Osman Ünal Arılığı’nda okuduklarımdan esinlenerek aklıma gelen konuyu ‘‘arılık dışında’’ tartışmak istedim.
Diğer tüm koşullar aynı iken, arılar hangi temel peteği daha çok benimserler, daha hevesle kabartırlar?
Diğer tüm koşullar aynı iken arılar tarafından daha çok benimseniyor, daha hevesle işleniyor, kabartılıyor olması temel peteğin saflığının, temizliğinin, kalitesinin göstergesi olabilir mi?
Cahit bey mum saf olunca ne yaptığını bilemiyorum çünkü saf mum bulmamız imkansıza yakın. Ama mum içerisinde bal polen propolis gibi artıklar olunca arılar daha çabuk kabullenip hızlı bir şekilde mumu şişiriyorlar iyi mi? oluyor diye sorarsak bence iyi değil. Gözlemim bu yönde mum içerisinde naftalin gibi katkı veya kalıntı olursa arı işlerken nazlanıyor.
Kovana konulacak yeni petek veye süzüldükten sonra yalatılmış çerçevelere arıların hemen sarması ve işlemesi için fısfıs yardımıyla şekerli su püskürtülür.
Önceki yıldan kalıp arılara yalatılmamış yani bal bulaşıklı çerçeveye püskürtmeden verilebilir.
çok basit fısfıslar parmakla her çekilişte püskürtenler oldu gibi…
2 litrelik olup pompası yardımıyla hava basılıp düğmesine basılıp püskürtenlerde var.
Bu pompalar arada bir hava basarak sürekli kullanım sağlıyor.
Bugün uyguladım. Spreyle kabartılmış boş çerçeve şerbetlendi sprey ayarında sadece azbiraz ıslattım çerçeveleri, ancak gözlerin ıslanması yeterlimidir, yoksa gözlerin içleri şerbetle biraz doldurulmalımıdır?
Resmi attı soruyu sordu her kafadan bi ses, sonunda anladık çok şükür. Çerçeve şerbetlenip yan tarafta rezerv ediliyo sanırım beş çerçeve alıyo, ondan sonra tık tık işler yürüyo. Dur bakalım daha neler göreceğiz hayırlısı, bekliyoruz.
Soruyu neden sorduğumu da alıntılarla açıklamaya çalışmıştım.
Elimdeki temel peteği arılara benimsetmek gibi bir sorunum yok.
Elimdeki kabartılmış peteği kabul ettirme sorunum hiç yok.
Bu konuları irdelemek belki daha yararlı olabilir ama benim sorumu tam olarak yanıtlamıyor.
Soru şu:
Arılar saf, %100 saf balmumundan hazırlanmış peteği mi daha çabuk benimserler?
Temel peteğin arılar tarafından daha kolaylıkla benimsenmesi onun saflığının bir göstergesi mi?
Arılar kabartmak için aceleci davranmadılarsa (diğer temel peteğe göre gecikerek kabarttılarsa) bu durum o temel peteğin kalitesinin düşük olduğunu kanıtlar mı?
Arılar çabucak kabarttılar diye o model petek mi almalıyız?
Acizane fikrim: 1.Arılar %100 saf balmumundan yapılmış peteği daha çabuk benimserler. 2.Temel peteğin arılar tarafından daha kolaylıkla benimsenmesi onun saflığının bir göstergesidir.Ancak %100 saf diyemeyiz. 3.Arılar kabartmak için aceleci davranmadılarsa (diğer temel peteğe göre gecikerek kabarttılarsa) bu durum o temel peteğin kalitesinin düşük olduğunu kanıtlamaz.Başka etkenleri de gözden geçirmek lazım.Peteğin kabartılmak üzere verildiği zaman dilimi,kolonin dirilik durumu vs. 4.Arılar çabucak kabarttılar diye o model petek mi almalıyız?
Her koşulda geçerliliği olan bir yaklaşım değil.Bugün kalitesi iyi olan yarın iyi olmayabiliyor. :-\