunması:

Sulu nektarı yani yeşil balı yerleştirmek için koyu ve olgun bala oranla daha fazla gömeç gözüne gereksinim vardır. Arılar gömeç gözlerini tamamen sulu nektarla doldurmazlar; suyun uçmasını kolaylaştırmak için gömeç; gözlerine belirli derinlikte nektar koyarlar. Bundan dolayı yeteri kadar ekleme kutusu ilave edip, emre hazır gömeç gözü bulundurmak gerekir.

i) Birkaç yavrulu çerçevenin yerinin değiştirilmesi:

Süzme bal elde edildiği takdirde, kuluçkalıktan birkaç yavrulu çerçeveyi alıp ekleme kutusuna yani ballığa çıkarmak ve onların yerine boş çerçeveler koymak tavsiye edilir. Böylece yetersizlik hisseden ana arıya yeniden yumurtlamak için yer sağlanmış olur. bu şekilde hareket etmekle ana arıya yer temin edildikten başka, genç arıların bir kısmının üst kata çıkması ve kovan içinde arıların dağılması da sağlanarak bir nevi izdiham önlenmiş olur. Bu yol gömeç balı elde edeceği zaman uygulanmaz.

j) Oğul verme isteğinin azaltılması için ıslah çalışmaları yapılması:

Her arı ırkının çeşitli özellikleri yanında bir de oğul verme isteği bakımından özelliği vardır. Arı ırklarında oğul verme isteğini azaltmak için birçok çalışmalar yapılmaktadır. Böylece kendiliğinden oğul verme isteği düşük olan arılar elde edilebilmektedir. Bu durumda diğer önlemler daha etkili olur ve oğul verme isteği daha kolay söndürülebilir.

k) Arının doğadan topladığı maddeler ve meydana getirdiği ürünler:

Bal arıları ilkbahar, yaz ve kısmen sonbahar aylarında kovanı terk edilip tarla, bahçe ve ormanlarda uçuşurken çeşitli çiçek ve bitkilerden bazı ham maddeler toplar ve bunları sonradan işleyerek ürün haline çevirirler.

Kopyaladığınıza göre hepsine katılıyor musunuz?

EGEHAN bey imkansız gördüğünüz 5 çıtalı kendi anasını kendisi yapmış kapanmış ana memelerinin iptal edilip açıklarının bir kısmının bırakıldığı kovanda ilk defa larva tarnsferi ile ana arı üretimi yaptım. İlk başlangıç için %50 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti.
20 suni ana yüksüklerinden 10 tanesi ana arı olma yolunda inşallah çok kaliteli anaları kendi ihtiyacım kadar kendi kontrolümde yetiştirme bilgi ve imkana kavuşacağım.

Planlamada yazdığınız günler ile, eylemi yaptığınız günler önemli yine de.

Zaman her şeyin ilacı. Finali bir görelim hele.

Daha çok arı sütü sağmasını düşündüğünüz yöntem…

Memeler temizlendiğinde arının daha çok yapıyor mantığının bu anlamda doğru olmadığını zaman içerisinde göreceksiniz.

20 transfer / 10 ana arı memesi

Finali 2 ya da 3 yumurtlayan ana arı.

forumdada genelde bu maddeler üzerine duruluyor biraz daha derli toplu oldu bence
ayrıca bu yıl deneyecem

merhaba arkadaşlar!
biraz önce 4 adet bölme ve bir tane yaşlı ana iptali gerçekleştirdim. ana arı yetiştirme ruşetine baktığımda 10 tane ana arı gözü kapanmış kendi çıtalarında ise 6 adet daha vardı. iki gün sonra bu kovanlar kendi ana gözlerini belirgin hale getirdiğinde suni ana yüksüklerini kuvvetli arının olduğu çıtaların ortasına yapıştırıp yeni anayı hayırlısıyla kazanmış olacağız.
Elbette sizinde belirtiğiniz gibi finali geçip mezun olanlar 2, 3 tane değilde 6,7 tane olabilse bütün emeklerin karşılığını almış oluruz. İnşallah burada da kayıp oranı % 50 yi aşmaz.

Bir problem olmalı bu işte.

Bölme yaptığınız arılara meme verdiniz ve bu memeden çıkan ana mı oğula çıktı?

işte bu nasıl bir işse bende çok şaşırdım oğul üstüne oğullar hayatımın ençok oğul aladığım günlerinden biriydi. civardan izleyenlerden geçemedim vatandaş bişeymi oldu arılarının hepsi birden niye dışarı çıkıyo diyo bende arılar güçlüde hepsi beraber oğul veriyo deyince mütemadiyen tabiii maşallah diyor izlemeye devam ediyorlar ah bide kameraya çekecek biri olasaydı muhteşem yotubelık vidyolardı 20 kovandan ard arda oğullar. hepsinden değil tabi sadece çift ana memeli ruşetlerden.

Çift ana memeli ruşetler!!!

Garantili sistem.

egehan bey bu işte bi anaormallik yok değilmi ben buralarda sanki ilk oğulu aldım gibime geldi ama kovnalara birer çıta kapalı yavru takviyesiyle güçlü kovanlardan bir farkı kalmayacak 1kg rahat vardı oğullar

Siz yarın sakince tüm kolonilerinizi bir kontrol ediniz.

Halil hocam size bir sorum olacak.Oğul önleme konularını okuyunca biraz tedirgin oldum.Zira oğul çıkarsa nereye gider bilmem.(Kovan 3.katta balkonda)
Benim bir kovan arım var ve benim onu hergün kontrol şansım var,bu durumda oğul vermemesi için (GArantili) ben şayet ana memesi yaptıklarında onları bozarsam yeterli olurmu.Neticede yeni ana çıkmadan oğul vermez zaten.Onlar inatla yüksük yapsa da ben onları bozarsam oğul vermez mi ? bu uygulama koloninin verimliliğine bir etki yaparmı?