Arılarımızda Oğul eğilimini azaltmak. (En kolayı)

bu konuda yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. 

arıları çocuklarım gibi sever ve hertürlü bakımlarını yaparım, ancak
seyir zevki açısından doğal oğulu tercih ediyorum.
2008 yılı baharında 8 kovanın 7 si sönmüş sadece biri kalmıştı
kalanı arıyı nisanda bölmek için açtığımda enaz dör - beş çerçevede çok sayıda ana memesi bulunuyordu,
bu şekilde böleyim bakalım ne olacak dedim. ve her arı tam üç oğul verdi toplam 7 kovanım oldu.
besleyerek 6-7 çerçeve yapıp kışa soktum. bir yıl sonra (2009 da) toplam 30 arım oldu.
fakat 2010 da aynı arılar durumları iyi olduğu halde sadece üç oğul verdi. bu sene şimdilik sadece bir tane oğul yaptı
fazlada yapacağını sanmıyorum. bu durumda adem beyin dediği gibi erkek arı geninin etkili olduğu kanaati doğuyor.

Adem Bey; siz de sanırım benim dediğimiz destekle bir mesaj atmışsınız. Her oğul veren arı oğulcu olmayacağı gibi her oğul veren arının ana arısında da problem var diyemeyiz. Bir koloninin nede oğul verdiğini arıcı biliyorsa sorun bence yoktur. O öyle istemiştir de oğul çıkmıştır. Siz oğul isterseniz oğul çıkar. Ama siz oğul istemediğiniz halde oğul oluyorsa hata koloni yönetimindedir.

Unutmamak lazım ki normal oğul eğilimdeki (sıkıştığında) bir arı koloninin yarısını birinci diğer yarısını da ikinci oğulda verecektir. İşçi arıların bakım ve beslenmesinin bal verimindeki önemi de atsınamayacağına göre… Yetersiz beslenen bir kuluçkadan doğacak işçi arıların bal verimini hesaplamak lazım.

Bir not da benim hesaplanamaz dediğim, oğul eğiliminin kalıtım derecesi bilinmediğinden bu özellik aç nesil sonra ne şekilde kendini gösterir…

Ama ben oğul severim ve isterim diyen arıcı arkadaşlara da diyeceğim son şey; arı isteyince mi çoğalacak yoksa siz isteyince mi arı çoğalacak…

Klasik bölmelerin ana arılarında döllenme 30-40 günü bulabiliyor, haklısınız. Ama bu nedenle başka bir başlık altında https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1289.1155.html biz de bu işin nasıl amatörce yapılacağını tartışıyoruz…